Как да не загубим мотивация, преследвайки работата-мечта

1508
Как да не загубим мотивация, преследвайки работата-мечта

© pixabay.com

Не е толкова трудно да започнете работата, която мечтаете да имате. Много дори са прекалено квалифицирани и преспективни кандидати, които започват да губят своята мотивация след няколко „не“-та от потенциални работодатели.

Вътрешната мотивация при търсене на работата-мечта е особено важна. Как правилно да се настроите и да не губите бойния си дух?

Отговорът дават психологът Юлия Короцинска и директорът на компания Промавтоматика Вінниця Екатерина Штопко.

Мотивацията е тясно свързана с успешността на положените усилия: когато човек направи определени стъпки в търсенето на работа и е получил резултат.

Дори „лошият“ резултат е добър, сравнено с никакъв.

Ако един кандидат полага много усилия, но не получава очаквания резултат – той започва да губи мотивация, а с нея и активността си. Тук важна роля играят нивото на желанията и очакванията. По-често мотивация губят онези, които искат бързо да намерят своята работа-мечта.

По думите на Короцинска сред основните причини за загуба на мотивация са: отсъствие на увереност, загуба на посока и загуба на фокус на професионална реализация.

Штопко допълва, че много кандидати за работа все още не знаят с точно какво търсят и какво искат.

От какво зависи мотивацията

От реалната потребност от работа.

Потребността може да бъде психологическа, личностна или финансова. Мотивацията зависи от самооценката и оценката на своите професионални качества, от заобикалящата ни среда и от предходния ни опит.

Тези, които рядко сменят работата си, имат по-големи трудности

Хората, които търсят работа за първи път или дълго време не са имали такава необходимост, работейки, например, в продължение на 10 години на едно и също място, може да загубят мотивация поради липсата на навици за самопрезентация или заради стрес, свързан със загубената работа.

Трябва да е налице конкретна цел

Штопко смята, че мотивацията при търсене на работата-мечта зависи пряко от поставената цел. Ако последната е ясна и разбираема на самия кандидат, търсенето ще бъде целенасочено, а не „объркано“.

Как да преживеем „не“ от работодател

Короцинска е на мнение, че трябва да се научим да разбираме, че „не“-то не е казано лично на вас, а на това, което можете да предложите – вашите навици, умения, професионален опит и т.н.

Разделяйте се положително с потенциални работодатели. Утре тяхното „не“ може да бъде „да“.

Три причини да звъннете на бивш колегаДори когато не сте поддържали връзка с него от години

6 съвета как да не загубите мотивацията си:

1. Развивайте своята увереност;

2. Развивайте се като специалист;

3. Работете върху страховете си;

4. Съставете план за търсене на работа и го следвайте стриктно;

5. Поставете си цел и определете средствата, с които ще я постигнете;

6. Привличайте все повече канали, в които търсите работа. Например, разкажете на свои познати.

На събеседване не се вълнувайте и бъдете честни.

Казвайте истината. Освен това се подгответе за срещата с работодателя, като се запознаете своевременно с информация за компанията.

Спокойствие, добро настроение, честност и увереност в собствените сили – те ще ви отведат до работата-мечта, казва Штопко.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg