Как да откъснете детето от екрана: работеща стратегия в 10 стъпки

7578
Как да откъснете детето от екрана: работеща стратегия в 10 стъпки

© Pixabay

Ако се опитвате да откъснете децата си от смартфоните и таблетите и това е постоянна битка във вашия дом, може би вече е време за план за действие, чрез който да пренапишете семейните цифрови навици.

Британският автор Таня Гудин, чието дело е изданието Time to Log off, пусна на пазара нова книга със заглавие Stop Staring at Screens. В нея тя разкрива как да изградите по-добри взаимоотношения с технологиите като семейство.

Според Таня, не става дума за пълна забрана на елекронните устройства, а за постигане на по-балансиран подход при употребата им чрез различни техники, съобщава Daily Mail.

"Понякога може да изглежда, че все по-ескалиращите скандали за времето, прекарано на екрана, са единственият начин да говорите за технологии у дома", казва тя. "Но има по-здравословни начини да обсъждате и да намалявате времето на децата си пред екраните".

1. Модел за следване

Всичко започва с вас. Вашият успех в отстраняването на децата от екрана е пряко свързан с това колко време отделяте за това вие сами. Обърнете критичен поглед към собствените си навици и първо коригирайте тях.

2. Фокус върху време и място
На усложнените правила е по-лесно да бъде намерено извинения, както и маневри за заобикаляне. Свържете времето, прекарано пред екрана, с определени часове от деня, както и с определени помещения у дома. Без технологични играчки преди закуска и без светещи екрани в спалнята – това са две добри правила за начало.

3. Определете последиците

Изяснете какви са последствията при нарушаване на някое от правилата и бъдете готови да ги приложите. Ако те не са пропорционални на провинението или пък са непоследователни, тогава можете да се сбогувате със спазването на правилата.

4. Обяснете как работят технологиите

Отделете време да обясните на децата как софтуерът, който използват, е предназначен да ги задържи възможно най-дълго пред екрана. По-големите деца със сигурност ще се заинтересуват и ще бъдат по-наясно с капаните, на които могат да попаднат.

5. Място за технологии

Измислите специално „технологично“ място у дома, на което да съхранявате устройствата си. Това е чудесен начин да се освободите от тях у дома и да се фокусирате върху други неща. Някои семейства дори искат от гостите си да оставят технологичните си играчки до вратата – защо не опитате и вие? 

6. Фамилно бягство от технологиите

Въведете ново правило – за всеки час на екрана е необходима 15-минутна почивка навън, на открито. Нека тези екранни почивки се превърнат в ежедневие в дома ви.

7. Един екран

Гледането на телевизия, докато си чатите в социалните медии или пишете съобщения е доста стандартно поведение за обитателите на семейните дивани. Поставете мултискрининга под контрол, като въведете правилото за един екран.

Може дори да си възвърнете част от удоволствието да гледате телевизия заедно - като семейство, когато всички сте съсредоточени върху едно и също нещо.

8. Предоставяне на алтернативи

Понякога най-добрият подход е да оставите децата да скучаят без любимите им технологии и да ги наблюдавате как откриват свои собствени развлечения.

Предложете някои привлекателни алтернативи, за да помогнете на творческото им мислене. Може това да са настолни игри, рисуване, готвене и други, като в тези дейности се включи цялото семейство. 

Така ще им помогнете да разберат, че далеч от екраните на електронните устройства ги очаква един голям и интересен свят.

Най-успелите деца имат родители, които правят тези девет нещаМного неща са изписани за качествата на възрастните, които постигат сериозни успехи в живота и за това какво ги различава от останалите. Ако обаче сте родител, по-важният въпрос може би е:

 

9. Спокойствие и само спокойствие

Виковете само ще усложнят и без това трудните ситуации у дома ще подкопаят добрата основа, която вече сте поставили. Направете десет дълбоки вдишвания и се опитайте да разговаряте колкото е възможно по-спокойно, обяснявайки какво трябва да се промени.

Насърчете децата да споделят как се чувстват спокойно и вие всички ще имате шанс да излезете победители от ситуацията.

10. Забрана на различните устройства, но едно по едно

Една от най-големите жертви, която пада в капана на екраните,  е намаляващото време, което прекарвате в разговор с децата си. Въведете ново правило, според което когато разговаряте, технологичните ви играчки не трябва да са наблизо.

Съсредоточете се не върху това какво ви липсва, а върху това, което получавате, когато общувате като семейство. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...