Как да пестите пари, когато живеете от заплата до заплата

11361
Как да пестите пари, когато живеете от заплата до заплата

© pixabay.com

Спестяването е трудна задача, когато не сме свикнали да заделяме част от спечелените пари. Особено се усложнява тази мисия, ако живее от заплата до заплата. Тогава фонд за спешни случаи е първото нещо, което трябва да си поставите като финансова цел. Оттук започва граденето на „спестовни мускули“ и полагате успешното начало за по-големи амбиции.

Разбира се, спестяването изисква дисциплина.

1/ Започнете със „Защо?“

Ако искате да започнете да спестявате, когато всичките ви пари са разпределени по пера, не е достатъчно да се вслушвате в призива на някой човек, който ви казва „Добре е да го направиш!“. Нуждаете се от по-солидна мотивация. Като начало запитайте се защо искате това.

Вероятно желаете да се чувствате по-стабилни в случай на непланирани харчове. Или пък искате да натрупате пари, които да вложите в осъществяването на по-голям план. Може да спестявате за мечтана почивка, да изплатите кредит или пък да създадете семейство.

Щом разберете кое е вашето „защо“, ще сте по-склонни да направите преразпределение на приходите си.

2/ Започнете отначало

Един от най-добрите начини да стартирате своя спестовен план е като „разчистите масата“. Отворете си нова спестовна сметка – дори използвайте друга банка. Понякога да разполагате с отделна сметка за спестяванията си е по-лесно решение от това да осъществявате процеса по традиционния начин.

3/ Проверявайте сметките си като истински анализатор

Ако живеете от заплата до заплата, вероятно знаете по кое перо колко пари отиват и сте наясно с разходването на припечеленото. Ако не сте, то време е да разберете какво се случва с бюджета ви. Щом вече разполагате с такъв, следва поредната стъпка.

Изследвайте всичките си месечни сметки и направете няколко заключения. Може ли да направите корекции по тях?

9 полезни финансови навикаЗа да разполагате с пари, независимо колко дни остават до заплата.

4/ Плащайте първо на себе си

Със сигурност сте чували този съвет. Той наистина работи. Освен това е първо правило на спестяването и ви гарантира постигане на заложените цели. Така винаги ще може да заделяте нещо през месеца, а на второ място тренирате мозъка си и ви е все по-лесно да спестявате. Навиците, когато са положителни, носят още повече плюсове.

5/ Открийте друг източник на приходи

Много хора смятат, че настоящата им работа е предостатъчна и друга не може да има. Нищо не пречи да заделяте няколко часа седмично за странични ангажименти. Никой не ви казва тази практика да продължава до края на живота ви. Може да става дума за краткосроен ангажимент, но той определено ще дава своя принос – в парични постъпления към вашите спестовни планове.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас