Как и къде да инвестираме 1000 или 2000 лв.

6128
Как и къде да инвестираме 1000 или 2000 лв.

© Pixabay.com

Започнете с малко и правете малки крачки. Това е един от първите съвети, които можем да прочетем, търсейки информация за първата ни инвестиция. При положение, че вече сте спестили 1000, 2000 лв., или дори повече, които биха ви донесли по-добра доходност от депозити в банка:

1. Борсово търгувани фондове

Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните взаимни фондове са регистрирани на борса и акциите им се търгуват свободно на нея. От вас се изисква само и единствено да определите към кои страни бихте искали да насочите спестяванията си. Първият борсово търгуван фонд у нас датира от края на 2016 г. и следи представянето на SOFIX. Това е най-статият борсов индекс на Българска фондова борса. При положение, че бихте искали да диферсифицирате, то тогава опциите за вас са пазарите в Полша, Сърбия, Македония, Словения, Хърватия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия, Унгария и др., върху които също има създадени подобни продукти.


Къде да влагат парите си малките инвеститори?Трупането на доходност не е запазена тертория само за големите институционални инвеститори

2. Дивидентни акции

Инвеститорите в подобни компании разчитат те да разпределят част от печалбата си от изминалата година между акционерите под формата на дивидент. Вече ви информирахме за две български компании, които предлагат по около 5% доходност от дивидент.

Още една българска компания предлага 5% дивидентна доходностНетният дивидент на акция за акционерите физически лице ще е равен на 0.09462912‬ лв., след приспадането на 5% данък върху дивидентите

Разбира се има и други, предлагащи дивидентна доходност от 3-4%, като повечето от тези компании са с добра репутация и отлична дивидентна политика през годините.

Искате ли дивидент от публично дружество? Вижте тези 10 компанииОсвен капиталовата печалба, т.е. реализирането на доход от поскъпването на акциите на дадена компания, инвеститорите могат да печелят и от дивидент

3. Заложете на спад на пазарите

Достигането на рекордни нива при повечето пазари по света, поставя един основен въпрос – докога може да продължава това? От последната голяма криза изминаха над 10 г., което увеличава шансовете за спад в следващите месеци и години.

Е, добрата новина е, че може да печелите пари, при положение, че пазарите тръгнат надолу. А скоро дори това ще е възможно и за родния индикатор SOFIX.

4. Платете част от дълга си

Лихвите, които плащате по кредитни карти, бързи кредити или дори потребителските ви кредити по всяка вероятност са по-високи от евентуалната доходност, която ще получите от посочените по-горе предложения. Ето защо по-добре ще е да се отървете от заеми с висока лихва, преди да пристъпите към инвестициите.

Експерти: Платете си дълговете незабавноЗаемите трябва да се елиминират, колкото е възможно по-скоро, защото това ви струва пари

5. Инвестицийте в себе си или в децата си

Най-добрата инвестиция, която можем да направим, е в нас самите. Това е мнението на един от най-известните инвеститори в света днес Уорън Бъфет.

"Един лесен начин да увеличите стойността си най-малко с 50% е да подобрите уменията си за общуване - както писмените, така и устните," казва той.

Изобщо – повишаването на вашата квалификация може да ви донесе само позитиви – нова работа или повишение на настоящата.

А какво ще кажете за вложение в образованието на децата ви? Тук може да избирате, както от езикови, така и от курсове по програмиране, роботика, рисуване, фотография и др.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg