Как да си тръгваме в 5 часа от работа и да сме свършили всичко?

5857
Как да си тръгваме в 5 часа от работа и да сме свършили всичко?

Това е ситуация, с която повечето служители са запознати – прекарвате все повече време на бюрото си, но имате усещането, че вършите по-малко неща.

Часовете се проточват, списъкът ви със задачи за вършене нараства и сте изправени пред бъдеще, в което можете да се откажете от жилището си и просто да започнете да държите четка за зъби и чехли в служебното си бюро. В противен случай никога няма да се справите. Така ли е?

Не е така.


Разбираемо е. Повечето хора смятат, че имат прекалено много неща за вършене на работа и пространствено-времевият континиум не се е променил, дори и когато хората са започнали да използват организационно мотивиращи думи като “мултитаскинг.”

И докато малцина си тръгват в прословутия час, който се споменава в толкова много песни, да стоите пред компютъра и да гледате как минутите се изнизват не е начинът да прогресирате и дори може още повече да изостанете.

“Има няколко причини, поради които работният ни ден се е увеличил,” пише във Forbes консултантът по производителността и автор Джули Моргенстърн.

“Компаниите постоянно се опитват да наемат колкото се може по-малко хора. Нашата роля постоянно се променя, светът се променя, живеем във време на бързи промени – нищо не е ‘бизнес както обикновено.’

Независимо от това в коя индустрия сте или какъв пост заемате, няколко съзнателни решения за това как използвате времето си могат да означават не само по-кратки часове в офиса, но и по-ползотворни.

Можете да започнете с това какво всъщност правите с времето си. Това вероятно ще ви изненада.

Може би продължавате да опитвате да напишете това предложение, но не можете да се сдържите да не проверявате на всеки няколко минути как имейлите ви заливат. Или пък шефът ви постоянно идва при вас и ви дава нови задачи, докато вие се опитвате да изпълните тези, които вече имате.

Или пък се опитвате да работите, докато в същото време се опитвате да следите всичко, което се случва в интернет.

Каквато и да е причината, вършенето на прекалено много неща едновременно може да понижи качеството на вашата работа и да добави няколко часа към работния ви ден.

Щом искате да оптимизирате времето, което прекарвате на работа, ако разберете как всъщност е разпределено, на фона на това какво си мислите, че правите, това би било чудесно начало.

Като за начало Моргенстърн препоръчва да си водите дневник или да използвате подобно онлайн приложение.

Има и допълнително предизвикателство на това да разберете какво правите цял ден. Моргенстър предупреждава, че времето, прекарано в различни видове комуникация (отговаряне на имейли, прослушване на гласова поща, дълги срещи), не се брои.

Вие сте наистина продуктивни, когато сте заети с истинското съдържание на описанието на вашата работа.

Вижте още: Седем неща, по които ранобудните хора се отличават от другите

Вижте кои задачи попадат в кратката листа и елиминирайте останалите.

Една от най-големите грешки, които хората правят на работа, е да поставят абсолютно всичко, голямо и малко, важно и без значение, в списъка си с неща за вършене.

Няма как всичките тези неща да бъдат свършени, а повечето хора трудно си тръгват, след като все още има редица недовършени задачи. Трикът, според авторът Лора Вандеркам, е да разберете кое нещо всъщност трябва да бъде в този списък (между три и пет задължителни неща) и да се освободите от останалите.

“Наистина замислете се кои са приоритетите ви за деня,” казва Вандеркам. “Не се дават бонус точки за това, че имате дълъг списък, след като не можете да свършите всичко.”

“За много хора списък, който е на хартия, макар и направен на компютър и след това принтиран, е много полезен,” казва Моргенстен. “Можете да го преглеждате без да опасността да поглеждате към компютърния екран,” което според нея е просто вратата към карнавала за отвличане на вниманието, който представлява интернет.

Алармите не са само за ставане сутрин.

Не подценявайте силата на една от най-простите функции във вашия смартфон – алармата. Моргенстър твърди, че ако човек постоянно следи времето, това може да му помогне да превъзмогне някои лични слабости - от това да се разсейва лесно до това да не знае кога може да обяви една задача за приключена.

Можете да кажете, ‘Ще отделя 90 минути за това, не повече,’ и да настроите алармата си. Можете да кажете ‘Ще работя в продължение на два часа преди да проверя имейла си.”, казва Моргенстърн.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

raptor
# 0
23:04 | 8 April 2014
КАТО СМЕ ШЕФОВЕ!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg