Как да спестявате, когато не ви бива в това

19772
Как да спестявате, когато не ви бива в това

© pixabay.com

Много хора се опитват да спестяват. В един момент се получава, но след това правят непланирано харчене. Тогава цялата им мотивация рухва, защото веднага правят заключението, че не им се отдава да бъдат спестовници.

В наши дни съществуват доказани начини, по които може да заделяте по някой и друг лев от заплатата, без да влагате кой знае колко воля и усилия за това. Запознайте се с тях в следващите редове.

1. Автоматично спестяване


Всички сме чували съвета – трябва да плащаме първо на себе си. Идеята е, че щом получите заплата, заделяте част от нея в спестовен фонд – може да е банкова сметка или пък традиционна касичка. На теория нещата стоят логично. Ако не можете да заделяте сами, препоръчваме да направите процеса на спестявате автоматичен. Разговаряйте с банковия си съветник за възможностите.

2. Поставете бариера

Някои хора спестяват, като разределят парите за разходи в една сметка, а за спестявания – в друга. Тази бариера ще ви послужи ефективно. Възползвайте се от нея.

3. Имайте предвид своите слабости, когато става дума за харчене

Може да става дума за хора, ситуации, определени магазини и т.н. Те всички са свързани с повод за харчене на пари и то в непланирано големи размери. Ако познавате тези рискове и ги осъзнавате, по-лесно ще ги избягвате или редуцирате.

Ако овладеете и контролирате начина, по който изразходвате заработените си пари, това ще ви помогне да намалите стреса.

4. Усъвършенствайте паузата

Ще откриете тази техника в книгата “The Life Changing Magic of Tidying Up” от Мари Кондо. В нея тя предлага да направим пауза и да се попитаме: „Това носи ли ми радост?“.

Този подход ви помага да осъзнаете какво правите и да оцените ползите за себе си. Ще намалите случаите, в които харчите безразсъдно.

5. Поставяйте си вълнуващи цели

Пътуване до Южна Америка например в плана за следващите 10 години. Когато си поставите такива цели, това ви стимулира да бъдете по-спестовни.

6. Прегърнете дигиталните решения

В наши дни ще откриете много мобилни приложения, които са ефективни помощници, когато искаме да спазваме финансова дисциплина.

9 мобилни приложения за финансова стабилностЕдин от плюсовете на мобилната електроника

7. Играйте играта 1%

Един от ключовите начини, по които експерти пестят пари, е като доприсят за своето финансово бъдеще, използвайки играта 1%. За какво става дума? Автоматично годишно увеличаване на сумата, която спестявате с 1%. Струва ви се странно или пък невъзможно? Помислете -  дали ако увеличите спестяванията си с 1% спрямо миналата година, това ще се отрази толкова негативно върху ежедневния ви живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vili
# 0
12:04 | 28 April 2018
как да пестиш с 200-300лв пенсия?-ГЛаД И МИЗЕРИЯ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg