К. Гарчев: Не лихвите, а пазарите определят курса EUR/USD

3854
К. Гарчев: Не лихвите, а пазарите определят курса EUR/USD

Всеки, който е търгувал с EUR/USD знае, че постоянно се говори за лихвени диференциали - какво направил ФЕД, какво направила Европейската централна банка, какви са перспективите пред лихвите, инфлация, БВП и редица подобни променливи, които в крайна свеждат вниманието ни до следене на думите на централните банкери и какви са перспективите.

Няма човек, с когото да съм обсъждал какво предстои на еврото, без да се споменат под една или друга форма лихвените диференциали. Това заяви Кирил Гарчев, главен дилър на Булброкърс, по време на обучението „Основни аспекти на инвестициите, съвременни технологии в електронната борсова търговия". Семинарът е организиран от инвестиционния посредник, с помощта на Института на дипломираните финансови консултанти и се провежда в София в дните от 12-13 ноември.

„Ако се погледне така наречената система на национални сметки, движението на капитал между фондови пазари обикновено, като обем, е много по-голямо от движението на капитал, да речем, между еврозоната и Щатите, като търговски взаимоотношения и между депозити", посочи дилърът.

Според експерта би могло да се направи следното допускане - ако огромната част от паричните потоци между тези два големи субекта на световния пазар протичат през дългосрочни активи като акциите например, то тогава относителното представяне на двата фондови пазари малко или много определя изменението в курса на EUR/USD.

„В случая съм представил най-обикновен, стандартизиран пример за изменението на DAX и Dow Jones като проценти и колебанията на EUR/USD (относителното представяне между двата индекса -светла линия, графиката на валутната двойка - тъмната линия)", коментира Кирил Гарчев. „Според мен то определя повече от 90% от средносрочните, а донякъде и краткосрочните колебания в курса EUR/USD. И това е, пак казвам, една съвсем елементарна пазарна зависимост. Ако се включат по-широки пазарни индекси, които да обхванат по-представително колебанията на капитала, да кажем Dow Jones Stoxx 600, спрямо S&P 500, според мен тази зависимост ще изглежда още по-тясна".

Изводът, според Гарчев в случая, би трябвало да бъде, че в момента е много по-важно да следим какви са перспективите пред двата фондови пазара и кой има по-голяма вероятност да расте, спрямо другия, отколкото да следим лихвените диференциали.

„С този пример исках да покажа, че е добре да се търсят подобни зависимости. Да, тя може да не работи след два месеца, но работеше много силно по време на целия бичи пазар от 90-те години, когато знаете еврото от къде, до къде стигна. Впоследствие спря да работи и в момента това е, което определя пазара EUR/USD", посочи в заключение главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев.

Материалът е с аналитичен и образователен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови активи!

Вижте видео от обучението

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg