Как да се подготвим за рецесия? 18-те препоръки на милионер

2874
Как да се подготвим за рецесия? 18-те препоръки на милионер

© Pexels

Притеснявате се за финансовите си дела през настоящата година?

Предстоящите месеци определено пораждат тревога.

Докато всички се притесняват за икономическия растеж, разумно е да обмислите какво можете да направите при рецесия.

Ключът към успеха е да започнете още сега, за да сте в най-добра позиция, ако рецесията започне след 6 или 12 месеца.

За целта ще използваме съветите на Ан Каплан, създател на финтех компания за милиони долари. По думите й, рецесията е и време на нови възможности - например да сложите финансите си в ред.

 1. Подгответе фонд за спешни нужди за 12 или 24-месечен период. При стабилна икономика експертите препоръчват да разполагаме със спестени пари за 3 до 6 месеца. Други обаче са на мнение, че трябва да разполагаме с ресурси за 12 до 24 месеца.
   
 2. Намалете лихвите по задълженията си. Ако можете да намалите лихвите по кредитната си карта, направете го. Обсъдете възможностите с банката.
   
 3. Подгответе се да вземете пари назаем. По време на рецесия много хора се налага да вземат пари назаем. В това лошо няма. Когато обаче лихвите са високи, кредитодателите ще обърнат по-сериозно внимание на кредитното ви досие. Погрижете се е да е добро.
   
 4. Поддържайте кредитните си сметки активни. Сега не е моментът да се паникьосвате и да анулирате кредитните си карти. Това, че са създадени отдавна, е важно за кредитния ви рейтинг.
   
 5. Прегледайте ипотеката си. Помислете за предоговаряне.
   
 6. Ако имате ипотечен дълг с ниска лихва, не правете промени. Много хора вярват, че изплащането на дълг по време на рецесия е умна идея. Аз не съветвам да правите това. Правете минимални плащания и винаги имайте достъпни пари, пише CNBC.
   
 7. Купувайте на едро, ако можете да си го позволите.
   
 8. Отдайте предпочитание на замразените храни.
   
 9. Ориентирайте се към по-евтините марки. Торбички за боклук, крушки, хартия, шампоани - това са продукти, при които сериозна разлика в качеството често няма.
   
 10. Изчислете разходите за гориво. Ако ви предстои да пазарувате и да пътувате по други задачи, обмислете как да направите няколко общи курса и да спестите гориво.
   
 11. Създайте своя фонд за спешни случаи, преди да инвестирате в спада. Не започвайте да инвестирате в дългосрочен план, докато не бъде готов вашият спешен фонд. Загубата на доход може да ви потопи в дългове, а дългът с висока лихва може да противодейства на възвръщаемостта на инвестициите.
   
 12. Инвестирайте в индустрии, които са устойчиви на рецесия.
   
 13. Търсете отрицателни корелации. Диверсифицирайте портфолиото си, като купувате класове активи, които имат ниски или отрицателни корелации по двойки. Това може да помогне за минимизиране на сумата пари, която губите в краткосрочен план, ако акциите продължат да се понижават, тъй като един клас активи ще има тенденция да се повишава в стойност, докато другият пада.
   
 14. Ако планирате промяна в кариерата, огледайте се за професии, които са устойчиви на рецесия. В противен случай нито една работа няма да ви осигури стабилност.
   
 15. Потърсете допълнителен източник на приход.
   
 16. Продайте ненужните си вещи.
   
 17. Подобрете уменията си. Чрез образование или друг подход увеличете стойността си на пазара. Запишете се на курс, бъдете доброволец и т.н.
   
 18. Не се паникьосвайте. Рецесията няма да бъде вечна. Ако загубите работата си или приходите ви намалеят, може да се наложи да затегнете колана и да започнете да харчите от фонда за спешни случаи. Добрата новина е, че рецесията има край.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg