Как да задържите вниманието на децата, докато се обучават у дома

1229
Как да задържите вниманието на децата, докато се обучават у дома

© Pexels.com

По време на осемгодишната ми кариера на учител съм преподавал на ученици от различни класове, както и в класни стаи, онлайн и посредством индивидуални частни уроци.

Да преподаваш не е лесно, а различните деца учат възможно най-добре по различни начини. Някои се представят по-добре с по-активно участие от страна на учителя, докато други се справят добре с минимален надзор и проверки от време на време, пише в CNBC Майкъл Туърски, основател на Empire Prep.

Това, което важи за всички типове учащи обаче е, че е необходима практика, повторения и структура за запомняне на наученото. Ако сте стресиран родител, използвайте тези шест прости принципа, за да си гарантирате образователен успех у дома:


1. Опреснете знанията си.

Нека бъде честни, ако сте родител, който не е сядал в класна стая от повече от десетилетие, вероятно ще имате нужда да опресните знанията си по някои от темите. Това не само е напълно нормално, но и се очаква от вас.

Част от работата на учителя е да насочва родителите, също така. Така че, не се колебайте да се свържете с учителя на вашето дете, за да помолите за повече информация или допълнителни ресурси.

2. Създайте структурирана програма за учене и се придържайте към нея.

Подобно на възрастните, децата също успяват, когато има структура и последователност. Така че преминаването от учебен ден в класната стая към учене в хола може да доведе до това те да не могат да се концентрират и да задържат вниманието си.

За да им помогнете да приемат промяната, създайте структурирана програма у дома. Няма шаблон, който може да пасне на всички, защото отделните родители имат различни задачи през деня.

Най-важното правило е да се придържате към нея. В момента преподавам на ученичка математика всеки ден в 15:00 часа, казва Туърски. По същото време тя е имала час по математика преди пандемията. Ако това не е възможно, Туърски препоръчва да се избира следващия най-близък час като например 15:45 часа.

3. Създайте собствена система за възнаграждения.

Това, което ще избере за награда може да зависи от това какво харесват децата ви. Променяйте нещата докато откриете нещо, което действа и ги въодушевява.

Седем хобита, които ни правят по-умниВече знаем, че със заучаването и придобиването на нови умения мозъкът създава нови неврални пътища, които го карат да работи по-бързо и по-добре

Тук не говорим за стикери във формата на звезда. Някои ефективни награди включват увеличение на джобните пари или едноседмична почивка от домашни задължения. Или пък вместо да ограничавате часовете пред телевизора или таблета, позволявайте на децата си да печелят още време посредством добро представяне в училище.

Друго важно е, че родителите често забравят, че физическото възпитание също е част от учебната програма. Така че обмислете награди и за изпълняването на неща като 10 минути бягане или 20 подскока.

4. Не им казвайте веднага отговорът на въпрос, с който имат затруднения.

Вместо да казвате на детето отговора на въпрос, който го затруднява, просто преминете на следващия въпрос, на който е по-вероятно да знаят отговора. Целта е да ги насочвате в правилната посока като разделяте по-големия въпрос на по-малки, които по-лесно могат да бъдат решени.

Ако и следващият въпрос е прекалено труден, попитайте ги за някаква свързана тема, с която знаете, че са запознати. Може би вашето дете, което обича спорта, изпитва затруднения с геометрията. Предизвикайте го да използва спортни игрища и техните елементи (баскетболната площадка, футболния терен), за да определя геометрични форми и концепции.

Този процес отнема повече време, но засилва увереността на детето ви и го мотивира да продължи да учи (особено когато започва нова тема).

5. Позволявайте на децата ви да бъдат учителя.

Ако детето ви учи основно самостоятелно, винаги е добра идея да организирате ежедневна (или ежеседмична) проверка, за да видите какво учи.

Питайте го за неща, които е научило и са го въодушевили. Те може да го обяснят чрез разказ или посредством PowerPoint (което развива презентационните им умения). Или пък може да напише кратко резюме.

Как да отгледате финансово грамотни деца?В наши дни е необходимо да предадем знания за парите на децата си още преди да е дошъл моментът, в който те трябва сами да ги управляват

Ако имате повече от едно дете, помолете ги да преподават едно на друго. След това задавайте въпроси на всяко от тях за да проверите дали са разбрали материала.

6. Превърнете ученето в забавна дейност.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но има ресурси, които могат да направят ученето вкъщи по-интересно. Има приложения, в които децата могат да отговарят на въпроси или да се състезават със свои съученици, използвайки своя смартфон, таблет или компютър.

Когато няма учебни занятия в училище, потърсете интересен филм, свързан с тема, която изучават.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg