Как да помагате на децата си да трупат увереност и самочувствие?

2868
Как да помагате на децата си да трупат увереност и самочувствие?

© Pixabay.com

В първите години, след като човек стане родител, трябва да коригира доста неща в живота си, особено ако работи, докато отглежда детето си.

Докато се обърнете и бебето ви вече ходи и говори. След това става на 3 г. и настоява да знае защо трябва да го оставяте, за да отидете на работа.

Преходните моменти (ежедневното сбогуване, помощта да се справят с детегледачка или прекарването на следобедите в забавачница) са от съществено значение, но същото важи и за останалото ограничено време, което прекарвате заедно.

Каквато и да е работният ви график, онези сутрини, вечери и уикенди може да ви се струват много кратки и би трябвало да правите така, че те да са забавни и да изграждат увереността и самочувствието на вашето дете, пише в CNBC Дейзи Даулинг, автор и създател на консултантската компания Workparent.


Основната техника за постигането на това е чрез повторение и създаване на ритуали.

Използването на силата на повторението и ритуалите

Ако се загледате в епизод от телевизионно предаване за деца или в книга, която е част от някаква поредица, ще забележите, че те забележително наподобяват следващия епизод или следващата книга.

Героите винаги са облечени с едни и същи дрехи, сюжетът винаги се развива по един и същи начин, а песента тръгва точно по едно и също време. Продуцентите и сценаристите знаят, че предсказуемостта помага за „закотвянето“ на децата — това им помага да очакват телевизионното предаване или да искат да четат книгата и да им се наслаждават през цялото време.

Защо родителите, които имат две деца, живеят по-дълго?Броят на отрочетата може да окаже огромно влияние върху живота на родителите

За вас повторението е скучно. За децата обаче, и най-вече за малките деца, то е прекрасно и успокояващо. Светът е чисто ново и сложно място и когато те виждат повтарящи се модели или забелязват точно какво следва, това им създава едно усещане за сигурност, познание и наслада.

Малки навици, по-големи награди

Затова можете да използвате тази техника и да създадете собствени ритуали. Тези, които действат най-добре, се случват естествено, повтарят се често и включват участието на вас и на вашето дете. Освен всичко останало, те са лесни за прилагане.

Ако вашият син, например, знае, че го повдигате и го прегръщате, когато влезете вкъщи всяка вечер, той ще го очаква и ще бъде развълнуван, когато това се случва. Пейте заедно любима ви песен на връщане от детската градина. Започвайте всяка съботна сутрин със закуска по едно и също време. Слагайте го да си ляга по един и същи начин всяка вечер.

Накарайте ги да участват и те

Дори и малките домакински задължения могат да създават усещане за рутина и постоянство. Това не означава, че можем да очакваме невръстни деца да се занимават с прането вкъщи или да мият колата. Те обаче могат да се справят с малки, прости задачи, като например да слагат мръсните си дрехи в коша за пране, да подреждат играчките и игрите си, да слагат салфетки на масата преди вечеря или да помагат за почистването на кухненския плот, след като нещо е разлято.

Правенето на тези неща ще създаде допълнително усещане за “знам какво следва,” като същевременно с това те градят усещането си за способност и самочувствието си. Това също така ги подготвя да поемат по-големи отговорности на по-късен етап. Не се хващайте на капана “става по-бързо, ако аз го направя” и не изчаквайте да им възлагате задачи, когато децата са по-големи и могат повече.

Колкото повече децата разбират отрано, че тяхната помощ също е ценна, толкова повече самочувствие те ще трупат (и толкова по-лесно ще бъде да ръководите вашето домакинство на работещ родител).

С малко усилия можете да внедрявате такива малки рутинни моменти, като тези във времето, което прекарвате с детето си, и да направите тези часове по-задоволителни, успокояващи и полезни за всички.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg