Как да развием интуицията си и да я използваме в кариерата?

930
Как да развием интуицията си и да я използваме в кариерата?

© pixabay.com

Може ли да се доверите на интуицията си, за да вземете важно решение? Експерти смятат, че това не само е „възможно“, но е и „необходимо“.

Причината е, че интуицията е като интелекта, но на по-дълбоко ниво. Тя е способна да извлече данните по-бързо, отколкото съзнателният разум може да ги анализира.

Поради това ние вземаме най-добрите решения в живота си, именно когато обединяваме интуиция с критично мислене.

Както е известно, интуицията може да се тренира, а добре развитото „шесто чувство“ е мощно преимущество в кариерата.

Какви типове интуиция съществуват и как ни помагат в работата?

Насочена интуиция
Тя е нашият вътрешен компас, ориентиращ ни в ежедневния живот. Действа подобно на навигатор и ни предупреждава какво ни предстои по пътя към бъдещето. Ако искате да стартирате собствен бизнес по време на финансова криза, тази интуиция ви подсказва, че е необходимо да изчакате.

Как да я развиете?

Постарайте се да отделяте повече време за анализ на събитията около вас и практиката. Получавайки съобщение от колега, опитайте се да предложите за какво става дума, преди да го прочетете.

Преди да попитате за промяна в живота на ваш приятел, отгатнете какво му се е случило.

Естествените и редовни тренировки ще ви направят по-проницателни.

Най-ефективният начин за вземане на решенияАко отлагате вземането на решения, те се превръщат в по-големи и по-болезнени.

Социална интуиция
Или още наричана емпатия. Това е умението да се вслушвате в хората и да разбирате как се чувстват в даден момент.

Опитните предприемачи притежават добре развита социална интуиция – те умеят безпогрешно да разчитат невербалните знаци, разбирайки потребностите на клиентите и използвайки тези данни за прогнозиране на бъдещето.

Искате да се научите и вие?

По-често и по-внимателно се заглеждайте в околните хора – слушайте какво говорят и как, какви жестове използват, как променят гласа и мимиката си.

Информационна интуиция
Интуитивното чувство в този случай е свързано с заобикалящата ни информационна среда. Тези, които притежават информационна интуиция, могат да събират повече данни, по-бързо да ги анализират, а след това да ги интегрират и синтезират.

Тези хора обикновено преуспяват в сферата на анализа на данни, предчувстват актуалните тенденции по-бързо от останалите.

Можете да развитие този тип интуиция, само ако работите грамотно с информация. Работете често с огромно количество източници, анализирайте и прогнозирайте бъдещето.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...