Как да се пенсионираме като милионери със 100 долара седмично?

2817
Как да се пенсионираме като милионери със 100 долара седмично?

© Pixabay

Всеки планира пенсионирането си по различен начин, но според водещия на предаването Shark Tank Кевин О'Лиъри има само един начин да си осигурите стабилни доходи след приключване на трудовия стаж - с инвестиции.

По думите му много хора не заделят достатъчно средства по време на активната си кариера, което впоследствие води до дефицити в личния им бюджет.

Според О'Лиъри "подценяването" на инвестициите за пенсия се дължи на много фактори, включително и на това, че много хора не успяват да заделят достатъчно средства или предпочитат да ги насочат към по-належащи битови нужди и разходи.

Но има и такива, които започват да работят целенасочено за високата си пенсия сравнително рано, още от 30-е си години, заделяйки една голяма част от доходите си за инвестиции на капиталовите пазари.

Той нарича това модел FIRE (Financial Independence Retire Early, или в превод на български - финансова независимост и ранно пенсиониране).


Според водещия на Shark Tank основният проблем на хората, които твърде късно се сещат за спестяванията си за пенсия, в момента са ниските лихви по банковите депозити.

"Дори да имат някакви спестени пари в банката, те просто не им носят достатъчно добра доходност, за да могат да се пенсионират спокойно с тях", обяснява Кевин О'Лиъри.

Той твърди, че е разработил надежден тест, с който всеки може да прецени дали спестяванията му са достатъчни, за да му гарантират добра пенсия.

"Наричам го "90-дневния тест". Целта е да се съберат всички приходи, които получаваме - заплата, допълнителни доходи, приходи от наеми, абсолютно всичко за последните 90 дни. След това трябва да направим същото и за разходите.

Оказва се, че много хора харчат повече, отколкото получават и това може да се докаже от статистиката за задълженията по кредитните карти, които постоянно растат. А лихвите по тях са между 18% и 21%, което поставя кредитополучателите в много лоша позиция", казва финансистът.

Той съветва хората, които искат да подобрят финансовото си състояние, да си задават един и същ въпрос всеки път, преди да направят дадена покупка - "Наистина ли се нуждая от това или е по-добре да инвестирам тези пари?".

"Не казвам, че всеки трябва да става трейдър и да сключва сделки ежедневно на фондовата борса. Вече има много приложения, с които тези инвестиции стават автоматично и други хора се грижат за парите ви. Вашата цел е просто да ги заделите настрана", казва още Кевин О'Лиъри.

Ето от какво се лишават супер спестовницитеМоже би познавате човек, когото можете да наречете „супер спестовник“

По думите му, ако човек започне да отделя за инвестиции по 100 долара на седмица още след завършване на висшето си образование, ще се пенсионира с поне 1.5 милиона долара в сметката си.

Той казва, че една от целите, които си е поставил, е да направи инвестициите по-лесни и достъпни за обикновения американец, разработвайки мобилно приложение, което им позволява да заделят автоматично определена част от дохода си. Но най-важната стъпка към финансовата независимост е финансовата грамотност.

"Когато започнах тази своя мисия, имах много заблуди. Мислех си, че хората знаят как да купуват акции и облигации, което, естествено, не беше вярно. Трябва да започнем да им обясняваме базисните неща от самото начало", смята О'Лиъри.

Той обаче не съветва начинаещите да започват да управляват парите си самостоятелно и да се занимават с т. нар. daytrading. По думите му това е много опасно и граничи с хазарта.

Най-правилният начин за осигуряване на висока пенсия, според него, е с инвестиции във фондове, които се управляват от професионалисти.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg