Каква заплата получавате? Какво да отговорим на интервю за работа

4050
Каква заплата получавате? Какво да отговорим на интервю за работа

© Pixabay

Много кандидати за работа се надяват по време на интервюто да не получат въпроса „Каква е настоящата ви заплата?” 

Ако отговорите честно, рискувате да получите ниска оферта и да не успеете да увеличите доходите си. От друга страна, ако не кажете истината, може бъдещия ви работодател на по-късен етап да установи, че сте излъгали и да си лепнете етикета „лъжец”.

Някои компании в САЩ вече прилагат политика да не задават този въпрос, но като цяло това се прави за да се елиминира разликата в заплащането между мъже и жени.


В Ню Йорк например, тази забрана се прилага от повечето компании, като според Оливър Кук, специалист човешки ресурси, новата политика е довела до 100% увеличение на доходите на някои жени в града.

Така или иначе, въпросът за размера на заплатата едва ли ще се изпари толкова лесно дори и чрез административни забрани. По данни на PayScale, 43% от работниците в САЩ биват питани за настоящата им заплата по време на интервю, а този дял по света е дори още по-висок.

Как да вземем максимума от интервюто за работа?

Знайте позицията си

На първо място се поинтересувайте дали компанията има политика да не задава въпроси за вашите доходи, нещо, което в Европа се среща доста рядко, тъй като има доста вариации на въпроса, които в крайна сметка водят до информация, разкриваща какви пари сте получавали до сега.

При получаването на такъв въпрос, според Оливър Кук, опитите да избегнете отговора по-скоро ще се приемат за проблем от интервюиращия. Но ако все пак не искате да отговорите конкретно , винаги можете да го направите индиректно.

„Можете да опитате да бламирате въпроса, като посочите: "Според последните проучвания на сайта (X), ми се плаща справедлива пазарна стойност въз основа на моята роля и ниво на отговорност в (компания X)”, казва Аманда Аугустин, кариерен съветник в сайта TopInterview.

Не лъжете

Горепосоченият отговор може и да не задоволи бъдещия ви работодател или просто предпочитате да сте директни още от самото начало. И в двата случая, експертите са съгласни, че не бива да лъжете.

„Никога не съм привърженик на лъгането”, казва Аугустин, посочвайки последните проучвания, че лъжите изречени по време на интервю рано или късно лъсват.

Според автора на книги за кариерни съвети Сузи Уелч, честността е най-обрата политика, която можете да спазвате.

„Хората могат и да ви казват, че трябва да разиграете този разговор... Но това не е начин да стартирате взаимоотношения”, казва тя.

Включете контекста

Според Грант Торънс, директор в компанията за човешки ресурси Hays, разкриването за какви пари сте работили до сега може и да не е чак толкова лош поход, тъй като ясно демонстрира какво заплащане очаквате и подсказва на работодателя каква заплата да ви предложи.

Освен това обаче е добре да споделите и други факти за да поставите заплатата си в контекста на това, което се вършели, вашия опит и личностни качества, кава Торънс. 

Българин с бизнес за милиард: Финансовата система е несправедливаНа Уолстрийт се създава сериозно богатство, което отива към горния 1%”, казва Владимир, или по-известен като Влад Тенев

Аугустин е съгласна с това, добавяйки, че този подход е дори още по-важен, ако се опитвате да смените индустрията, в която ще се подвизавате, тъй като трудно могат да се сравняват възнагражденията в различните икономически дейности.

По този повод тя препоръчва да се каже нещо от рода на: „Трудно е да се сравнява предишната ми заплата с тази роля, тъй като работех в много различна индустрия/компания. Но, на база на моите проучвания, вярвам, че стойността на моята позиция в компания като вашата възлиза на (X).”

Бъдете уверени

Отговаряйте с увереност.

Независимо дали вярвате или не, че сте били с по-ниска заплата отколкото заслужавате на предходната си работа, интервюто за нова работа е шансът ви да защитите позицията си, казва Оливър Кук.

По думите му, едва ли ще сте стигнали до интервюта, ако не ви смятат поне малко за подходящ кандидат за позицията, така, че като кандидат за работа трябва да знаете цената на труда си и способностите си.

„Просто направете ваше проучване и бъдете отворени”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg