Как и в какво спестяват българите? Финансово грамотни ли сме?

3035
Как и в какво спестяват българите? Финансово грамотни ли сме?

© Pixabay

Общо 32% от българите са на мнение, че финансовата им грамотност е ниска, а други 48% смятат, че тя е на средно ниво. Това става ясно от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за финансовата грамотност на възрастните в Югоизточна Европа.

Малко над 10% от сънародниците ни казват, че грамотността в сферата на личните финанси е висока, а 9 на сто казват, че не знаят или отказват да отговорят на този въпрос.

В какво инвестираме в последните 12 месеца:


Общо 29% от анкетираните казват, че предпочитат са спестяват като ползват за това депозитните сметки на банките, въпреки че по последни данни лихвите по влоговете са на рекордно ниски нива.

Други 62 на сто твърдят, че държат парите у дома си, или в портфейла си, докато едва 4 на сто инвестират парите си в недвижими имоти. Процентът на инвестиращите в акции, облигации и криптовалути в последните 12 месеца е 0 или близък до нулата.

Общо 22% от участниците в допитването в Молдова казват, че предпочитат да влагат парите си в недвижими имоти, а в Хърватия и Северна Македония този процент е 10.

Хърватия е начело в класацията по вложения в акции (4%), докато Румъния и Молдова заемат челните места при инвестициите в облигации (4%).

Процентно страната ни заема челно място със 77.6 на сто от респондентите, отговорили на въпроса дали са спестявали в последните 12 месеца. По този показател страната ни изпреварва Молдова (70.6%), Северна Македония (68%), Хърватия (67%) и Грузия (66%).

Финансови затруднения:

Общо 51% от участниците в допитването у нас са отговорили, че в последните 12 месеца са изпитали финансови затруднения. Отрицателен отговор са дали 43 на сто от анкетираните, а 6% са отказали да отговорят на този въпрос.

Планиране на годините ни в пенсия:

България заема трето място (39%) на отговорилите, че не се чувстват уверени в плановете си за годините в пенсия. Малко над 10 на сто казват, че нямат подобни плановете, а други 9% са отказали да отговорят на този въпрос. Едва 19%, което е втората най-ниска стойност от страните в Югоизточна Европа, смятат, че са уверени и спокойни за годините си в пенсия.

Едва 5.3% от запитаните казват, че ще разчитат на старините си на приходи от собствен бизнес, а 11 и 22 на сто отговарят, че се надяват на помощ от деца/роднини или на част от спестяванията си.

Други 17% казват, че ще разчитат на половинката си, а 26.7% планират да продължат да работят и след навършване на пенсионна възраст.

Доверие в институциите

Българска народна банка се ползва с най-голямо доверие (33%) от финансовите институции в страната. Омбудсманът има 10% от доверието на анкетираните, докато правителството е със 7 на сто. 24 на сто от респондентите казват, че нямат доверие на нито една от институциите, а 5 на сто имат доверие на своята банка или пенсионен фонд. Доверието в неправителствените организации също е ниско – 3 на сто.

Мнението ни за парите:

18.5% от българите, участвали в допитването, казват, че са изпитали по-голямо задоволство от спестяването на пари, отколкото на тяхното харчене. По-нисък от този дял имат единствено в Молдова и Румъния, докато най-висок е в Черна гора (43%).

9.8% от анкетираните казват, че смятат да живеят ден за ден, а други 28.5 на сто са на мнение, че трябва да се погрижат за утрешните си дни в по-ранните години на живота си.

Задоволство от финансовото състояние:

40% от българите не са доволни от своето финансово състояние, а 28 на сто казват, че са положително настоени. Други 29 на сто отказват да отговорят на този въпрос.

Заради затрудненото си финансово състояние, близо половината от сънародниците ни (47%) твърдят, че това им пречи да осъществяват важни за тях неща, а 31% се притесняват, че няма да могат да посрещнат разходите си по нормалното съществуване. Общо 52 на сто са на мнение, че финансите им контролират живота им, а едва 9% се притесняват, че имат твърде много дългове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg