Как една грешка създаде бизнес за 1.5 млрд. долара?

33530
Как една грешка създаде бизнес за 1.5 млрд. долара?

© Twitter

Докато се обвинявал, че е "невероятно глупав", Кристо Каарман едва ли е предполагал, че това ще породи идея за бизнес, който в момента се оценява на над 1.2 млрд. паунда (1.58 млрд. долара).

През 2008 г. 28-годишният тогава естонец работел в Лондон като консултант по мениджмънт, когато получил сериозен коледен бонус в размер на 10 000 паунда (13 170 долара).

Тъй като лихвите по депозитите тогава били по-високи в Естония, той решил да прехвърли парите от сметката си във Великобритания в своята спестовна сметка в Естония.


"Така платих на моята банка във Великобритания 15 паунда (19.7 долара) такса, и прехвърлих онези 10 000. Седмица по-късно видях, че в сметката ми в Естония са пристигнали с 500 паунда (658 долара) по-малко, отколкото очаквах ," казва пред BBC 38-годишният сега Кристо.

"Разрових се, за да видя какво се е случило и осъзнах, че съм бил голям глупак. Бях очаквал че британската ми банка ще използва обменния курс, който бях проверил в Reuters и Bloomberg.

Вместо това банката бе използвала обменен курс с 5% по-неизгоден за мен, което е начинът, по който тя и всички други банки вземат своя дял. Грешката беше моя."

Недоволен от себе си, Кристо се зарекъл да намери начин за прехвърляне на пари в чужбина, който елиминира банките от процеса.

Това първоначално включвало само него и неговия естонски приятел Таавет Хинрикус, който по онова време бил директор в телекомуникационната компания Skype, като двамата неофициално прехвърляли пари помежду си.

Схемата действала, защото Кристо често искал да обменя паундове за крони - естонската валута по онова време, и обратно. Те просто вземали средния пазарен обменен курс за деня.

Скоро след това вече били изградили мрежа от естонски приятели, сред които имало емигранти и живеещи в Естония, които правели същото това нещо, а Кристо и Таавет осъзнали, че могат да създадат бизнес от това.

Затова през 2011 г. те основават базираната в Лондон TransferWise - финтех уебсайт, който позволява на потребителите да прехвърлят пари в чужбина в различна валута по средния обменен курс за деня срещу твърда такса от 0.5%.

Снимка: Twitter


Днес TransferWise е глобална компания, а сред нейните акционери са основателят на Virgin Ричард Брансън и съоснователят на PayPal Макс Левчин.

През първата година Кристо и Таавет разрастват бизнеса си органично, разчитайки на своите спестявания.

Клиентите отначало са малко, като разбират за бизнеса от уста на уста, но след това нарастват рязко след положителна оценка за компанията в технологичен уебсайт.

За да избегнат съдебни проблеми, Кристо и Таавет получават одобрение и лиценз от регулаторния орган във Великобритания по онова време, преди да започнат дейност.

"Това беше първият случай, в които те виждаха нещо такова," казва Кристо. "Видяха достатъчно обаче, за да не се притесняват, че ще правим нещо нередно."

В началото на 2012 г. Кристо и Таавет започват да търсят първите си инвеститори, но в началото не успяват да намерят никакви.

"Разговаряхме вероятно с 15 инвеститори, но всички те ни отказаха," казва Кристо. "Никой в Европа не искаше да има нищо общо с нас. Европейските инвеститори тогава избягваха много повече риска от американските. Затова приехме първите си средства от малък фонд в Ню Йорк, който се казваше IA Ventures."

С разрастването на TransferWise идват и други инвеститори. Компанията досега е набрала 305 млн. паунда (400 млн. долара) капитали.

Междувременно, уебсайтът на компанията и нейното приложение са използвани от над 4 милиона души и са налични в 50 страни и 49 валути. Компанията твърди, че всеки месец прехвърля по 3 млрд. паунда (3.95 млрд. долара).

Robinhood пуска разплащателни сметки с най-високата лихва в САЩКомпанията на Владимир Тенев планира поредната си революция

С отварянето на втори голям офис в столицата на Естония - Талин, и осем други офиса на места, като Тампа бей, Будапеща и Токио, приходите на TransferWise нарастват със 75%, до 117 млн. паунда (154 млн. долара) в годината до март 2018 г.

Годишната й печалба остава без промяна на ниво от 6.2 млн. паунда (8.1 мн. долара). Преди март 2017 г. компанията работеше на загуба, тъй като инвестираше средства в разрастването си. В момента TransferWise разполага с 1 400 служители.

Според специалиста във финтех индустрията Крис Скинър, компанията се е разраснала толкова бързо, защото предлага евтина услуга и няма скрити такси.

Кристо заема поста главен изпълнителен директор, но твърди, че заедно с Таавет "от самото начало участват във всичко. Припокриваме се в това, което правим."

Когато не работи, Кристо разпуска с кайтсърфинг, а всяка Коледа и Нова година с брат си правят дълги преходи с мотоциклети в Африка.

"Имаше много неизвестни, когато започвахме," казва той. "Дали някой щеше да се довери на някакъв уебсайт, създаден от двама естонци? Дали някой друг има същия този проблем, който ние се опитвахме да разрешим?

"Оказа се, че всичките тези хора по света имат същия проблем и ни се довериха."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg