Как инвестираха милиардерите през първото тримесечие?

3054
Как инвестираха милиардерите през първото тримесечие?

Веднъж на всеки три месеца простосмъртните получават право да погледнат в инвестиционните портфейли на легендарните милиардери инвеститори, когато те по закон трябва да обявят какви дялове притежават, пише сп. Форбс.

От тези документи става ясно, например, че мненията на Джордж Сорос и Джон Полсън по отношение на златото се различават през първото тримесечие. Както и че Стив Коен и Джим Саймънс, които флиртуваха с ценния метал, са решили да заложат на застрахователни и технологични компании, докато най-новите инвестиции на Дейвид Тепър и Карл Айкан са в технологичния и сектор и енергетиката.

Първото тримесечие на 2011 г. беше богато на събития като волатилността нарасна на фона на политическите протести в Близкия Изток и Северна Африка, природни бедствия поразиха Япония, а цените на суровините скочиха.


На фона на всичките тези събития златото е в центъра на по-забележителните ходове на групата милиардери инвеститори. Осемдесетгодишният Джордж Сорос, който в последните години наричаше златото "най-големият балон", въпреки че в същото време трупаше значителна позиция на този пазар, се е освободил от по-голяма част от акциите си в борсово търгувания фонд SPDR Gold Trust през първото тримесечие. Той е намалил размера на позицията си с 99% до 7.2 млн. долара. За сравнение позицията е била на стойност 655 млн. долара в края на 2009 г. Сорос също така е намалил дяловете си в компании като Nova Gold и Kinross Gold, докато в същото време е открил позиция във Freeport McMoran, която се занимава с мед и злато. (Данните са базирани на цени на затваряне от 17 май).

На срещуположната страна в търговията със злато е бил Джон Полсън. Той е задържал своите 31.5 млн. акции в GLD, които са на стойност 4.6 млрд. долара, и е увеличил позициите си в Barrick Gold (от 4 млн. долара до 40 млн. долара) и Gold Fields (до обща стойност от 401 млн. долара).

Компанията на Стив Коен SAC Capital Advisors също е участвала в пазара на злато на страната на добивните компании, увеличавайки незначителния си дял в Newmont до един от трите си най-големи дяла (4.6 млн. акции на стойност 246 млн. долара. Фондът на Джим Саймънс Renaissance Technologies също е предпочитал добивните компании през първото тримесечие, откривайки позиция на стойност 48.4 млн. долара в Goldcorp и увеличавайки дела си в Barrick Gold.

Големите щатски банки също са били във фокуса на милиардерите инвеститори през първото тримесечие на годината. Компанията на Дейвид Тепър Appaloosa Management е продала големи дялове в JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. В същото време Тепър е ограничил позицията си и в Bank of America. Същото са направили и Сорос и Полсън, които пък са от двете срещуположни страни в търговията с акции на Citigroup (Полсън е продал, а Сорос е купил).

Застрахователите също са били гореща тема сред милиардерите инвеститори, през първото тримесечие. Коен, който наскоро продаде известен портрет на Елизабет Тейлър, от Анди Уорхол за 27 млн. долара, е бил голям купувач в застрахователния сектор, придобивайки дялове в MetLife (3.7 млн. долара), Chubb (150 млн. долара), ACE (130 млн. долара), и XL Group (103.8 млн. долара). Тепър използва същия ход при MetLife добавяйки 1.5 млн. акции на стойност 66.5 млн. долара, докато Саймънс продава 1.3 млн. акции на големия застраховател.

Считаният от мнозина за най-голям инвеститор Уорън Бъфет насочва вниманието към кредитните карти. Бъфет, който получи разрешение да забави публикуването на своите документи за първото тримесечие, разкрива само една позиция от 216 000 акции в MasterCard на стойност 60.9 млн. долара, която според мнозина е дело на Тод Коумс. Саймънс също е действал на този пазар, придобивайки дялове в MasterCard и конкурентната Visa, докато в същото време е закрил позицията си American Express.

В технологичния сектор Полсън е открил позиция на стойност близо 1 млрд. долара в Hewlett-Packard. Обявяването на тази инвестиция дойде само ден преди HP да занижи прогнозата си за печалбата за 2011 г.

При други водещи компании в сектора милиардерите поемат в различни посоки, в това число и при Apple (Тепър купува, Саймънс и Сорос продават) и Microsoft (Тепър продава, Саймънс купува). Саймънс е бил активен и при китайските интернет компании, откривайки позиция в Youku и утроявайки дела си в Baidu, докато в същото време е продавал акции на щатски компании като Netflix, Google и eBay.

Цената на петрола достигна няколкогодишни върхове през първото тримесечие. В същия период Полсън демонстрира интерес към оператора на петролни платформи Transocean, чиято репутация пострада при катастрофата с платформата Deepwater Horizon през миналата година, утроявайки дела си до 24.5 млн. акции, или 1.7 млрд. долара. Карл Айкан също е действал активно в енергийния сектор, продавайки над 93% от неговия дял на стойност 56.7 млн. долара в производителя на природен газ Chesapeake.

Сред другите ходове на Айкан са откриването на позиция в Clorox със закупуването на 10 млн. акции на стойност 702 млн. долара.

Друга нова позиция в сектора макар и значително по-малка, открива и хеджфонда на Полсън, който купува 6 млн. акции в Lubrizol. Компанията беше придобита от Berkshire Hathaway по-рано през годината.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rani
# 0
07:02 | 26 February 2012
And to think I was going to talk to someone in preosn about this.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg