Какви качества са ни нужни, за да успеем?

577
Какви качества са ни нужни, за да успеем?

Образованието е крайъгълен камък на всяко общество и генератор на ценни кади за бизнеса. Във времена, в които квалифицираната работна ръка се превръща в дефицитна стока, образователната система може да промени тази тенденция.

Кои са важните качества, които помагат за успешната реализация? Какво е небходимо да се промени в родната образователна система и какво търсят служителите от работното си място?

Тези теми разискваха лекторите в панел „Образование”, част от 10-ото юбилейно издание на икономическия форум „Шумът на парите”, проведен в София под организацията на Profit.bg.

За успешен и щастлив живот трябват три основни качества – добро поведение сред хора, критично мислене и креативност, посочи Дарин Маджаров, създател на платформата Уча.се. По думите му, първото умение, което всеки ученик трябва да усвои, е способността да комуникира с хора, да завързва приятелства и най-общо казано, да не бъде „идиот“, посочи Маджаров.Следващото важно умение е критичното мислене, като това представлява способността за осмисляне и оценяване на даден проблем. На трето място идва и креативността, която се проявава под формата на способност за решаване на проблеми.

Според Маджаров, хората, които притежават тези три качества, обикновено заемат най-високопоставените позиции в компаниите, в които работя, и живеят богат и щастлив живот.

"Много е важно да си в средата, в която работиш и уменията, които притежаваш, да съотвестват на позицията, която заемаш в обществото. Най-важното и ценното е наистина да бъдем добри хора. Това са умения, които се придобиват още в началното училище". Това каза Ивелина Петрова, старши специалист „Корпоративни продажби“ във VIVACOM.Според нея, новите технологии могат да помогнат за подобряване на образованието у нас, поради което VIVACOM участва в различни инициативи, като осигуряване на безжичен интернет в родните училища.

"Добрите служители искат работата да им е интересна и да им доставя удоволствие. Разбира се, важни са отношението на работодателя, свободата да работи служителя. Заемала съм различни позиции в компании, но това, което ме е водило, е да дам възможност на младите хора да създават нещо свое, а не да им поставям рамки", добави Петрова по темата за търсенето на качествени кадри.

Според  доц. д-р Атанас Георгиев, зам.-декан и ръководител катедра "Икономика и управление на отрасли" в Стопанския факултет на Софийския университет, в съвременния свят хората трябва да постигат баланс в това, което правят, тъй като в противен случай ще прегорят.За да постигнем успех в кариерата, се изискват и любопитство, мечти, визия и да сме наясно кой сме и какво искаме да постигнем, посочва той. По думите му, особено важно е умението да се чете с разбиране, така че да се вниква в естеството на проблема. Уменията в дигиталната среда също са задължителни в съвременния свят.

На последно място трябва да говориш езици, независимо дали става въпрос за английски или китайски, или някакъв регионален език. Всички тези умения, особено в аутсорсинг бизнеса, се оказаха ключови в един такъв момент, посочи Георгиев, добавяйки, че новите технологии имат място в образованието.

"Най-важните умения, които всеки млад човек трябва да притежава в XXI век, са креативното мислене и правилното боравене с информация”, смята Доника Лулева от частното средно общообразователно училище "Евлоги и Христо Георгиеви".„Ключовото нещо за XXI век ще бъде изборът на правилните езици. Да, всеки език е богатство, но примерът с английския език е показателен. Почти всеки владее английски в някаква степен, но хората в България, които владеят китайски, например, са единици", коментира тя.

Според нея, въвеждането на интерактивния подход в образованието е най-голямото предизвикатерство пред българските училища.

По думите на Евелина ван Менсел, представител на съвместната магистърска програма на АУБ и SDA Bocconi, образованието е процес, който продължава цял живот. У нас делът на хората на възраст между 25 и 64 години, които се обучават под някаква форма, е едва 2% при средно 10% за Европейския съюз.В Скандинавските държави е отчетен най-високият дял - 30% от пълнолетното население, посочи Менсел. Според нея България предоставя достатъчно добри възможности за развитие, като изборът дали да се учи у нас или в чужбина е строго индивидуален и върви ръка за ръка с решението дали ще се търси реализация в родината или някъде навън.

„Служителите търсят смисъл в това, което правят и възможност да променят средата, както и себеподобниге – хора, с които могат да работят заедно. Екипът е това, което ни задържа на дадена работа“, добави Менсел.

Добрите служители търсят усещането, че някой се грижи за тях, търсят добра обстановка, добра взаимосвързаност с колегите, но не само на едно място, а и по света. Добрите служители търсят възможност да общуват с новости, с нови подходи в дигиталната сфера, търсят такава среда, която да им даде възможност да са полезни. Това посочи Стефи Андреева, ръководител на функция „Транспорт и логистика“ в Центъра за споделени бизнес услуги на Cargill.По думите ѝ, когато един човек е удовлетворен от това, което прави вмомента, след година или пък след три месеца може да не се чувства вече така, защото интересът му ще е насочен в друга посока. Трябва да го развиваме, да даваме стимули и да признаваме неговите успехи - това са нещата, които задържат хората, добави Андреева.

Още в началния етап на образованието на децата не трябва да им се обяснява колко добри служители ще бъдат и как ще имат хубави заплати и социални придобивки, а че техният капитал са техните знания и умения и те утре ще преговарят за този капитал. Това заяви Георги Палпурин, aкредитиран Google Street View фотограф и консултант на проекта iedu360.eu.Способността за анализиране на информацията ще е ключова за успехите ни през следващите години, защото информацията е ключов фактор човек да тръгне в една или друга посока, смята той. Работата не може да се върши посредствено и това важи както за нас, така и за децата ни, добави Палпурин.

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...