Какво да очакваме от златото през 2016 г.

6066
Какво да очакваме от златото през 2016 г.

На пръв поглед 2015 г. не бе добра за златото. Към края на годината цената на метала в долари се понижи с над 11%. Нагласите на инвеститорите към него бяха отрицателни.

Средният брой на нетните дълги позиции при златото достигна най-ниското си ниво от 2003 г., а обезпечените със злато борсово търгувани фондове отчетоха отлив на 100 тона за годината.

По-доброто икономическо представяне в САЩ позволи на Федералния резерв да вдигне лихвите на 16 декември за първи път от 9.5 г.


В месеците преди това по-високите лихви по държавните облигации оскъпиха долара, което пък постави под натиск цената на златото.

От Световния съвет по златото смятат, че 2015 г. по-скоро е била изключение, отколкото правило. И докато щатският долар определено е значителна движеща сила зад златото, има две допълните точки, които трябва да се имат предвид.

Първо, доларът не е единствената движеща сила и второ, доларът не винаги е най-уместният индикатор за повечето инвеститори.

Пазарът на златото наистина е глобален, като над 90% от физическото търсене идва извън САЩ, най-вече от развиващите се икономики.

За всички тези купувачи, които не плащат в долари, най-важна е местната цена, а не цената в долари. Всъщност цената на златото дори нараства през 2015 г. в други валути, изключващи долара. Примери за това е търгуването на метала в турски лири, руски рубли и индонезийски рупии.

При настоящите условия от Световния съвет по златото виждат окуражителни признаци за пазара. Към третото тримесечие на 2015 г. търсенето, както в Индия, така и в Китай, бележи ръст на годишна база. Търсенето на златни плочки и монети също расте (включително и в САЩ). И докато отливът при обезпечените със злато борсово търгувани фондове продължава, темпът видимо се забавя.

Освен това централните банки остават силни нетни купувачи и вероятно ще придобият най-малко 500 тона злато в чуждестранни резерви през 2015 г.

Историята, както и настоящата финансова среда, са индикатор за по-различна 2016 г.

В основата на бичия пазар при златото в периода 2001 – 2012 г. бе комбинация от няколко фактора, като големия ръст при развиващите се пазари, който подкрепяше потребителското търсене; световната финансова криза и последствията от нея, което накара инвеститорите да търсят качествени активи; финансовите иновации, което направи закупуването на злато по-лесно и преминаването на централните банки от нетни продавачи на злато към нетни купувачи с цел диверсифициране на резервите в чуждестранна валута.

С възстановяването на щатската икономика и отслабването на ръста на развиващите се пазари цените на златото паднаха. До края на 2014 г., поради липсата на ясен катализатор за цените на златото, вниманието се пренесе върху щатския долар и евентуалното вдигане на лихвите от страна на Фед.

Дали обаче това възприятие на златото, фокусирано около САЩ, ще продължи вечно? Според Световния съвет по златото - не.

Представянето на метала в исторически план определено не е индикация за представянето му в бъдеще, но инвеститорите биха могли да си направят важни изводи от предишните цикли.

От 70-те години насам златото е преминало през пет бичи пазара и пет последвали ги мечи пазара. И докато при продължителността и силата на оскъпяване при бичите пазари не е толкова еднаква, отстъпленията след това показват по-голяма последователност.

Предишните мечи пазари (с изключение на настоящия) са били със средна продължителност 52 месеца, през които цената на златото се е понижавала с между 35% и 55%. Всяко от тези понижения обикновено е било много малка част от ръста в предхождащия го бичи пазар. В момента спадът в цената не е далече от средния за мечите цикли.

Представянето в исторически план, без да се вземат предвид макроикономическите условия, които са довели до този резултат обаче, не е достатъчно. Например, последният бичи пазар бе много по-дълъг от предходния поради обяснените по-горе фактори.

Какво може да се каже за настоящия мечи цикъл? Според Световния съвет по златото има важни условия, които вероятно ще направят 2016 г. различна от 2015 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg