Как еволюцията промени нашия сън?

773
Как еволюцията промени нашия сън?

© Pixabay.com

В нощите, когато не вали, ловците-събирачи от племето Сан в Намибия често спят под звездите.

Те не разполагат с електрическо осветление, нито с най-новите заглавия на Netflix, които да ги държат будни.

Въпреки това, когато се събудят на сутринта, те не са спали повече часове от типичния обитател на град в Северна Америка или Европа, който е стоял до късно и се е взирал в телефона си.

Проучвания показват, че хората в неиндустриални общества спят средно по по-малко от седем часа на нощ, казва пред BBC еволюционният антрополог Дейвид Самсън от Университета на Торотно Мисисауга.

Това е изненадващо, когато вземем предвид нашите най-близки роднини сред животните. Хората спят по по-малко от всеки примат, маймуна или лемур, които учените са изучавали.

Шимпанзетата спят по около 9.5 часа в денонощието. Памукоглавите тамарини спят по около 13 часа. Миринките, известни още като нощни маймуни, обаче почти не се будят – те спят по 17 часа в денонощието.


Самсън нарича това разминаване парадокс на човешкия сън.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Зорница ЯнакиеваКакви са тенденциите в кредитирането и инвестирането при младото поколение? Какво представлява инвестирането в малки частици Fractional Investments?

"Как е възможно ние да спим по по-малко от всеки друг примат?" казва той. Известно е, че сънят е важен за паметта, функцията на имунната система и други аспекти на здравето.

Прогнозен модел на съня на приматите, базиран на фактори, като телесна маса, размер на мозъка и хранителни навици, заключава, че хората би трябвало да спят по около 9.5 часа в денонощието, а не по седем. "Случва се нещо странно," казва Самсън.

Изследвания на Самсън и други върху приматите и непромишлените човешки популации разкриват различните начини, по които човешкият сън е необичаен. Ние прекарваме по-малко часове в сън, отколкото най-близките ни животински роднини и по-голяма част от съня ни е в във фазата, известна като Бързо движение на очите (REM).

Причините за нашите странни навици по отношение на съня все още се обсъждат, но вероятно могат да бъдат открити в историята на това как се превръщаме в хора.

Преди милиони години нашите предци са живели и вероятно са спали по дърветата. Днешните шимпанзета и други примати все още спят във временни легла или платформи в дърветата.

Те огъват или чупят клони, за да създадат формата на купа, която впоследствие могат да „облицоват“ с листни клонки. (Примати, като горилите, понякога също си правят легла на земята.)

Има ли връзка между съня и загубата на тегло?Сънят неслучайно е и здраве

Нашите предци преминават от дърветата към живот на земята, а на някакъв етап започват да спят на земята. Това означавало отказ от всички екстри на дървесния сън, в това число относителната безопасност от нападения на хищници, като лъвовете.

Вкаменелости на нашите предци не разкриват колко добре са си отпочивали. Така, за да научат за това как древни хора са спели, антрополозите изучават най-добрия заместник, с когото разполагат – съвременните неиндустриални общества.

"За нас е невероятна чест и възможност да работим с тези общности," казва Самсън, който е работил с ловците-събирачи Хадза в Танзания, както и с различни племена в Мадагаскар, Гватемала и на други места.

Участниците в изследванията обикновено носят устройство на име Actiwatch, което наподобява фитнес гривните Fitbit с допълнителен светлинен сензор, който отчита начина, по който спят.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg