Как да откриете какво искате най-много в живота и да го постигнете

2689
Как да откриете какво искате най-много в живота и да го постигнете

© Pixabay.com

Казват, че всеки облак си има сребърна обвивка. Какво обаче можем да кажем за глобалните пандемии – те имат ли сребърни обвивки? Няма съмнения, че COVID-19 предизвика сериозен хаос и че още нищо не е приключило. В последните месеци предприемачите трябваше да използват креативност. Много от хората пък имаха възможност да прекарват повече време със семействата си, а ситуацията предостави уникална възможност човек да помисли кои са наистина важните неща.

Тези размисли доведоха до някои изненадващи резултати. Според проучване във Великобритания само 8% от британците искат да се върнат към живота, такъв какъвто беше преди пандемията. Според The Economist този принудителен експеримент за работа от вкъщи вероятно ще промени работата завинаги, може би към някакъв хибриден модел, който устройва всички. Това, което е ясно е, че имаме възможност да стигнем отвъд компромисната версия на „новото нормално“. Ние можем да използваме това време, за да обмислим кои са важните неща за нас занапред и да планираме как да ги осъществим.

Ето няколко идеи за това от Entrepreneur.com:


Бъдете наясно с това какво цените

Нашите ценности влияят върху мислите и действията ни, но въпреки това повечето хора не спират, за да се замислят какви са те. Кое важното за вас в живота? Да започнете бизнес? Семейството? Добротата? Честността? Каква е вашата етика или начин на поведение? Виждате ли доказателства за тези ценности в живота си?

Например, ако вярвате, че цените добротата, кога за последно демонстрирахте доброта? Ако искате да знаете какво цените, вижте какво правите. Ако искаме да открием какво е наистина важно за нас, трябва да знаем своите ценности, за да намерим повече начини да показваме тези ценности в ежедневието. Отделете време, за да обмислите какво цените най-много.

Намерете връзките

В речта си пред Станфордския университет през 2005 г. Стив Джобс говори за свързването на точките в нашия живот и как това никога не е възможно, когато гледаме напред. Когато обаче погледнем назад и обърнем внимание, може често да видим модели или указателни табели в живота си. Джобс съветва да “вярваме в нещо, на инстинкта си, в съдбата, в кармата или в каквото и да било.”

Ключът към разкриването на това какво е важно за нас често се крие в миналото. Осъзнаването на моментите и преживяванията, които, взети заедно, формират посока на пътуване, ще донесе цел и смисъл (ако имаме смелостта да ги преследваме).

Отделете време, за да очертаете вашите интереси и докъде бихте искали да стигнете. Как бихте могли да използвате ситуациите и ресурсите в живота си сега, за да постигнете това по-бързо?

Изгответе си обратен списък на този с нещата, които сте искали да притежавате, постигнете или правите

Част от това да знаем кои неща са важни за нас е да сме честни и по отношение на нещата, които не са. Всички чували за списък с преживявани и приключения, които искаме да изживеем, места, които искаме да посетим и неща, които искаме да притежаваме, преди да „ритнем камбаната“. Обратният на този списък обаче е също толкова важен. Това е едно от нещата, които можем да отметнем още сега, защото просто не са важни за нас.

Например: Бях богат. Сега искам да променям неща и това отговаря повече на моите ценности и е много по-важно за мен от нова кола или скъп часовник. Осъзнаването е освобождаващото.

Отделете време, за да си направите такъв списък – всички неща, в живота ви в момента, които бихте искали да спрете или от които да се отървете или пък стари цели, които вече не са толкова важни за вас. Освободете се от тяхната хватка и използвайте прилива от енергия, време или ресурси, за реализирате важните неща.

Започнете

Има ли нещо, което искате да правите, но се страхувате че няма да се получи? Вероятно искате да създадете изцяло нов бизнес. Може би искате да отслабнете и да влезете във форма, но целта изглежда прекалено голяма и далечна. Каквото и да искате да правите, просто започнете. Ако искате да отслабнете, днес се качете по стълбите или изяждайте само по една бисквитка със сутрешното си кафе, вместо по две. Началото не трябва да е бляскаво или да бъде отразено на две страници в местния вестник, то просто трябва да се случи.

Това ли е тайната на японското дълголетие?В Япония тайната за по-дълъг, по-щастлив и изпълнен с повече удовлетворение живот може да бъде обобщена с една дума – икигай

Всяка книга е започната с една дума. Най-вдъхновяващата музика, композирана някога, започва с една нота. Най-великите картини започват с един замах на четката. Не чакайте докато сте готови – никой никога не е готов. Освен това след като започнете вече ще сте готови.

Не търсете признаци или определящи моменти – те може да не дойдат никога. Вместо това направете настоящето вашия определящ момент. Започнете сега. Не си задавайте въпроса дали сте способни или дали заслужавате – просто започнете, започнете с малко и продължавайте. Ако залитнете, върнете се отново на правия път и продължавайте. Не спирайте, докато не постигнете, това което сте решили да постигнете.

Разширете кръга си на влияние

Хората в живота ви са тези, които му придават смисъл. Когато се случи нещо хубаво, му се наслаждаваме повече, ако можем да го споделим с други хора. Когато се случи нещо лошо, ударът може да бъде смекчен от наличието на други хора, на които да се опрем. Имаме нужда от приятели и роднини, колкото имаме нужда и от кислород.

Отделете време, за да обмислите с кого прекарвате най-много време. Тези хора насърчават ли ви да бъдете най-доброто, което можете или ви омаловажават и принизяват мечтите ви?

Бъдете наясно с това как се чувствате, когато сте с различни хора в живота ви – те по-добре ли ви карат да се чувствате или по-зле. Ако не добавят положителна стойност към живота ви, тогава помислете дали да не прекарвате по-малко време с тях и търсете съмишленици, с които да се подкрепяте взаимно.

Това е възможност; приемете сребърната обвивка, която пандемията ни предостави, като предприемачи и в живота ни като цяло. Да използваме нашите прозрения и умения, за да проектираме едно по-добро утре и да го осъществим.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg