Как да започнете да учите на „стари години“

1412
Как да започнете да учите на „стари години“

© pixabay.com

Умението да учим е умение да извличаме необходимата информация, да я обработваме и да я прилагаме в ежедневието си.

Като резултат от тези действия ние променяме качеството на живота си. Говорим за един жизнено необходим навик, тъй като от него директно зависи какво ще постигнем.

Как да мотивираме мозъка да научи нещо ново и полезно?

Красив чифт обувки, стройна фигура или пък нов чужд език – това не са естествените потребности на мозъка, а специални придобивки, които ние се стремим да получим. На моменти се получава така, че желаните придобивки да не отговарят на естествените.

Спомнете си модата за оформяне на устни, поставянето на изкуствени мигли и ходенето с твърде високи токове… За разлика от това, изследването и изучаването на нещо ново – това е вродена способност на мозъка. Той постоянно изследва всичко около него, анализира го и преценява дали представлява заплаха за нас.


Всяка еволюционна потребност ние се стремим да удовлетворим, активирайки по този начин нашата допаминова система. Така мозъкът се мотивира да се занимава с нещата, които ни помагат да оцеляваме и да се размножаваме.

С други думи, ако става дума за реализиране на еволюционни потребности, то мозъкът винаги ще е мотивиран да ги удовлетвори.

Ако става дума за ново знание, то ние трябва да имаме естествен интерес към ученето, особено когато този процес изисква от нас организация. В училище обикновено нещата не стоят така. Затова един ден, когато сме вече в зряла възраст, решаваме да се върнем към ученето.

Тогава мозъкът си задава въпросите: Защо ми е това? Какво прави и какво отношение има то към оцеляването и продължението на рода?

Приложения за трениране на мозъка Съчетаваме забавление и учене в едно

Ако отговорът е: „За да знам“, то мозъкът въобще не се мотивира. Този отговор не може да бъде цел на действието обучение. Бъдете готови за посредствени резултати.

За да мотивирате мозъка:

1. Направете обучението жизнено необходимо
Открийте защо точно искате да научите избраното. Съвместете целта на обучението с житейска цел. Поставете срок на обучението. Задължително извлечете удоволствие от учебния процес. Това е необходимо, за да помогнете на мозъка да запази своята мотивираност.

Поставете междинни спирки – тогава ще се награждавате за постигнатите резултати.

2. Учете заедно с друг човек
Обучението в група, когато има възможност за съревнования, е по-ефективно. По-лесно усвояваме нови знания, когато има конкуренция. Когато има и награди!

3. Практикувайте веднага
Задължително! Каквито и теоретични знания да трупате в момента, няма да имат тежест, ако я няма обратната връзка. А тя може да дойде от практиката. Мозъкът се учи, когато има обратна връзка от реалността.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg