Как да се подготвим по-добре финансово за годините в пенсия?

2786
Как да се подготвим по-добре финансово за годините в пенсия?

© Unsplash

Съвети за финансовото ни състояние можем да получим от много места. Но на кого да вярваме?

Едно е ясно – при положение че нямате финансов съветник, то тогава е добре да прочетете и чуете мненията на известните хора в бранша.

Днес ще ви запознаем със съветите на Уорън Бъфет, Сузи Орман, Марк Кюбан, Джим Креймър за това как по-добре да се подготвим за годините след пенсионирането ни.

Стойте далеч от кредитните карти

Лихвените нива при кредитните карти у нас са между 14 и 18%, показаха последните данни от централната ни банка. Или иначе казано, ако ползваме 1000 лева от картата, ще платим поне 140 лева под формата на лихва на година, а тези средства бихме могли да вложим в бъдещето ни.


Милиардерът Марк Кюбан казва, че най-добрата инвестиция е покриването на задълженията по кредитните карти, тъй като така най-лесно ще спечелим, според него, 17% (бел. ред. на колкото се равняват средните лихви по картите в САЩ към времето на неговото изказване).

Постоянството е много важно

Експертът по лични финанси Дейв Рамзи казва, че е много по-важно да сме постоянни при увеличаването на парите ни за пенсия, отколкото да се стремим бързо да натрупваме средства. Според него трябва да отделяме поне 15% от месечния ни доход, които да инвестираме, за да могат парите ни да продължат да произвеждат пари.

Подобрете финансовото си състояние, след което инвестирайте

Друг експерт в сферата Сузи Орман ни съветва да погасим заемите си и едва след това да започнем да инвестираме. Тя има предвид най-вече дълговете ни с високи лихви, като кредитни карти, бързи кредити, които натоварват финансовото ни положение.

Орман казва, че най-доброто нещо, което можем да направим, е да добавяме средства към инвестициите ни всеки месец. Преди да го направите обаче, тя посочва че следва да имаме фонд за спешни случаи, в който трябва да имаме пари за поне 8 месеца живот без работа.

Образовайте се

Какъв по-добър начин за по-добър начин на живот след пенсия от четенето на книги по лични финанси? Инвестицията в себе си е най-доброто и бързо вложение, защото бързо можем да подобрим живота си чрез по-добре платена работа.

При положение че увеличим доходите си, това ще означава, че ще имаме и повече средства за инвестиции. Ето защо ще ви напомним и за част от най-полезните книги в тази сфера:

Най-добрите книги за лични финанси Книги за личните ни финанси, които трябва да прочетем

Спекулирайте, докато сте млади

Джим Креймър съветва инвеститорите да спекулират, докато са млади. „Колкото сте по-млади, толкова по-голям риск ви съветвам да поемете. Ако инвестицията ви се окаже успешна, това ще подобри финансовото ви състояние за идните години“, казва той.

При положение че годините в пенсия наближават, трябва да влагаме парите си в по-сигурни начинания, т.е. такива с по-нисък риск.

Инвестирайте в индексни фондове

Редица експерти в инвестирането съветват да влагаме пари в индексни фондове. Дори Уорън Бъфет казва, че 90% от парите му следва да се вложат във фонд, който следва S&P500, за да могат те да генерират доходност и след смъртта му.

Купувайте активи, които ви генерират доход

Авторът на „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки казва, че трябва да влагаме парите си в активи, които генерират доход. Именно този доход можем да ползваме, за да плащаме задълженията си. Като такива активи той посочва собствения бизнес и недвижимите имоти.

Инвестирайте дългосрочно

Експертите по лични финанси съветват да се концентрираме дългосрочно в инвестициите ни, а да не гледаме дневното представяне на пазарите. Дори Уорън Бъфет казва, че не гледа дневните нива на котировките на борсата на своите инвестиции. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg