Как да търгуваме на пазара на фючърси?

740
Как да търгуваме на пазара на фючърси?

© Pixabay

Фючърсните договори, понякога наричани просто "фючърси", са един от най-разпространените деривативни инструменти* на финансовите пазари.

Те са ключов елемент от функционирането на финансовата система, тъй като осигуряват ликвидност и възможност за ограничаване на рисковете за пазарните участници.

Търговията с фючърси обаче има своите специфики и изисква предварителна подготовка и познания за начина, по който функционира този клас активи.

Profit.bg обобщава няколко насоки, които ще помогнат на инвеститорите да се ориентират в първоначалните си стъпки на фючърсния пазар.

Какво представляват фючърсните договори?

Фючърсите представляват споразумения за покупка или продажба на даден актив на определена дата в бъдеще и на фиксирана цена. Този тип финансови инструменти възникват през XIX век, когато започват да се създават централизирани пазари за земеделски стоки.

Производителите на тези стоки сключват договори за бъдеща доставка с купувачите, като идеята е и двете страни да избегнат риска от евентуални резки промени в цената на продуктите до момента на сделката.

Участниците на пазара на фючърси условно се делят на "хеджъри" (производителите и физическите купувачи на стоки и суровини, които искат да избегнат рисковете от флуктуации в цените) и "инвеститори", чиято цел е да спечелят именно от движението на цените на финансовия актив.

Типичен пример е ситуация, в която дадена авиокомпания иска да се застрахова от поскъпване на горивата. За целта тя може да закупи фючърси за доставка на самолетно гориво на бъдеща дата при фиксирана цена.

По същия начин, но с обратен знак, дистрибутор на самолетно гориво може да продаде фючърсен договор за доставка на фиксирана цена, за да си гарантира стабилен пазар в определен период от годината.

И двете страни се договарят за конкретни параметри - например доставка на 1 милион литра керосин след 90 дни на цена от 1 евро за литър. В случая и двете страни са "хеджъри", които искат да се застраховат от евентуални резки промени в цените.

Но договорът за доставка на горивото може да бъде купуван и продаван от други участници на пазара, чиято цел е да реализират спекулативна печалба от промяната в цените.

Какво представлява пазарът на фючърси?

Фючърсните пазари са платформите, чрез които се реализира търговията с договорите за бъдеща доставка. Те отговарят и за клиринговите операции по приключване на сделките.

Едни от най-големите борси за фючърси са New York Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade, Chicago Mercantile Exchange, Chicago Climate Futures Exchange,  Kansas City Board of Trade, Minneapolis Grain Exchange и др.

Най-популярните фючърси са тези върху земеделските продукти и суровините - жито, говеждо месо, царевица, суров петрол, мед, злато, сребро и т. н., но договори за бъдеща доставка могат да се сключват с почти всички останали активи (акции, валути, индекси и дори биткойн).

По-голямата част от фючърсните контракти не се изпълняват на практика, тоест няма реална доставка на стоката или прилежащия финансов актив. Причина за това е, че повечето участници на пазара търгуват с цел хеджиране на риска или извличане на спекулативни печалби.

Фючърсните договори обикновено се продават или закриват с обратна операция преди датата на техния падеж.

Обемите, които се търгуват на фючърсните пазари, превишават неколкократно тези на реалните суровини и активи, с които са свързани дериватите. По този начин се гарантира ликвидност, което прави фючърсните инструменти толкова важни за функционирането на финансовите пазари. 

Пет психологически съвета, които ще ви направят по-добър трейдърКакво могат да направят инвеститорите, за да запазят самообладание в

Как можем да търгуваме с фючърсни договори?

Фючърсите, които се търгуват на големите борси, са стандартизирани. Това означава, че във всеки договор са посочени точните параметри на сделката - мерна единица, количество и качество на прилежащия актив, валута, начин на плащане и т.н.

За начинаещите трейдъри е важно да знаят какви задължения поемат с покупката на даден деривативен инструмент.

Индивидуалният инвеститор, например, не би искал да се ангажира с фючърсен договор за физическа доставка, тъй като на датата на падежа може да се окаже собственик на няколко вагона свине или цистерни с нефт, с които трудно ще може да се справи.

Другата важна особеност на фючърсния пазар е възможността за използване на значителен "левъридж" - заемен капитал, с който инвеститорът може да увеличи размера на позицията си.

Правилата за т. нар. "маржин търговия", или търговия с използване на заемни средства, са доста по-либерални на фючърсните борси, отколкото на конвенционалните тържища за акции, облигации и стоки.

Повечето брокери допускат сключване на сделки с маржин от 10:1 или дори 20:1, което означава, че със 100 долара собствен капитал можете да откриете позиция на стойност 2000 долара. Колкото по-голям е "левъриджът", толкова по-голяма е възможността за печалба, но в същото време пропорционално нараства и поетият риск.

Когато се купи или продаде контракт, се блокира определена сума по сметката на инвеститора. Този депозит се нарича първоначален маржин, като в случай че цената се промени в неблагоприятна посока, е необходимо да се депозират допълнително средства за покриване на разликата.

При маржин от 20:1 промяна в цената на базовия актив от 3% носи доходност (или загуба) от 60% за инвеститора. 

Какви са най-популярните стратегии за търговия с фючърси?

Освен посочения по-горе пример, в който доставчици и производители на стоки и суровини могат да се застраховат от бъдещи промени в цените, фючърсните договори дават най-различни възможности за търговия.

Ако даден инвеститор има портфейл от акции на компаниите от широкия борсов индекс S&P 500, но иска да се застрахова срещу евентуален срив на капиталовите пазари, той може да продаде "на късо"** индексни фючърси с голям маржин, за да не блокира голяма част от собствения си капитал.

По този начин, ако пазарът действително се срине, той ще спечели достатъчно от тази сделка, за да покрие временните загуби от основния си портфейл.

Друг възможен подход е стратегия, която се стреми да печели не от прогнозиране на посоката на пазара (нагоре или надолу), а от неговата волатилност. Можете да купите и да продадете "на късо" едновременно фючърси върху американския лек суров петрол с една и съща дата на падеж, но с различна фиксирана цена.

Целта е да спечелите от евентуално рязко движение на цената, независимо дали то е в низходяща или във възходяща посока.

Някои трейдъри купуват фючърси върху един и същ актив, но с различни дати на доставка. Например покупка на царевични фючърси с доставка през април и през юни. Подобни стратегии се опитват да спечелят от сезонните фактори или от очакванията за фундаментални промени на пазара в определен период.

В други ситуации можете да купите фючърси върху стока, която смятате, че ще поскъпва и да продадете друга, за която сте песимистично настроени. По този начин печалбата ще дойде от разликата в движението на цените на двата актива.

Възможностите за комбиниране на различни методи на търговия и за "хеджиране" на риска правят фючърсите един от най-популярните инструменти сред професионалните инвеститори. Не бива обаче да забравяте, че деривативните инструменти се влияят от много фактори и изискват сериозна предварителна подготовка и познания за съответния пазар.     

 * Дериватите са вид производни финансови инструменти, чиято стойност се определя от цената на определен „базов актив” (акция, облигация, борсов индекс, стока и др.)

** "Късите продажби" са инвестиционна стратегия, при която трейдърът "продава" актив, който на практика не притежава, а взима назаем (например от своя валутен брокер) и впоследствие "откупува", надявайки се това да стане при по-ниска цена.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg