Как да се наспивате по-добре, за да бъдете по-продуктивни?

3027
Как да се наспивате по-добре, за да бъдете по-продуктивни?

© Pixabay.com

Недоспиването е най-лесният начин за убиване на продуктивността. 

Въпреки това, умората - от сутрешната чаша кафе (или повече) до следобедната отпадналост, се е превърнала в културна норма. 

Осигуряването на достатъчно време за сън - и то качествен, е тайната за постигането на повече неща през деня, пише Ашли Оливайн в Entrepreneur.

Това може да изглежда невъзможно, особено за онези, които изпитват затрудения със заспиването и с продължителния сън, но има много неща, които биха могли да помогнат в тази насока, вследствие на което пък да разполагате с повече време през деня.

Вижте тези 10 препоръки за по-добър сън през нощта:


Намалете осветлението 30 минути преди лягане

Излагането на светлина преди лягане предотвратява естественото отделяне на хормона мелатонин в тялото. Оставяйки лампите светнати, докато в същото време искате да спите, вие казвате на мозъка си, че е време да е буден. Намаляването на осветлението ще подскаже на мозъка, че е време да се подготвя за сън.

Прескочете добавките с мелатонин

Говорейки за мелатонин, е важно да се прави разлика между мелатонина, произведен от тялото, и добавките с мелатонин.  От Американската академия по съня не препоръчват използването на добавки с мелатонин за заспиване, защото те не са ефикасни в дългосрочен план, могат да задълбочат проблема и имат и други отрицателни странични ефекти.

Защо заспиваме трудно по време на пътешествие? Далеч от дома човек спи средно с по 58 минути по-малко от обичайното

Придържайте се към редовни часове на лягане и ставане

Лягайте си и ставайте по едно и също време, доколкото това ви е възможно. Късното лягане и спането до късно през уикендите може да е лесно, но какво се случва в понедленик сутрин? 

Това е като да се приспособявате към нова часова зона. На тялото му е необходимо време до сряда, за да навакса, а дотогава продуктивността за половин седмица вече е изгубена.

Ограничете алкохола до по-рано през деня (или го елиминирайте изцяло)

Това невинаги е социално приемливо, но колкото по-рано сте употребявали алкохол, толкова по-добре е това за съня ви. Алкохолът вреди на естествения цикъл на съня, блокира REM съня и причинява и други проблеми, които предотвратяват качествения сън.

Въпреки че алкохолът може да ви направи сънени, е най-добре да сте го премахнали напълно от тялото си преди лягане.

Ограничете кофеина

Подобно на алкохола, кофеинът пречи на съня и вреди на неговото качество. Кофеинът също така засилва безпокойството и раздразнителността, което пък пречи още повече на добрия сън. Много хора не забелязват как кофеинът вреди на съня, защото са свикнали, а не защото не им вреди.

Дръжте телефона си далече от леглото

Дори и телефонът да е вашата аларма, дръжте го достатъчно далече от леглото, така че да ви се наложи да станете, за да го изключите. Когато телефонът е прекалено близо, се изкушавате да проверявате известията си или социалните медии, когато ви е трудно да заспите.

Покрийте часовника

Ако проверявате колко е часа, мозъкът ви подсъзнателно (или съзнателно) ще иска да смята цяла нощ.  “Ако заспя сега, ще спя седем часа.” Звучи ли ви познато?

Изключете мозъка си преди лягане

Понякога може да е трудно да пренастроите мозъка си от активен режим в режим сън. Когато сте заети през целия ден, мозъкът не може да обработва цялата информация.

След като си легнете, той иска да прави точно това. Отделете 10 минути преди лягане, за да поседите и да позволите на мозъка да направи този преход. Може би е трудно да намерите време, но ще бъде по-добре, отколкото да губите време, като лежите будни в леглото.

6 предупредителни сигнала, че имате нужда от повече сънНаспете се добре още тази нощ

Ставайте от леглото

Когато имате проблем със заспиването или пък когато се събудите посред нощ и не можете да заспите отново веднага, станете от леглото и седнете на стол близо до леглото. Това казва на мозъка, че столът е мястото за мислене, а леглото е мястото за спане.

Записвайте мислите си

Дръжте дневник или бележник близо до стола и го използвайте, за да правите списъци с неща, които не искате да забравите, или пък за да си записвате други мисли, които постоянно се връщат при вас. След като вече сте ги записали, няма да ви се налага да мислите за тях цяла нощ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg