Как да се справяме с дразнещи колеги, без да губим самообладание

8543
Как да се справяме с дразнещи колеги, без да губим самообладание

© Pixabay

Почти във всеки офис има служител, с когото се работи трудно, казва Джоди Фостър, психиатър и съавтор на книгата "Идиотът в моя офис: Как да се справяме ефективно с хората, с които се работи трудно."

Тези хора, казва тя, са определяни като "идиоти." Това, на практика, е човекът, които поражда напрежение сред останалите хора", казва Фостър пред CNBC.

Важно е да човек да разбере, че има различни типове идиоти, които можете да срещне, защото те влияят негативно на колегите си и на успеха на компанията, твърди Фостър.

Ето и кои са трите най-често срещани видове "идиоти", които можете да срещнете на работното място:

Колегите роботи

Колегите роботи имат затруднения с поддържането на отношения с другите. Те нямат чувство за междуличностни нюанси и са много сковани, казва Фостър.

Тяхното разрушително поведение в офиса се дължи на тяхната изключителна негъвкавост и неспособност да общуват добре с колегите си.

"Те имат склонност към тиради и избухвания, ако не получат това, което искат," казва Фостър.

Как да се справяме с тях: Общуването ви с този топ колеги трябва да е ясно и кратко, казва Фостър. Когато давате инструкции, нека те да са в писмен вид, а не в устен.

Опитайте да минимизирате отвличането на вниманието, когато разговаряте с колега робот и прибягвайте до срещи насаме вместо в големи групи.

Този тип служители имат ясни предпочитания за това какво искат, затова, ако сте гъвкави, с тях ще постигнете много.

Егоцентричните колеги

Няма нищо лошо в това човек да изпитва известен нарцисизъм, казва Фостър. Всъщност на работното място дори е необходимо човек да има високо мнение за себе си. Тази личностна черта се превръща в проблем, когато има скрито усещане за ниско самочувствие, обяснява тя.

Фостър казва, че повечето от нас гледат на нарцистичните хора като на такива, които имат прекалено високо мнение за себе си. Нарцисът обаче изглежда е концентриран върху себе си, единствено за да се защити от ниското самочувствие.

Служителите с тази личностна черта имат раздуто усещане за постижения и се държат егоцентрично и снизходително. "Такъв тип човек изпълва стаята със своето его и надценява способностите си," казва Фостър.

Тя добавя, че те обикновено пренасочват дадена история обратно към тях, прекъсват ви, докато говорите, и си приписват заслуги за свършената от вас работа.

Как да се справяте с тях: Нарцистичният колега отказва да слуша всичко, което вреди на неговото самочувствие, казва Фостър, така че удържайте на импулса да реагирате с раздразнение, когато общувате с такъв тип колеги.

Вместо това, опитайте други тактики, като поставянето ясно на вашето име на черновата на документ, в това число и трета страна, когато обменяте идеи. Друга ефективна стратегия, според Фостър, е да прикрепите критиката към съответния колега към комплимент.

Обсесивните колеги

Известна доза обсесивност е нещо страхотно, казва Фостър. Прекомерното вманиачаване по контрола и порядъка не е.

Обсесивните колеги изпитват страх от загубата на контрол, затова по изкуствен начин се опитват да наложат някава структура чрез правила, закони и протокол, казва тя. Те се взират в детайлите и обичат да командват тези около тях, което може да е пагубно за работното място.

Те "изпитват затруднения с ефективността и могат да доведат до спиране на работата в целия офис," казва Фостър.

Те отчаяно търсят стабилност, но често, в крайна сметка, застават на пътя на собствените си постижения.

Как да запазите спокойствие по време на кризаЧерпим опит от успешните хора

Този тип служители първоначално се смятат за полезни за работното място, защото изглеждат организирани, отдадени на работата и ориентирани към детайлите, казва Фостър. Същите тези черти обаче, в крайна сметка, "се набъркват в нуждите на офиса," казва тя.

Как да се справяме с тях: Важно е да се отбележи, че тези колеги не мислят, че правят нещо лошо, казва Фостър. В техните мисли те работят и се стремят към съвършенство.

Най-добрият подход е да си давате вид, че оценявате тяхната отдаденост. Например, когато работите заедно по проект, преувеличавайте ангажимента си към въпросната задача.

Също така не си правете труда да спорите за дребни детайли с тях, казва Фостър. Малко вероятно е да спечелите.

Емоционалните колеги

Този тип колеги "са нетрадиционни поради това, че отначало са много съблазнителни," казва Фостър. "Оставате поразени от тяхната енергия."

Този тип личности се характеризират с "прекомерна оценка." Вие притежавате нещо, което те смятат, че нямат и или го искат, или искат да бъдат близо до него, казва Фостър. Те са невероятно привлекателни и пленителни отначало, но след това се обръщат срещу вас.

Тези служители изпитват дълбока несигурност, че интересът ви към тях няма да трае дълго, казва тя, затова ще ви притискат отново и отново, докато не се окажат прави.

"Тази прекомерна свръхоценка може бързо да се превърне в прекомерно обезценяване" казва Фостър. "Този тип колеги са емоционално нестабилни и могат да създадат невероятен хаос в офиса."

Как да се справяте с тях: Фостър предоставя списък с основни неща за това как да се справяме с този тип колеги. Първо, създайте граници и много ясно ги очертайте.

По време на спорове или други емоционални изблици пренасочете тяхното внимание, за да направите пробив в тази негативна спирала.

Най-важното, казва Фостър, "на всяка цена не допускайте да бъде въвличани в драмата."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...