Как да се справим със семейния бюджет - съвети на експерти

3878
Как да се справим със семейния бюджет - съвети на експерти

© pixabay.com

Управлението на финансите е умение, което си струва да развиете още като млади родители. Така ще можете да контролирате оптимално домакинството.

Да бъдете финансово мъдри гарантира както на вас, така и на децата ви живот, който е относително комфортен и обезпечен занапред. Затова е важно да разполагате с бюджет на семейните финанси.

Ще ви помогнем в тази посока с няколко практични съвета от експерти. Започнете още сега:


1. Позволете на децата да имат средства на седмична база

Този начин на действие е по-добър избор не само за семейния бюджет, но и за децата. Когато последните имат свои пари, това намалява шанса да им давате различни суми всеки ден.

Освен това възпитавате финансово децата, казва Джо Ферейра, президент на Money Doctors Inc. – компания, която се занимава с финансово консултиране.  

2. Бъдете креативни при определяне на семейните дейности

Хранене заедно, ходене на кино или пък пазаруване – това са все дейности, които скрепяват семейството. В същото време са шанс след шанс да се изхвърлите над планираното в бюджета. Всичко в мола има своята цена, казва Чинки Тан, мотивационен говорител и автор на книги.

С тези думи той не иска да ви ограничи да се забавлявате с децата. Иска обаче да поразмишлявате върху алтернативни дейности, които можете да проведете у дома. Организирайте домашен театър, започнете да отглеждате мини градинка, карайте колела из квартала и т.н.

3. Направете си сметката, преди да купувате луксозни стоки

Управлението на разходите изисква дисциплина, смята Офелия Тордесилас, финансов планьор и педиатър по професия.

Начинът на живот на семейството, когато става дума за скъпи стоки, трябва да „изяжда“ до 10% от приходите ви.

В противен случай жертвате прекалено много за сметка на важните цели – например пестене за образованието на детето, купуване на къща, трупане на спестявания за пенсия.

Как успешно да пестим пари - съвети от пенсионер на 37 години Ако искате да пестите пари, време е да се научите да правите малки стъпки

4. Заделяйте пари за спешен фонд

Този фонд е ключов за всяко семейство. Уверете се, че всеки месец отделяте конкретна сума за тази цел. По този начин ще сте адекватно подготвени за непланирани събития, например безработица, болест, инцидент и други извънредни разходи.

5. Проверявайте цялата лавица, преди да купувате

Забелязвали ли сте, че най-разпознаваемите марки се разполагат на най-достъпните и видни лавици в магазина?

Следващият път, когато отидете в супермаркета, обърнете внимание на всички продукти. Възможно е да откриете алтернативна стока на по-ниска цена.

6. Пазарувайте мъдро с кредитна карта

Без съмнение, да се пазарува с карта е много удобно. Просто се приближавате до касата и след секунди покупките са вече в колата и пътувате към дома.

По този начин обаче може лесно да загубите представа каква сума от планирания бюджет вече сте използвали. Да не говорим за лихвите, които текат всеки месец.

7. Спрете вредните навици

Например пушене и излишна консумация на алкохол. Това са вредни за бюджета интереси, да не говорим за здравето. Време е да започнете да мислите в дългосрочен план.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg