Това ли е смъртта на щатския долар?

3345
Това ли е смъртта на щатския долар?

През последните години доларът многократно бе обявяван за мъртъв и въпреки това, точно като чудовище от филм на ужасите, отново възкръсваше само и само да докаже, че когато твърде много хора вярват в неговата кончина, той е готов за голям възход. Такива ситуации бяха налице в края на 2004 г., когато Бъфет, Сорос и Бил Гейтс обявиха зелените пари за обречена валута.

В края на 2007 и началото на 2009 в траура дори се включи и топ моделът Жизел Бюндхен. Последните седмици отново се характеризират с такъв краен негативизъм към щатския долар.

Наскоро британският „Telegraph" публикува статия със заглавие: „Това ли е смъртта на долара?". За всеки, който няма спомен какво се случи след описаните горе периоди уточнявам - последва силно оживление на щатските пари и това може да се види на историческата графика на EUR/USD, напук на мненията на тези известни личности, повечето, от които са и експерти в областта на инвестирането.

Освен това, в средата на август един от най-обективните сентимент индикатори, които изучават инвеститорските настроения, Daily Sentiment Index бе с рекордно ниска стойност от 3% бикове за американските пари. Какво показва този негативизъм? Неговото значение е точно обратно на това, което мнозинството очакват. В крайна сметка, за никого не е тайна, че пазарите винаги карат огромната маса да влезе в заблуда и именно тогава да направят голямо движение в обратната посока.

Точно така сработва принципът - много хора губят парите си, а малцина печелят. Когато към един актив има само 3% бикове и 97% мечки това означава, че вече почти всеки, който е можел да открие позиции срещу него, вече го е направил. Много трудно ще се появи нов силен натиск срещу този актив при условие, че участниците, които го търгуват вече са направили своите облози.

Откъде ще дойде изненадата? Това изобщо не е важно. Това, което има значение е, че такава ще има в най-скоро време. Наличието на екстремен сентимент означава, че дори и да продължи даден актив (доларът) да прави нови дъна, то потенциалът за спад е изключително ограничен. Огромният потенциал е в посока на поскъпването на тази валутна единица.

Всичко това, в комбинация с предупрежденията и сигналите, които ни подава графиката на USD, увеличава много вероятността за непосредственото му поскъпване и нови дъна да не бъдат регистрирани.

Нека пренесем вниманието си към валутната двойка EUR/USD, която се движи в обратната посока. С други думи, когато тази двойка пада, доларът поскъпва. Има голяма вероятност върхът регистриран на 5 август, на ниво 1.4447 да не бъде пробит. Ако все пак това се случи, следващата спирка вероятно ще бъде преди 1.4721. Там отново ще търсим входове за къси позиции, на които ще разчитаме да носят печалби в продължение на месеци или дори години.

Мнозина биха запитали защо след като е толкова очевиден наближаващият възход на долара, големите авторитети не ни предупреждават за това. Отговорът не е, че се опитват да заблудят масите. Бедата е, че те също концентрират вниманието си върху фундаментални фактори, а последните винаги и без изключение закъсняват спрямо графиките. Само онези методи за анализ, като техническият и вълновият, които изследват пряко динамиката на определен актив, могат да предложат първо ранни предупреждения и след това навременни сигнали.

Когато фундаменталните анализатори разберат, че всъщност доларът е вече във възходящ тренд, последният ще е властвал от месеци.

Автор: Ивайло Груев, http://www.home-traders.eu/

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

трейдър
# 0
20:09 | 1 September 2009
Евала ИВО имаш БИРА от МЕНЕ......!!!!!......
pesho02
# 1
20:08 | 31 August 2009
Здравейте на всички.Г-н Груев е страшно прав,тежко на онези подценили подценили долара.Или трябва да сменят влака навреме,или ще си понесат последствията съответно. Успешна търговия!
кеш
# 2
18:08 | 31 August 2009
Много е опасно да се залага на Щатския Долар....!!!!... Не казвам ,че няма потенциал, но има прекалено много фактори които са срещу него-дефицит по текуща сметка,висока задлъжнялост на населението, отрицателно търговско салдо,увеличаване на безработицата,.........желанието на някой ГОЛЕМИ ИГРАЧИ да заобиколят ДОЛАРА- БРИК(Бразилия-Русия-Индия-Китай)......... http://www.istinski-pari.com/ ........Наистина все оште е рано да отписваме долара и ве пак ПРЕДПАЗЛИВОСТТА е ХУБАВО НЕШТО.......!!!!!......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg