Великите трейдъри и инвеститори (част 1)

7341
Великите трейдъри и инвеститори (част 1)

95% губещи, 5% печеливши. Позната ли ви е тази статистика? Можете ли да се причислите към губещите или към печелившите трейдъри и инвеститори?

Мнозина смятат себе си за печеливши. Да, точно 95% от тези, които търгуват на борсата. Малцина от тях си признават, че това не е техният начин да печелят пари. Останалите, които ту печелят малко, ту губят много, не си признават, че са губещи.

Защо 95% от хората в крайна сметка губят парите си на борсата? Отговорите са няколко:

- Защото винаги емоциите надделяват над разума - страхът продава, а алчността купува.

- Защото използват сходни или едни и същи методи за прогнозиране на пазара. Малко факти. Около 70% от участниците на пазара използват Фундаментален анализ за оценка. Около 20-25% използват Технически анализ. Около 5% използват друг вид анализ.

Забелязахте ли странното съвпадение на цифри? Само 5% от участниците на пазара печелят и само 5% от участниците на пазара използват друг вид анализ, различен от тези на болшинството 95%.

В серия от няколко статии, ще ви запозная с инвеститори и спекуланти от тази 5-процентна част на пазара, които печелят и ползват различен метод на анализ.

Уилям Делберт Ганн

Как бихте реагирали ако някой ви докаже, че 92% от сделките, които е направил през 45-годишната си кариера като инвеститор са печеливши? Сигурно бихте го обявили за гуру, за велик инвеститор и т.н.

А как бихте реагирали ако същият този гуру и велик инвеститор ви каже, че базира анализа си върху разположението на планетите и звездите, древната математиката и геометрията? Бихте ли обявили този човек за луд? Не мисля.

Уилям Ганн е роден на 6 Юни 1878 в Тексас, САЩ. На 24-годишна възраст той сключва първата си сделка с фючърси на памук. 53 год. по-късно е изкарал повече от 50 млн. долара, търгувайки на борсата.

През 1909 г., Ганн е наблюдаван в продължение на един месец как търгува от Ричърд Уикоф, репортер от списание в сферата на инвестициите. За учудване на репортера, Ганн реализира повече от 1000% доходност за този период. Сключил е 286 сделки, 264 от тях печеливши (92.3% успеваемост). Сключвал е по 1 сделка средно на всеки 20 мин. В един от дните е сключил общо 16 сделки, при 8 от които е познал екстремумите.

По думите на приятеля на Ганн, Уилям Гили, една от най-странните прогнози е била направена от Ганн през лятото на 1909 г. когато той предвидил, че септемврийският фючърс на пшеницата ще се продава на 1.20 долара. В последния ден на търговия на фючърса, 1 час преди затваряне, той се е търгувал на цена от 1.08 долара. В последствие обаче, пшеницата отбелязва невиждан ръст в последният час на търговия и завършва на... познайте колко... 1.20 долара!

Методи

Ганн твърдял, че методите му се базират основно на древните математически принципи. Какви са тези математически принципи?

Според Уилям Ганн 360 градуса на кръга и цифрите от 1 до 9 са първоизточника на математиката. В кръг можете да поставите квадрат или триъгълник. Извън кръга също можете да поставите квадрат или триъгълник. Според него тези конструкции, всъщност са измеренията на пазара. Доста странно нали?

Всъщност Ганн е вярвал, че върховете и дъната на пазара са свързани с математически принципи. Той е твърдял, че ако има времето и цените на историческите върхове и дъна на даден пазар, чрез неговите принципи, той ще посочи бъдещите точки на обръщане. Ганн е твърдял, че за всяка прогноза направена от него, е имал доказателство от астрологията и математиката.

Прогнози

Ганн е правил годишни прогнози, които е разпращал на свои клиенти. Счита се, че те са били "път към богатството" за всеки, който е бил абониран за тях.

Една година по-рано, през септември 1928, в годишното си писмо към клиентите, Ганн предсказва с особена точност месеца, през който ще започне Великата депресия - септември 1929. Всъщност върхът на Dow Jones от 386.10 е направен на 3 септември 1929. Само два месеца по-късно, стойността на индекса пада под 200 пункта. Мечият пазар, в крайна сметка, свършва през 1932 г., при нива за Dow Jones от 40.56 пункта.

Автор: Мирослав Запорожанов, Market Analyst, City Capital

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stan
# 0
11:03 | 8 March 2010
внушението, че 5-те% използващи друг анализ са единствените печеливши е ... меко казано глупост. Уорън Бъфет, Джон Арнолд, Джон Поулсън - 3ма от най-големите инвеститори във финансови инструменти на нашето време - и тримата ползват основно фундамент. Айде сега да чуя за милиардер с технически или алтернативен анализ, ако обичате?
Неинтересуващ се !
# 1
17:09 | 19 September 2009
Такива като Ганн предсказват точно върховете и дъната-защото им се плаща ! когато човек инвестира в името си 10 год - следващите 10 името му връща инвестицията ! все едно ББ да "предскаже" нещо и то дане се случи ! хората си изкарват хляба с подобни "предсказания" а и човешката памет е къса-слез 20 год малцина си спомнят фактите-мнозинството си спомня онова-което трябва да си спомни
интересуващ се
# 2
14:09 | 19 September 2009
знаех, че трябва да стана астролог )))) а някои ме упрекваха, че бъркам професиите с онова за времето )))) с връзка чесън на врата процента успеваемост се покачва )))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg