Как да се справим със завръщането в офиса след дистанционна работа?

10089
Как да се справим със завръщането в офиса след дистанционна работа?

За някои хора връщането на работното място е равносилно на ужас.

След близо две години в дистанционна работа, се оказва, че желанието за работа в офис, пълен с други хора, предизвиква паника.

Не са малко и случаите, в които служители споделят, че по-скоро биха потърсили други възможности за дистанционна работа, вместо да се върнат към стария си начин на живот.

Според проучване, цитирано от Huffington Post, работещите са готови и на по-ниска заплата, само да не се върнат в офиса.

Някои хора не искат да се връщат в офиса, защото работата от вкъщи е по-малко стресираща и не толкова ангажираща. Други са нервни или притеснени от рисковете за здравето, както и способността си да се адаптират отново.


Ето кои са най-често срещаните притеснения за връщането на работа и как да стане преходът възможно най-лесно

1. Притеснения за връщане в офис, пълен с микроби

Служители споделят, че изпадат в ужас, че не всички хора носят маските си правилно, че свалят маската, когато говорят и че не всеки почиства след себе си. Няма как да накарате някого да изтрива дръжките на вратата или постоянно да бърше бюрото си.

2. Удобство на работата от вкъщи и способността за повече концентрация

Много хора откриват, че работата от дома им е не само по-удобна, но и успяват да се концентрират по-добре, най-вече поради липсата на разсейващи фактори покрай тях. Свободата да не се обличаш официално всеки ден, да настроиш деня си и по-голямата гъвкавост са фактори, с които редица служители не искат да се разделят.

3. Интроверт, който се страхува от комуникацията

Други опасения, които хората споделят след карантината, са, че са се превърнали в интроверти. Комуникацията с много хора сега ги изморява и изнервя, затова заявяват, че биха искали да продължат работата от домовете си.

4. Разполагат с повече време

В големия град пътуването до офиса може да отнеме час или два - време, което по време на пандемията много хора са инвестирали в семейство или допълнителни квалификации. Сега те не искат да загубят това и споделят, че не искат завръщане към стария начин на работа. 

Ако изпитвате тревога от връщането в офиса, експертите предлагат няколко начина на действие:

Говорете с вашия работодател за възможностите

Ако смятате, че имате някаква възможност и сте доказали, че работата ви може лесно да се свърши от вкъщи, може да поговорите с шефа си да продължите да работите така. Предложете пробен период, за да видите как върви работата, дори когато другите колеги от екипа са в офиса или работят в хибриден модел. Това ще даде на вашия мениджър комфорта, че ако не се справяте, ще трябва да се върнете.

Можете също така да помолите своя шеф или мениджър да въведе политики за осигуряване на безопасност на работното място. Това може да означава намаляване на броя на хората в офиса по всяко време, минимизиране на потенциала за близък контакт, създаване на отделни работни пространства, вместо да се събирате всички или да се позволят гъвкави графици.

Признайте стреса, който изпитвате

Нормално е да не се чувствате на 100% добре при връщането. Ако чувствате, че се напрягате или претоварвате дни или седмици преди да се върнете, признайте това.

Постепенно завръщане

Ако сте ваксинирани, но все още изпитвате безпокойство от излизането на публични места, опитайте се постепенно да се върнете към нормалното. Например, ако през цялото време сте били вкъщи, поемете инициативата и поканете група близки приятели на пикник или поход.

Когато започнете да се чувствате по-нормално, можете да преминете към срещи на закрито, а след това и връщане към работния офис. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg