Как да спестяваме, когато живеем от заплата до заплата?

9440
Как да спестяваме, когато живеем от заплата до заплата?

© pixabay.com

Спестяването е трудна задача понякога, независимо какви са финансовите обстоятелства. А когато живеете от заплата до заплата или пък стартирате кариерата си, е още по-трудно.

Една банкова сметка с малък фонд за спешни случаи трябва бъде една от първите ви финансови цели. Тя ще бъде страхотно начало на спестовната ви история.

За да спестявате, се изисква дисциплина. Ако искате да превърнете заделянето на пари настрана в естествена част от живота ви, няколко правила няма да са ви излишни.

1. Започнете със „Защо?“
Ако се надявате да започнете спестовната си стратегия, когато финансовото нещата са леко ограничени, трябва да имате повече мотивация. Не просто идея, както казват някои. Започнете с размисъл. Посветете време на това да осъзнаете защо искате да спестявате.

Може би искате да се чувствате по-стабилни в случай на неочаквани разходи? Или пък искате да поставите началото на един път, който ще ви изведе до реализацията на по-голяма цел? Например спестяване за мечтана ваканция, изплащане на апартамента, стартиране на семейство и т.н.


Щом се снабдите с „твърда“ причина, която идва от ума и сърцето ви, ще ви е по-лесно да заделяте средства.

2. Започнете от „празна чиния“
Един от най-лесните начини да започнете нещо е като стартирате съвсем отначало. Отворете спестовна сметка, дори можете да изберете друга банка – а не тази, чиито услуги използвате в момента. Ако не ви се занимава с управление на две сметки в две различни банки, останете само в една.

Не искате да отваряте нова сметка? Започнете да спестявате в касичка у дома. Заделяйте рестото. Ще се изненадате колко бързо се трупат немалко средства. След като сумата набъбне, можете да отворите депозитна сметка.

3. Прегледайте сметките си като експерт-анализатор
Ако живеете от заплата до заплата, вероятно вече разполагате с разпределение на бюджета. Внимателно разходвате средствата си. Направете нов преглед. Вкарайте графа Спестяване.

Прегледайте всяка една сметка. Проучете възможности за намаляването й. Търсете изгодни решения, но не такива, които ще са ви безполезни.

Колко пари носи в портфейла си човек, който разполага с $89 млрд?Милиардерът твърди, че плаща почти изцяло в брой

4. Плащайте първо на себе си
И преди сте го чували, нали? Наистина е важно първо да платите на себе си. Заделете сумата, която искате да спестите. След това разпределете останалите пари по перата за месеца.

Защо първо да плащате на себе си? Защото по този начин тренирате ума си. Превръщате спестяването в навик. А щом стане навик, ви става къде-къде по-лесно. Дори неусетно.

5. Намерете други източници на приходи
Има два начина да се трупат пари настрана – като се пести или като се печелят повече пари. Досега говорехме за първата опция. Имайте предвид и втората.

Когато разполагате с повече пари като месечен приход, разполагате с повече възможности. Например потърсете как да заработвате допълнително. Още няколко работни часа на седмица ще ви дадат свободата да не усещате притеснение и излишно напрежение всеки месец.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Имп.
# 0
18:07 | 7 July 2019
Човек трябва не да спестява безцелно - за глyпости от рода на по-готина почивка - но за да накара парите да работят за него - т.е. да започне да инвестира. Иначе, да - прасето е мощен инструмент за генериране на начална сума. Прасето има и още една функция - да събираме пари за предвидими, но дългопериодични разходи - например годишни застраховки или карта за транспорт. За последното - месечна карта за градския транспорт струва 50 лв, а годишната 365 лв - т.е. годишно спестяваме 39.16% от един не толкова малък разход.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg