Как да развием интуицията си и да я използваме в кариерата?

1744
Как да развием интуицията си и да я използваме в кариерата?

© pixabay.com

Може ли да се доверите на интуицията си, за да вземете важно решение? Експерти смятат, че това не само е „възможно“, но е и „необходимо“.

Причината е, че интуицията е като интелекта, но на по-дълбоко ниво. Тя е способна да извлече данните по-бързо, отколкото съзнателният разум може да ги анализира.

Поради това ние вземаме най-добрите решения в живота си, именно когато обединяваме интуиция с критично мислене.

Както е известно, интуицията може да се тренира, а добре развитото „шесто чувство“ е мощно преимущество в кариерата.

Какви типове интуиция съществуват и как ни помагат в работата?


Насочена интуиция
Тя е нашият вътрешен компас, ориентиращ ни в ежедневния живот. Действа подобно на навигатор и ни предупреждава какво ни предстои по пътя към бъдещето. Ако искате да стартирате собствен бизнес по време на финансова криза, тази интуиция ви подсказва, че е необходимо да изчакате.

Как да я развиете?

Постарайте се да отделяте повече време за анализ на събитията около вас и практиката. Получавайки съобщение от колега, опитайте се да предложите за какво става дума, преди да го прочетете.

Преди да попитате за промяна в живота на ваш приятел, отгатнете какво му се е случило.

Естествените и редовни тренировки ще ви направят по-проницателни.

Най-ефективният начин за вземане на решенияАко отлагате вземането на решения, те се превръщат в по-големи и по-болезнени.

Социална интуиция
Или още наричана емпатия. Това е умението да се вслушвате в хората и да разбирате как се чувстват в даден момент.

Опитните предприемачи притежават добре развита социална интуиция – те умеят безпогрешно да разчитат невербалните знаци, разбирайки потребностите на клиентите и използвайки тези данни за прогнозиране на бъдещето.

Искате да се научите и вие?

По-често и по-внимателно се заглеждайте в околните хора – слушайте какво говорят и как, какви жестове използват, как променят гласа и мимиката си.

Информационна интуиция
Интуитивното чувство в този случай е свързано с заобикалящата ни информационна среда. Тези, които притежават информационна интуиция, могат да събират повече данни, по-бързо да ги анализират, а след това да ги интегрират и синтезират.

Тези хора обикновено преуспяват в сферата на анализа на данни, предчувстват актуалните тенденции по-бързо от останалите.

Можете да развитие този тип интуиция, само ако работите грамотно с информация. Работете често с огромно количество източници, анализирайте и прогнозирайте бъдещето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg