Как да отговорите на въпрос за очакванaта заплатa в интервю за работа?

1136
Как да отговорите на въпрос за очакванaта заплатa в интервю за работа?

Когато търсещият работа прочете в онлайн приложение или чуе от интервюиращия въпроса „Какви са вашите очаквания за заплата?“, често възниква недоумение какво да отговори.

Ако каже малка сума, означава, че подценява труда си. Ако е много висока, дали няма да бъде отхвърлен като кандидат.

Как да намерите обаче златната среда?

Това, което една компания наистина се опитва да разбере, е дали сте в диапазона на заплатите им.


В онлайн приложение някои експерти съветват да не отговаряте директно. Според тях не е добра идея да се обсъжда това, при положение че няма реален човек насреща. Ако все пак трябва да посочите отговор, направете проучване каква е средната заплата за позицията, за която кандидатствате.

Отговорът на очакванията за заплатата може да бъде контекстуален за това къде се намирате в кариерата си и в какъв бранш сте.

Ако търсите работа, в която не се изисква да посочвате конкретен диапазон на заплатите, имате възможности. Например можете да кажете, че ще се ангажирате с цифра, но на по-късен етап.

Ако бъдете попитани директно от HR мениджър, можете да кажете нещо като: „Ще се радвам да говоря за това, щом има оферта“ или „Това ще зависи от конкретната позиция и задължения“, стига да сте в бранш, където няма очакване да отговорите.

Ако говорите с посредник, а не директно с човек, от когото зависи заплатата, може да заявите, че не искате да говорите за това. Отговорът може да звучи като: „Предпочитам да се съсредоточа върху стойността, която мога да нося на вашата компания. Бих искал тази позиция да бъде стъпка напред както по отношение на отговорността, така и по отношение на заплатата. Предпочитам да не говоря за очакванията си за заплати и нямам предвид точно определен размер, с нетърпение очаквам да чуя какво мислите, ако стигнем до този етап“.

Целта е да покажете, че сте гъвкави с отговора на очакванията си за заплата.

Друга тактика е да върнете въпроса обратно на интервюиращия, като ги попитате за диапазоните на заплатите, преди да заявите своя отговор.

Ако сте направили проучване, можете да използвате числа в отговора си. Това може да звучи като: „Според моите изследвания, работни места като това се плащат между X и Y в тази област. Това съвместимо ли е с вашите очаквания?“ Този вид отговор показва, че „наистина се опитвате да работите с тях, за да разберете дали мислите по еднакъв начин.

Ако не сте уверени в своето проучване, можете да формулирате този последващ въпрос учтиво като: „Без да знам повече за всичко, което изисква работата и не знам каква е средната заплата, бих искал да чуя какъв е вашият диапазон за тази позиция".

Очакванията за заплати не са същите като крайното предложение за работа. Разберете, че този разговор е началото на преговори за заплата, а не краят му. Ако научите нова информация за ролята по-късно, трябва да се чувствате сигурни да поискате заплата, която е по-съобразена с тези отговорности.

Дори да дадете по-малка сума, можете да я коригирате нагоре по-късно, но това зависи от новата информация, която ще получите за работата, ролите и отговорностите, и можете да се аргументирате. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg