Какви са плюсовете и минусите на BSE International?

823
Какви са плюсовете и минусите на BSE International?

© Pixabay

Само преди няколко дни ви съобщихме за стартирането на нов пазар от Българска фондова борса – BSE International.

Чрез него всеки инвеститор ще може да търгува с акции на близо 100 топ световни компании, като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, 3М,  Siemens, General Electric Co., Tesla, VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, JPMorgan Chase, SOCIETE GENERALE, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, ALLIANZ, DEUTSCHE LUFTHANSA AG, AIRBUS, Air France KLM, Boeing, Pfizer, MERCK, FRESENIUS MEDICAL CARE AG, Bayer AG, Deutsche Telekom AG, NOKIA, AMAZON, ADIDAS N AG, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald’s и много др.

Не трябва да забравяме и борсово търгуваните фондове, които могат да осигурят по-добра диверсификация на инвеститорите.


Какви обаче са предимствата и недостатъците на търговията на международните пазари?

Плюсовете:

Диверсификация

По този начин инвеститорите вече могат да имат лесно решение за диверсификация на своите портфейли. Това, разбира се, е възможно и до този момент, но новият пазар отключва пътя на търговията и за други нови инвеститори.

Дивиденти/Доходност

Част от вложителите инвестират в компании, които разпределят дивидент. По този начин те си осигуряват както евентуална капиталова доходност, така и дивидентна. Доходността от дивидентите се определя, като дивидентът се разпредели на борсовата цена към датата на неговото разпределение.

Следва да се има предвид, че част от международните компании разпределят дивиденти на тримесечна база, докато у нас по закон това е възможно на шестмесечна, т.е. два пъти през годината.

Ниски комисиони

Преди години е трудно за малките инвеститори да купят макар и малка част от най-скъпите компании в света, тъй като комисионите за това са високи. Не трябва да забравяме също така, че част от брокерите предлагат на клиентите си договори за разлика (Contracts For Differences – CFD).

Всъщност, този продукт ви дава възможност да се възползвате от промяната в цените на даден актив (акция, валута или индекс), но инвеститорът не го притежава. Точно това е друг от плюсовете на BSE International – тук закупувате актив, а не просто давате голяма част от доходността си за акции на посредника ви, предлагащ ви CFD.

Минусите:

Надцененост на пазарите в момента

Пазарите в момента са на рекордни нива, а този ръст не може да продължи до безкрайност. Инвеститорите следва добре да преценят риска от това да загубят част от вложението си, тъй като редица водещи експерти се притесняват за надценените стойности на водещите компании.

Познания на инвеститорите

Непрофесионалните инвеститори едва ли са запознати от коефициентите, по които можем да оценим една компания. Дори и това обаче да е точно така, тук идва дългосрочният момент на инвестицията ни. Анализатори препоръчват вложенията да се правят през фондове и за период от 5-7 години, с което бихме неутрализирали движенията на индексите или акциите.

Непредсказуемост на пазарите

Сезонът на отчетите, когато компаниите публикуват тримесечните си резултати, е само на дни от инвеститорите. Дори и при по-лоши резултати, книжата на една компания могат да поскъпнат, както и обратното. Причините за това могат да са няколко – очаквания за бъдещето, инвестиции, напускането на ръководни кадри или добро представяне на конкуренцията.

Част от инвеститорите също така не са наясно дали ключовите ръководни кадри продават или купуват акции на компанията, както и дали компанията осъществява процедура по обратно изкупуване на собствени книжа, което е положителен знак за вложителите.

Но дори и по-добрите, и съответно по-лошите показатели на съответната икономика, могат да оскъпят или обезценят книжата на дадена компания. Ето защо се казва, че търгуването на капиталовите пазари е работа на пълен работен ден. Ако не можете да си го позволите – следва да се доверите на професионалист, които да управлява парите ви.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg