Как облигациите могат да се превърнат в най-добрата инвестиция?

804
Как облигациите могат да се превърнат в най-добрата инвестиция?

© Pixabay

Равнищата на дълга в световен мащаб се намират на рекордно високи нива, а общият размер на емитирания дълг представлява 225% от размера на световната икономика. Реалното съотношние може би е дори още по-високо, тъй като някои дългови инструменти изобщо не се включват в официалната статистика.

Някои държави са доста по-задлъжнели от други, но почти няма такива, които да не са увеличили задълженията си през последното десетилетие. А това означава, че когато настъпи следващата финансова криза, покупката на определени облигации може да се окаже една от най-печелившите инвестиции, пише анализаторът на Marketwatch Джон Молдин.

Дългът е актив, който е собственост на кредитора. Той има цена, която - както при всеки друг актив - може да се движи нагоре или надолу. Основната променлива, от която зависи, е способността на кредитополучателя да изплаща своите задължения.


Рискове винаги има, но разликата е в тяхната степен. По тази причина някои дългови инструменти носят висока доходност (и съответно висок риск), докато други се приемат за по-нискорискови. Пазарните участници търсят възможности за печалба, оценявайки именно кредитоспособността на правителствата и компаниите.

Ако някой кредитополучател е задлъжнял сериозно и мнозинството от инвеститорите считат, че той няма да успее да покрие задълженията си, можете да ги "откупите" на доста ниска цена. Това ще ви донесе печалба и е един от основните начини, по които облигационните инвеститори правят пари във времена на рецесия и икономическа несигурност, обяснява Молдин.

Обикновено вината за свръхзадлъжнялостта винаги се хвърля върху потребителите, тъй като исторически те често са демонстрирали липса на финансова дисциплина. Но през по-голямата част от последното следкризисно десетилетие домакинствата, особено тези в САЩ, всъщност намаляваха своята задлъжнялост.

Ръстът в световните нива на дълга идва основно от правителствата и бизнеса. Американските облигации с инвестиционен рейтинг в момента са са доста по-висок номинал от този, който имаха преди последната рецесия. В съотношение спрямо корпоративните печалби, издателите на облигации в САЩ днес са с около 50% по-задлъжнели, отколкото през 2007 година.

Или с други думи, дълговете на компаниите растат по-бързо от техните финансови резултати, обяснява експертът на Marketwatch. А много от средствата, генерирани с това рекордно емитиране на нов дълг, не се използват от компаниите за разрастване на бизнеса и разработката на нови продукти, а за изкупуване на собствени акции от капиталовите пазари.

Коя ще е най-добрата инвестиция през следващото десетилетие? В какво бихте вложили парите си през следващите 10 години - акции, облигации или недвижими имоти?


Съществува и друг проблем - т. нар. "зомби" облигации. Оказва се, че в групата на дълговите инструменти с инвестиционен рейтинг повече от половината емитенти се намират в най-рисковата група (BBB по стандартите на големите рейтингови агенции). Тоест, в случай на рецесия, агенциите ще чакат до последния момент, преди да понижат рейтингите на тези компании от инвестиционни в категорията "junk".

По данни на Morgan Stanley само на американския пазар са емитирани облигации с рейтинг BBB с номинал от над 3 трилиона долара. Според експертите, в случай на рецесия, около 10% от тези компании биха попаднали в групата на т. нар. "паднали ангели", т. е. рейтингът им ще бъде понижен до ниво "junk".

Когато това се случи, големите инвестиционни и пенсионни фондове са принудени да ги премахнат от своите портфейли, а това означава да ги продават на пазарни цени - много по-ниски от тези, на които са придобити. Много от тези компании действително изпитват финансови затруднения и облигациите им едва ли си струват покупката.

Но в много случаи цените на дълговите инструменти ще се сринат, просто защото фондовете ще бъдат принудени да се освободят от тях по възможно най-бързия начин. А това означава, че "мъдрите" инвеститори ще имат шанса да се сдобият с качествени активи почти "за без пари".

А такива моменти идват само веднъж или два пъти в живота, предупреждава Джон Молдин. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg