Какво да направите, ако имате бизнес идея, но не и пари?

2548
Какво да направите, ако имате бизнес идея, но не и пари?

Какво правите, ако имате бизнес идея, патент, продукт, който да предложите на пазара, но нямате пари? Откъде да вземете 10 000, 20 000 и дори 100 000 лв. в ситуация, при която обичайно банките не са готови да ви ги дадат?

Ако става дума за посочените по-горе суми, най-подходящият инструмент е може би ангелското инвестиране, което трябва да разграничим от това, което бихте обичайно получили от семейство и роднини.

Ангелът-инвеститор е онзи, който ти дава малко пари, повече акъл, контакти и нетуърк. Това заяви Милен Иванов, съосновател и главен изпълнителен директор на CEO Angels Club по време на първото издание на форума Digital Trends.

Ангел-инвеститорът е онзи, който ти дава пари, макар да не те познава. Той не ти е роднина. Не го прави, защото иска просто да те стимулира. Разбира се, има ангели-инвеститори, които подават ръка и от алтруистична гледна точка.

Друг инструмент, който компанията Angels Club предлага, е акселератор. Стартъпите може да получат 25 000 - 50 000 евро, понякога дори под формата на грант.


Главният главен изпълнителен директор на CEO Angels Club подчерта, че като цяло early stage funding-ът е местен бизнес и ангелите са ярък пример в тази област. По принцип инвестициите се случват на местно ниво. Трябва да развиеш взаимоотношенията си, да те опознаят. Рядко ще намериш инвеститор от чужбина.

Какво търсят ангелите?

За да се решат дали да инвестират в теб, някои ангели искат готов продукт, екип, малко продажби. Други биха ти повярвали и на лист хартия, даде пример от практиката Милен Иванов.

Те също търсят екзит, макар много от тях да имат различен тип мотивация. Ангелите-инвеститори търсят възможност да продадат един ден своя дял. Това обикновено става след 10-15 години.

Иска се търпение. Ние се опитваме да ги научим именно на това, подчерта основателят на Angels Club и допълни: Опитваме се да обясним на хората, които искат да бъдат ангели-инвеститори, да имат правилните очаквания и да знаят, че това е рисков спорт и трябва да са търпеливи. Рядко се стига до фазата да се продаде компанията.

По презумпция всички трябва да са готови да се ангажират с проекта допълнително. Ангелите-инвеститори дават своите пари, защото стартъпите им изглеждат интересни, това е различен тип инвестиция в нов модерен асет клас.

Колкото до типовете ангели-инвеститори, те са различни -  има изпълнителни директори, хора на средно ръководно ниво и др. Те невинаги разбират същността на стартъпите.

Най-ценните членове, подчерта Милен Иванов, са предприемачите с опит. Хора като мен, които са фалирали няколко компании. Ние имаме познания в тази динамика.

Готови сме да отделяме повече време, да менторстваме. Този процес обаче е двупосочен. Той може да е налице, стига другата страна да позволи да й бъде подадена ръка. Въпрос на договорка и ситуация, допълни съоснователят на CEO Angels Club.

Digital Trends 2019 се осъществява с подкрепата на: EMAG, Нетера, UniCredit Bulbank, Opel, Адмирал Маркетс, Резиденшъл Парк Лозен, SentecaCommerce, Digital Dentistry Ivadent и с медийната подкрепа на Sportal Media Group и Kaldata.com.

Българският бизнес

Всичко по темата Digital Trends

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg