Как да отгледате финансово грамотни деца?

17190
Как да отгледате финансово грамотни деца?

© pixabay.com

В наши дни е необходимо да предадем знания за парите на децата си още преди да е дошъл моментът, в който те трябва сами да ги управляват.

Родителите, които могат да си позволят да дадат на децата си всичко, от което имат нужда, рискуват да не ги научат как да се грижат за себе си, казва Джанин Глиста, главен изпълнителен директор на Biz Kid$.

Всеки тийнейджър трябва да се научи как да управлява парите. Затова защо да не се започне отрано, когато рисковете са по-малко? В ранна възраст децата може да извличат поуки от своите грешки.


Според Глиста струва си децата да придобият представа за финансовите въпроси, за да може да имат по-ясна представа каква е стойността на нещата. Например, „ще се наложи да работя девет часа, за да си позволя нови слушалки“.

Тази фраза, казана от дете, е по-позитивна от това да ги вземе наготово от родителите си. Когато плащаш сам за вещите, ги пазиш по-добре.

Ето няколко начина, по които ние, като родители и възрастни, може да помогнем на децата си да се научат да боравят с парите самостоятелно.

1. Говорете за парите
Глиста и родителите й не са говорили за пари, докато тя не е кандидатствала в колеж. Тогава се е наложило да вземе сериозни решения.

Била е на 18 години и не е имала представа какви ще са последиците от вземането на студентски кредит. В такава ситуация попадат не малко млади хора в чужбина. У нас кредитирането за студенти не е толкова разпространено.

Ние, като страна и като възрастни, сме направили твърде малко, за да научим децата какво представляват парите, казва Бил Хардекопф, главен изпълнителен директор на компанията LowCards.com. Той е на мнение, че семействата трябва да започнат да говорят за пари по време на семейните вечери.

Кога? Още в ранна възраст. Позволете на децата да правят избори, когато пазаруват. Научете ги да спестяват, казва още Хардекопф.

2. Позволете им да заработят пари
Според американската статистика около 34% от учениците в гимназиална възраст работят почасово, максимум до 20 часа на седмица.

Джанин Глиста е забелязала, че тийнейджърите, които работят, са по-заинтересовани да се научат да управляват парите си, когато сами ги печелят.

Освен че трупат професионален опит, децата на тази възраст се научават да бъдат точни, отговорни, да дават конструктивна обратна връзка и да поемат инициативност, когато се решават проблеми.

Финансов експерт харчи по 1000 долара за храна на денАко сте умни и искате да пестите, тогава трябва да се храните в 6 от дните от седмицата вкъщи, съветва експертът

3. Избягвайте кредитни задължения
Ако една кредитна карта бъде използвана безотговорно, тя е най-лошият финансов инструмент, казва Хардекопф. 

Ако обаче използвате кредитната карта отговорно и разумно, за да платите сметките за месеца, тя е ценен финансов инструмент, уточнява експертът.

Когато децата на Хардекопф, а той има три, започнали 11-и клас, той им направил лични кредитни карти. Целта била да ги научи как функционират. Децата използвали картите в период на година под строг родителски контрол.

Всеки ден си купували неща, като пица, зареждали гориво за колата и т.н. Когато месечният отчет пристигнел, Хардекопф сядал заедно с децата си и преглеждал всяка покупка. Всяка похарчена сума била веднага покривана. Така балансът бил възстановяван, за да се избегне по-висока лихва.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Пишете сега на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg