Как да се придържате към целите си за 2022 и защо повечето хора не успяват?

10085
Как да се придържате към целите си за 2022 и защо повечето хора не успяват?

© Unsplash.com

Ако вече имате проблеми с изпълнението на новогодишните си обещания, има и добра новина -  разполагате с достатъчно време, за да се върнете в правия път и да се придържате към целите си през цялата година.

Това казва психологът и поведенчески експерт Айелет Фишбах, която знае това-онова за науката за мотивацията.

“Изучавам мотивацията от края на 90-те години,” казва пред CNBC Фишбах, преподавател по поведенчески науки в бизнес училището на Чикагския университет.


Според нея хората често не изпълняват новогодишните си обещания, защото си избират цели, които се страхуват да преследват всеки ден. За да можете наистина да спазвате новогодишните си обещания, започнете с избирането на цели, които ви въодушевяват, казва тя.

“Основният фактор, който откриваме в нашите проучвания, като предсказател на успеха по отношение на обещанията, е вътрешната мотивация,” казва тя.

Това обаче е само първата стъпка. В своята нова книга „Изненадващи факти за науката на мотивацията“ Фишбах призовава хората да се фокусират върху четири ключови неща, когато изготвят целите си:

Поставяйте си цели, които не представляват някаква скучна задача

За начало, Фишбах съветва хората да си зададат два въпроса:

  • Целите ми подхождат ли на човека, който съм и идеалните цели ли са за човека, който се надявам да стана?
  • Мога ли да направя целите си по-вълнуващи, като се фокусирам върху това какво се опитвам да постигна, вместо върху средствата, с които се опитвам да го направя?

Когато имате цел, която ви въодушевява, намерете начин да прикрепите награда или незабавно удовлетворение към нея. Например, ако целта ви е да спортувате повече, опитайте се да впишете музиката, подкастите и аудиокнигите във вашите тренировки — по този начин “получавате” насладата от това да слушате нещо, което ви харесва, докато тренирате.

Как да продължим да работим, когато не ни се работи?Самомотивацията е едно от основите неща, които отделят успяващите хора от останалите, но тя е трудна

Атакувайте „средния проблем“

В книгата си Фишбах пише, че “началото и краят са ясно очертани, но средната част може да бъде дълга и недобре дефинирана в процеса по определянето на цели.” Това е проблем, казва тя: Хората имат склонност да се отпускат по средата, “защото действията в средата на процеса изглежда, че не са толкова важни.”

Нейният съвет е да се “атакува средата, ”като се поставят подцели, които да минимизират склонността ни да пестим усилия. Тези подцели може да са месечни, седмични и дори дневни. Месечна цел за спестяване на средства вероятно изглежда много по-постижима от годишна спестовна цел. Така спестявате месец за месец, докато достигне пълна година.

Практикувайте самоконтрол

Когато практикувате самоконтрол, Фишбах казва, че трябва да “познавате врага си.” Задайте си следните два въпроса:

  • Какви са основните изкушения?
  • Какви са ситуациите, в които има най-голяма вероятност да се поддам на тези изкушения?

След това тя съветва, да поемете предварителен ангажимент, за да устоявате на тези изкушения и да се възнаграждавате, когато успявате. Например, задавайте си въпроса какво би трябвало да правите, когато се появи някакво изкушение и се предизвиквайте с високи очаквания.

Изградете си система за подкрепа

Създаването на система за социална подкрепа е от съществено значение, казва Фишбах: “Присъствието на други хора влияе на нашата мотивация, дори и когато те не са физически с нас.” Например, ако държите снимка на любим човек на бюрото си, това може да предизвика ефект на социално подпомагане.

Това подсещане ви “кара да се чувствате сякаш някой ви гледа, дори и това да не е така,” обяснява Фишбах. “Подобно изживяване, от своя страна, ви мотивира да се справяте добре, да правите повече и допълнително засилва вашето сътрудничество, честност и щедрост“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg