Как да печелим от спестяванията си?

8760
Как да печелим от спестяванията си?

Преди човек да започне да инвестира, трябва да определи какви са неговите цели, какъв е времевият му хоризонт и какъв риск е склонен да поеме, съветва главният изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг Камен Колчев. 
 
По думите му финансовите пазари са най-слабо познатата форма на инвестиции у нас, за разлика от банковите депозити и недвижимите имоти, които си остават предпочитаните алтернативи. 
 
"На пазара има цяло море от финансови инструменти. Някои от тях са по-сигурни дори и от депозитите, но носят и по-ниска доходност, например държавните ценни книжа. Можете да имате и по-рискови инвестиции в корпоративни облигации или акции на компании, листвани на борсата.

Най-рискови са акциите на стартиращи компании, които имат огромен потенциал и ако той се развие, може да умножи първоначалната инвестиция по 20, но може и да не донесе нищо", поясни Колчев. 

 
 
Според него изборът на инвеститора зависи изцяло от очакваната доходност и риска, който е готов да поеме. Един от основните фактори за намаляване на риска е времето - ако можете да чакате достатъчно, вероятността да понесета загуба при един спад на пазара е много висока.

Чисто статистически, въпреки всички кризи, Голямата депресия и т.н., борсовият пазар в САЩ носи доходност от около 6% годишно за последните 80 години, докато депозитите се представят значително по-слабо. 
 
 
Той припомни, че само за последните пет години българските борсови индекси са се повишили средно с 17% годишно. 


Най-важният въпрос, на който всеки трябва да си отговори, преди да започне да инвестира, е дали сам ще избере в какво да вложи парите си или ще използва услугите на инвестиционен консултант, казва още изпълнителният директор на Елана Финансов Холдинг. 
 
Той уточни, че консултанските услуги струват скъпо, но ако професионалистът е добър, може да осигури достатъчно добра доходност за своите клиенти. Освен тази опция, имате възможност и да вложите спестяванията си във взаимен фонд, където доходността се разпределя пропорционално между всички инвеститори, независимо от техния дял. 
 
 
По думите му плюсовете на фондовете са два - първият е, че управляват голямо количество пари и имат възможност да диверсифицират максимално своя портфейл, а вторият е, че разходите за трансакции са много по-ниски. 
 
"Нискорисковите фондове през последните пет години са постигнали средна доходност от 3-4% годишно, което е малко над банковите депозити. Балансираните фондове, които инвестират около половината от активите си в акции, през последните години са изкарали между 6 и 8% годишно. А фондовете с висок риск са успели да постигнат около 8-9% годишно", каза още Камен Колчев. 

 

Относно очакванията за развитието на финансовите пазари Колчев коментира, че днес те са много по-различни, отколкото са били преди 5 или 10 години. Според него пазарите до голяма степен са отражение на икономиката - ако тя се развива добре и пазарите вървят в положителна посока и обратното. 
 
"На базата на настоящото икономическо състояние и прогнозите за следващите няколко години, аз смятам, че лихвите по депозитите ще се задържат около нулата с начало на някакъв плавен ръст след 2-3 години. Средногодишната лихва през следващите пет години вероятно ще се движи около 1-1.5%", прогнозира той. 
 
Според него, българският капиталов пазар ще продължи да расте с по около 10% годишно през следващите няколко години. "За разлика от американските, германските и дори повечето източноевропейски пазари, които вече възстановиха нивата от преди кризата през 2008 г., нашият пазар още не ги е достигнал, което, погледнато от добрата страна, дава потенциал за растеж", каза още той. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg