Как да се снабдяваме с енергия и сили?

2144
Как да се снабдяваме с енергия и сили?

© pixabay.com

„Нямам сили за каквото и да било“. Всеки един от вас е чувал тези думи или пък ги е изричал.

Животът е кратък. Не получаваме безброй шансове. Когато дойде нашето време, трябва да сме готови. Трябва да имаме енергия, за да използваме всяка възможност.

Колкото по-голяма е целта ни, толкова повече енергия ни трябва, за да я постигнем. Т.е. управлението на енергията е един вид изкуство.


Енергията има голямо значение. Направете списък на ролите си.

Например, вие сте женени, имате две деца, работите като юрист, преподавате в юридическо училище, занимавате се с наставничество, както и с активен обществен живот, тренирате редовно и т.н.

Какво да направите, за да имате достатъчно енергия за всичко? Започваме със съвета на Мат Джонсън, който е автор на книгата Capacity.

Съветът на Мат

Повечето хора смятат, че тяхното време е най-голямата ценност. Времето действително е важно, но вашата основна ценност е енергията, казва Мат Джонсън.

В своята книга той предлага да си спомним моментите, когато сме имали свободно време, но не и енергия. Трудно е да се наслаждавате на нещо, когато нямате сили.

А ако имате изобилие от енергия и ограничено време? Можете да свършите чудеса!

Тогава откъде да вземете енергията? Биологически човек получава енергия от храната. Затова е важно да подхождате съзнателно към избора й.

Ето няколко прости препоръки от Мат, с помощта на които ще имате енергия за цял ден:

1. Пийте вода
2. Преразгледайте менюто си. Важно е качеството, а не количеството.
3. Суперхрани. Редовно ги яжте.
4. Следвайте правилото на трите часа. Яжте на всеки три часа, за да поддържате стабилно нивото на енергия през целия ден.
5. Движение. Движете се по-често в течение на деня. Движението прочиства мозъка и го презарежда.
6. Почивка. Правете кратки почивки през деня. На всеки 90 минути, като не пипате телефона по време на почивката.

Какво още помага за поддържането на енергийните нива?

Яжте по-малко

Погледнете децата – те изяждат точно толкова, колкото им е необходимо. След това отиват да тичат и да играят.

По-малко рафинирана захар

Може да се чувствате прекрасно, след което изяждате малко захар, но след няколко минути се усещате като изстискан лимон. Не надценявайте захарта!

Почивайте си и се възстановявайте

Когато имате нужда от почивка, губите концентрация и дори чувствате повече тревога и угнетеност. В момента, в който ги забележите, отдайте се на релаксация.

Гориво, което не е храна

За да имате енергия, не е нужно да консумирате само храна. Понякога зарядът идва от интелектуални, психологически и духовни аспекти.

Размишления

Ако искате да бъдете уверени в това, че нивото на вашата енергия ще остава високо, отделете време за размишления. Те позволяват да прочистим ума си от всички спешни дела и екстремни ситуации.

Целеустременост и страст

Запалете огъня на страстта и хората ще видят как горите. Тези думи са на Джон Уесли.

Когато сме запалени от една идея, можем да свършим чудеса. Често целеустремеността се оказва по-силна от всяка друга мотивация.

Стремете се да докажете нещо

Основната разлика между война и обикновения човек е в това, че войнът приема всичко като заповед, докато за обикновения човек задачите са или благословия, или проклятие.

Едни хора се чувстват притиснати от живота. Други – стимулирани да докажат нещо. Един от най-добрите начини да получите мигновен заряд от енергия е да почувствате желание да докажете, че сте прави, че не грешите, че имате добри идеи и че сте важни.

Милиардер с добър съвет относно стреса и съняВ миналото Ма е споделял, че планира да следва философията “по-добре да умреш на плажа, отколкото в офиса” и е изтъквал ползите от силата на добрия сън

Пари

Когато финансовите проблеми засягат всяка една сфера от живота ви, енергията ви се стопява. За някои хора е достатъчно да усещат сила, стига да имат в банковата си сметка определена сума. Това им позволява да не обръщат внимание на проблемите, които възникват в ежедневния живот. Например, неочаквани разходи.

Избягвайте определени хора

Случвало ли ви се е да седите до някого и да се усетите „изпит“? Потърсете хора, които ви зареждат с енергия.

Надежда

Тя е най-мощният източник на енергия. Може да ви зареди с почти безгранична сила. Когато надеждата я няма, нямаме и сили.

Научете се винаги нещо да очаквате: пътуване, среща, нещо весело, което правите заедно с любими хора. Така приближаването на всяко едно от тези събития ще ви зарежда с положителна енергия.

Тайната на победата

Успехът почти изцяло зависи от настойчивостта. Тайната на победата е в допълнителната енергия, необходима, за да направим още едно усилия или да пробваме нов подход.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

oxlo
# 0
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 1
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 2
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 3
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 4
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 5
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
oxlo
# 6
23:02 | 15 February 2020
nadejdata krepi idiotite...ako e rusa hubava şte uniştoji...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg