Как да разпознаем лошия финансов съвет?

1164
Как да разпознаем лошия финансов съвет?

© pixabay.com

Ще откриете много хора, които са готови да ви кажат какво да правите с парите си.

Проблемът е, че само част от тях знаят за какво говорят.

Независимо дали става дума за приятел с топ инвестиционен съвет, роднина, който се е наживял и знае това-онова, или пък инфлуенсър, който предлага моден финансов продукт, съветите за пари трябва да бъдат приемани много внимателно.

Може да филтрирате полезните съвети, но за целта трябва да знаете как да ги преценявате.

На пазара ще откриете много сертифицирани финансови консултанти, гурута и агенции с нестопанска цел. Те са готови с цял списък от продукти, специално разработени за вашия уникален случай.

Огледайте се обаче за професионалисти, които не печелят от вас комисионна, щом се съгласите да приемете съвета им и да използвате предложените решения. Така ще се предпазите от пристрастни насоки, пише borneobulletin.com.bn.

Финансовата материя е сложна. Затова мисля, че е важно всеки да се образова по темата, доколкото може, казва сертифицираният финансов специалист Дюрия Пиърс.

Когато търсите информация по въпроса и опит, винаги може да почерпите такива от приятел или роднина, който вече е постигна подобна финансова цел.

Как да спестяваме, когато живеем от заплата до заплата?Пет стъпки към финансовата независимост

Извлечете поуки от тях, докато работите върху вашата. Там може да откриете частици мъдрост, на които да разчитате в бъдеще.

Следващия път, когато някой започне да ви убеждава в тезата, че едно време автомобилите са били евтини, вместо да му вярвате сляпо или да го гледате с недоверие, задайте му отворени въпроси.


Поинтересувайте се:

  • Кога е започнал първата си работа?
  • Колко струва първият дом на родителите му?
  • Какви са били заплатите едно време, както и разходите за жилище и т.н.?

Това ще ви даде представа откъде идва този човек.

Насочването на разговора в тази посока превръща споделянето на финансови съвети в нещо повече - в споделяне на собствената история, казва друг финансов експерт - Пуонг Луонг.

Преценете колко адекватен спрямо потребностите ви е полученият съвет

Финансовите съвети са като дрехите. Те може да станат на един, но не и на всеки. Затова определени практики, колкото и да са добри, не сработват винаги.

Много често игнонираме контекста, от който изхождат хората, които дават съвети, казва Луонг. Точно това може да ви излъже, че сте неспособни да пожънете същия успех.

Вземете като пример прочутия съвет за бюджет 50/30/20.

50% от приходите си заделяте за сметки (режийни, транспорт и др.), 30% за нужди като хобита, пътувания и т.н.), а останалите 20% са предназначени за спестяване или изплащане на задължения.

Ако сте под наем, в зависимост от квартала, в който живеете и характеристиките на жилището, може да се окаже, че 50% отиват само за наема. Оттам насетне формулата придобива различен вид.

Съветът, който е прекалено добър, за да е истина

Ще откриете много такива, промотирани масово от инфлуенсъри. Те ще ви предложат скъпи курсове, с помощта на които за месец-два или три ще станете богати.

Ако финансовият съвет поставя на първо място инвестирането на доста пари, това трябва да бъде червен флаг за вас, казва Луонг.

Пазете се и от съвети, които са представени като “черно и бяло”. В повечето случаи става дума за “сива” практика.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg