Как да останем позитивни около песимисти?

2157
Как да останем позитивни около песимисти?

Толкова е лесно да се окажете в лошо настроение, когато някой, който е близо до вас, не се чувства добре.

Да бъдете до близък или приятел, когато има тежки моменти, е много важно. Но ако около вас има някой, който винаги е песимист и никога не е доволен от нещата около него, е съвсем различно.

Ето защо, ако сме заобиколени от такива хора, е важно да се грижим за себе си и да се опитаме да не бъдем засмукани от черната дупка на негативизма.

Емоциите са заразни

Някога се чудите защо настроението на някой друг може да ви засегне толкова много? Проучване от 2017 г. установява, че тийнейджъри, които са заобиколени с негативни приятели, с течение на времето влошават настроението си.


От научна гледна точка става въпрос за огледалните неврони в мозъка, които ни карат да изпитваме емоции, подобно на хората до нас. Предизвикателството е, ако сте много чувствителен човек, съпричастността става отворена врата и поемаме чувствата на други хора.

Така че, когато вашият Facebook приятел от гимназията реши да публикува за десети път днес колко е отегчен от живота си, или когато вашият колега е в антипод на всичко, което казвате, ето няколко съвета от експерти, как да запазите здравия си разум.

1. Осъзнайте се

Ако сте изпаднали в негативно настроение заради приятеля си, първата стъпка към позитивния начин на мислене е да разберете причината. Осъзнаването, че проблемът не е във вас е огромно предимство.

2. Подгответе се

Ако знаете, че ще видите някой, който е в лошо емоционално състояние, се подгответе, преди да комуникирате с него. Помислете внимателно как да реагирате в тази ситуация и да не попаднете под влияние на емоциите му.

10 притеснителни навика на нещастните хораГоляма част от щастието ви се определя от навиците ви, така че трябва да ги следите отблизо, за да сте сигурни, че няма да ви повлекат надолу в пропастта

3. Изкарайте приятеля от главата си

Ако не сте забелязали, че приятелят ви е разочарован от шефа си и как всичко е срещу него, първоначалната ви реакция може да бъде да кимате в съгласие. Но не е ли по-добре да го оставите да излее мъката си, след което му предложете друга гледна точка.

Предложете алтернативен начин да погледнете на проблема, като например да обсъдите какво друго му върви добре в живота.

4. Задайте граници

За да оцелеете сред негативни хора, уверете се, че се грижите за себе си и вашите нужди са изпълнени. Когато се вглъбите в драмата на приятелите и близките, може да забравите за себе си. Затова се фокусирайте върху дейности, които обичате, или прекарвайте времето си с други хора в живота. Това, че те са негативни, не е нещо, за което да се самоосъждате.

5. Ограничете технологиите

Да бъдеш свързан по всяко време има своите недостатъци и ако се занимаваш с проблемите на приятелите си във Facebook в 11 часа вечер, е много отегчително и натоварващо. Опитайте да изключите телефона и да премахнете приложенията за социални медии. Ако се налага, дори деактивирайте профила.

6. Покажете благодарност

Сами за себе си, бъдете позитивни и всеки ден благодарете за нещата, които имате. Така, дори да бъдете постоянно облъчвани от негативни приятели и мисли, на края на деня, когато погледнете към положителните и щастливи аспекти във вашия живот, ще се почуствате по-добре.

7. Упражнявайте се да промените мисленето и изразяването си

Ако се хванете, че мислите отрицателно или имате прекалено много отрицателни фрази, замислете се,дали не може да промените това. Наложете си да бъдете по-позитивни, да се изразявате положително.

8. Помислете дали това е някой, който искате в живота си

Никой не обича да се раздели с приятел, но ако някой внася много негативи в живота ви, трябва да преоцените дали искате да прекарате време с него. Това е изключителен случай, но понякога е необходимо. Разберете колко много означава този приятел за вас и колко е важно да поддържате това приятелство.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg