Какви стратегии следват най-големите инвеститори?

3352
Какви стратегии следват най-големите инвеститори?

Пушката за слонове на милиардера инвеститор Уорън Бъфет най-накрая гръмна през миналата седмица. И докато новината, че Berkshire Hathaway е финализирала една от най-големите сделки в историята си, вероятно не беше оценена от мнозина, заради случващото се в Япония, тези които следят Бъфет, не би трябвало да пренебрегват важността на придобиването на базирания в Охайо производител на лубриканти Lubrizol Corp за 9.7 млрд. долара, пише businessspectator.com.

В годишното си писмо до акционерите Бъфет даде да се разбере, че е нетърпелив да направи голямо придобиване и дори намекна, че в последните месеци няколко големи сделки не са се случили.

С повече от 30 млрд. долара за харчене обаче Бъфет нямаше как да чака дълго. Подобно на предишната му голяма сделка - закупуването на железопътната компания Burlington National през 2009 г. за 34 млрд. долара, придобиването на Lubrizol отговаря на инвестиционната стратегия на Бъфет, а именно, че световната търговия се възстановява.

Начинът, по който Бъфет изгражда портфейла на Berkshire около една централна инвестиционна стратегия, не е необичаен. Милиардерите инвеститори, в това число Карлос Слим, Джон Полсън и Джордж Сорос, изглежда са приели подобна философия и градят инвестиционните си портфейли около нея.

Уорън Бъфет

Придобиването на Lubrizol, която произвежда лубриканти за двигатели на камиони, автобуси и кораби, както и химически продукти, използвани в бита, е типична за начина, по който действа Berkshire.

Това е една обикновена компания с опростен бизнес модел и лесно разбираема продуктова гама. Компанията също така има силен ръководен екип, или поне достатъчно силен, след като Бъфет не прави промени.

Акциите на компанията са сравнително евтини, според анализи на Bloomberg, които показват, че Бъфет е закупил Lubrizol при P/E съотношение 5.8, което е малко над съотношението 5.7, при което са се търгували акциите през октомври 2008 г., месец след като Lehman Brothers фалира, а Бъфет каза на всички да започнат да купуват щатски акции.

Сделката също така може да бъде разглеждана като последваща на придобиването на Burlington National.

Бъфет залага на факта, че с възстановяването на щатската и световната икономика, световната търговия също ще се възстанови. Повече кораби, повече камиони и влакове ще бъдат необходими за транспорта на стоки и хора и Burlington National и Lubrizol ще извлекат ползи от това.

Преди време Бъфет заяви, че Buffett сделката за Burlington National е "огромен залог" в полза на икономическото бъдеще на САЩ. Сега той просто увеличи залога си.

Карлос Слим

Карлос Слим изясни много добре инвестиционната си философия в началото на февруари когато обяви, че ще инвестира 8.3 млрд. долара в Латинска Америка през тази година.

Около 3.66 млрд. долара от сумата ще бъдат инвестирани в неговата страна Мексико, като над 40% от тези средства ще отидат за телекомуникации и широколентов интернет. Той също така ще инвестира в пътища, мини, водопреработване и "дигитален университет".

Други 2.5 млрд. долара ще бъдат инвестирани в телекомуникации в Бразилия, а Колумбия,Перу, Чили и Аржентина също са в неговия списък.

Слим много добре познава тези региони, а инвестициите му са признак, че Латинска Америка все повече се очертава като генератор на богатство. Според сп. Forbes, броят на милиардерите в Бразилия скача с две трети до 30 през миналата година.

Ако се притеснявате да инвестирате на места като Латинска Америка, поради рисковете свързани с определени държави, Слим има послание за вас.

"Най-различни неща се случват по целия свят. Погледнете международните секции на вестниците, там съобщават за насилие и всякакви такива неща. По-притеснително е да се видят развити страни със сериозни фискални проблеми, и голяма безработица предприемащи мерки, които са просто извинителни," he казва Слим на пресконференция през февруари.

"Тези, които не инвестират по някаква причина, било то страх, предпазливост и каквото и да е било, ще изостанат."

Джон Полсън

Последната година беше невероятна за Полсън, чийто а хеджфонд спечели 5 млрд. долара, а неговото лично състояние набъбна с 4 млрд. долара до 16 млрд. долара. Тези постижения идват само три години, след като Полсън заработи 3.5 млрд. долара за 12 месеца, скъсявайки пазара на високорискови ипотечни облигации.

Полсън, който управлява активи за 36 млрд. долара, изглежда следва редица инвестиционни стратегии в портфейла си.

Той има значителни дялове в компании за финансови услуги като Wells Fargo, Suntrust, Citigroup, Hartford Financial Services и Bank of America, въпреки че продава акции на Bank of America в последните няколко тримесечия.

Полсън инвестира и в сектора на здравеопазването като има дялове в компании като Pfizer, Mylan Laboratories и биотехнологичната Genzyme Corporation. Акциите на последната компания поскъпнаха с 67% в последните девет месеца.

Големите залози на Полсън обаче са свързани със златото (в това число борсово търгувани фондове и акции на отделни компании като Anglogold Ashanti). Те съставляват над една трета от активите му, а стойността им нарасна с 30% през миналата година.

Всъщност, Полсън не залага толкова на златото, колкото в нарастващата инфлация, която според него ще бъде двуцифрена през до 2012 г. Той е толкова сигурен, че лихвите ще трябва да скочат в борбата с инфлацията, че посъветва присъстващите на негова реч в Ню Йорк през септември влязат на щатския имотен пазар.

"Лихвите остават на рекордно ниски нива, докато цената на жилището ви ще нарасне," казва Полсън.

"Ако не притежавате жилище, купете си. Ако вече имате, купете си второ, а ако имате две жилища, купете си трето и дайте пари назаем на роднините си да си купят и те."

Джордж Сорос

Да се проследят стратегиите в портфейла на ветерана инвеститор Джордж Сорос не е толкова лесно, основно защото в портфейла на неговия хеджфонд Quantum има 830 акции, много от които активно търгувани. Там има технологични компании (Apple и Cisco), търговци на дребно (WalMart и Home Depot) и дори автомобилни компании (Ford и General Motors).

Подобно на Полсън Сорос също е известен с пристрастието си към златото. Неговият фокус напоследък обаче, или поне нещото, за което той говори много, са екологично чистите технологии.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...