Как да оцелеете в офиса, когато сте най-младият служител?

979
Как да оцелеете в офиса, когато сте най-младият служител?

© pixabay.com

Как да превърнете младостта, асоциирана с неопитност, в плюс и да докажете, че възрастта не може да бъде професионален недостатък?

Предлагаме ви няколко съвета, които може да са ви от полза, когато се адаптирате към група от по-възрастни колеги.

Помолете колегите си да споделят с вас жизнения си опит
Ако за вас това е ново поле на професионална изява и опитът ви е малък, не се страхувайте да задавате въпроси и да търсите помощ. На колегите ви ще им бъде приятно, че се съветвате с тях и се интересувате от експертното им мнение.

Общуването ще ви помогне да установите емоционална връзка с колегите и по-бързо да се влеете в колектива.


Покажете инициатива
От младите служители обикновено се очакват свежи идеи, творчески заряд и нестандартни решения на ситуациите. Възползвайте се от възможността да проявите себе си.

Гледайте на работните проблеми от друг ъгъл – от такъв, при който възрастта не е от значение. Няколко успешни изказвания по време на съвещание и авторитетът ви ще бъде изграден.

Бъдете енергични
Никой не обича апатичните служители, които веднага щом завършат университет, губят амбициите си. Бъдете готови да покажете своята енергия и заинтересованост към работата.

Ако чувствате, че се справяте с основния обем от задачи, поискайте да помогнете с нещо, за което другите нямат време. Предлагайте своята помощ. Екипът ще оцени това.

Най-добрият кариерен съветСъстои се от 2 изречения и негов автор е Шерил Сандберг

Постигнете двустранно уважение
Не позволявайте на началника да ви натоварва с допълнителна работа, дежурства през уикендите или пък рутинни задачи. Ако сте по-млади от другите колеги, това не означава, че ще се справяте с отговорностите си по-зле.

Помнете това и не позволявайте груба критика по свой адрес. Всеки един от нас има право да греши – поставяйте граници, които не бива да бъдат прекосявани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg