Каква доходност носят популярните инвестиции?

2960
Каква доходност носят популярните инвестиции?

© Pixabay.com

В предходните седмици ви предложихме варианти за инвестиции, както на сравнително малки суми, така и на доста по-големи, като дори стигнахме и до милион.

Днес ще се спрем на доходността, която носят част от тези инвестиции.

Правим уточнението, че този материал не е препоръка за покупко-продажба на активи, както и че минали резултати не означават и бъдещи такива.

Депозит

Лихвите по депозитите в страната са близо до рекордно ниските си нива, но все повече банки излизат с промоционални предложения. Това е добра новина за българските домакинства, тъй като те масово държат парите си на влог.

Парите ни на депозит обаче се обезценяват, тъй като дори и при 1% лихвен доход, той е по-нисък от инфлацията в страната. Или иначе казано - покупателната способност на нашите пари намалява.

И все пак и тук има изключения. През 2018 г. щатският долар поскъпна с 4.5% спрямо еврото, а от началото на 2019 г. курсът на зелената валута добавя нови 2.1%. У нас пък има банки, които предлагат 1 и над 1% лихва за доларови депозити. 

Предизвикателства за спестяване през 2019 г.Искате ли да спестите определена сума пари? Ето 7 различни предизвикателства

Земеделска земя


Само през миналата година средната цена на един декар земеделска земя е скочила с 8%, до 941 лв. за декар. В някои конкретни райони (Северен централен) земята поскъпна с темпове, които други инвестиционни алтернативи, като акции, депозити, суровини, фондове и криптовалути, не могат да ни донесат. Ръстът там е от 39.5%.

Не трябва да забравяме, че от земята можем да печелил и ако я отдаваме под наем. Средната рента у нас расте неизменно във всяка от последните години и днес вече е 48 лв./дка спрямо 46 лв. за година по-рано. Или иначе казано – ако разделим средната рента на средната цена на земя, ще получим 5.1% доходност.

Гараж под наем

Част от малките инвеститори в София, които нямат възможност да закупят имот, се спряха на гараж. И спечелиха. Само преди време стана ясно, че в столицата се регистрират по около 400 нови коли всеки ден, което означава само едно – недостатъчно места за паркирането им.

Стигна се дотам, че продаваните за 5000-7000 или 10 000 евро паркоместа или гаражи вече струват двойно, а подземно гаражно място в южните квартали на София вече е с цена от 20 000 евро. Отделно – при отдаването им под наем също може да печелите около 6-9% годишно.

Имот под наем

Най-търсените имоти в София могат да донесат около 5-6% годишна доходност, докато тези в по-нисък клас или в по-краен квартал – около 4 на сто. Тук обаче не трябва да забравяме, че и цената на този наш хипотетичен актив също расте през годините.

Имот може да се закупи както със спестявания, така и със заем, като днес цените на последните са на рекордно ниски нива.

Това, което трябва да знаете, е, че локацията е това, което ще отдаде имота ви по-бързо. Локацията, както и близостта до метро, а също и обзавеждането на имота са от изключителна важност за наемателите, тъй като голяма част от тях нямат време, пък и желание да влагат пари в чужда собственост.

Как и къде да инвестираме 1000 или 2000 лв.Започнете с малко и правете малки крачки

Дивидентни акции

Тук имаме два варианта – акции на едни от най-известните компании в света или български. Пример за голяма компания е Coca Cola, която наскоро разпредели дивидент за 57-а поредна година. Ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че Уорън Бъфет е един от най-големите инвеститори в компанията?

Coca-Cola с по-висок дивидент за 57-а поредна годинаСамо за миналата 2018 г., Coca-Cola плати на акционерите си 6.6 млрд. долара през дивиденти. От 1 януари 2010 г. до днес, сумата възлиза на 48.1 млрд. долара.

Но защо да не се спрете и на българските топ дивидентни компании? Част от тях също носят между 3 и 5% годишно.

Фонд

Голямото разнообразие от фондове, дори и у нас, представлява проблем за масовия инвеститор. У нас се предлагат както фондове на български управляващи дружества, така и чуждестранни.

През 2018 г. голяма част от родните фондове загубиха между 5 и 10 на сто, но имаше и изключения – добавили между 4 и 8% за вложителите си.

Пестите по 100 лв. на месец? Ето в какво да ги инвестиратеЕто и 7 предложения, от които можем да избираме

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

SBAO
# 0
16:01 | 23 January 2020
г-н Феликс Карл: Предлагам ви бързи и сериозни заеми с лихва 2% в рамките на максимален период от 72 часа. За повече информация, моля свържете се с мен: fastcreditors@gmail.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg