Конструиране на графики, видове графики

3279
Конструиране на графики, видове графики

Всяка графика използвана за технически анализ е конструирана по следния начин: по вертикалната ос е разположена цената (котировката), а по хоризонталната - времевият период. Важни за вида на графиката са и следните ценови равнища:

- Цена на отваряне - цената в началото на определен период за търговия (година, месец, седмица, ден, час, минута или производен от тези периоди);

- Цена на затваряне - котировката в края на периода;

- Връх - най-високата котировка достигана през периода;

- Дъно - най-ниската котировка достигната през търговския период.

Има три основни типа графики:

- Линейна - това представлява линия изградена като се свържат цените за всеки изследван времеви период.

- Бар-графика - състои се от отделни хистограми. На всяка една от тях с малка хоризонтална линия се отбелязва началната котировка в лявата страна върху т.нар. „бар", а цената на затваряне от дясната страна на бара. Това дава възможност да се проследи изменението за всеки конкретен изследван период.

- Кендълстик-графика („свещи") - най-често използвана при технически анализ на валутни котировки. По същество до голяма степен прилича на бар-графиката. Формата на всяка свещ зависи от цената на отваряне, затваряне и достигнатите дъно и връх.

За разлика от бар-графиката този тип дава по-добра визуална представа за движенията на пазара и позволява допълнителен анализ на база формата на всяка отделна свещ. Тялото на всяка свещ се образува от цената на отваряне, съпоставена с цената на затваряне. А цветът зависи от това дали движението е било във възходяща или низходяща посока.

Изборът на типа графика зависи главно от личните предпочитания на трейдърите. Различните графични модели може да имат различни предимства или недостатъци, зависещи главно от индикаторите, които ще се използват за технически анализ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg