Какво е парична дисморфия и защо може да бъде опасна за бюджета ни

486
Какво е парична дисморфия и защо може да бъде опасна за бюджета ни

© Unsplash

В психологията понятието "дисморфия" описва натрапчивото фокусиране върху дадено физическо несъвършенство, често незабележимо за другите хора.

Засегнатите от дисморфично разстройство често изпадат в състояние на постоянно сравняване между техния външен вид и този на околните.

Али Кац, адвокат в сферата на недвижими имоти и основател на Института за планиране на семейното богатство, открива аналогично явление в света на финансовата психология. Тя описва състояние, при което възприемането на парите не отговаря на действителността.


Нарича го "парична дисморфия".

"Това е изкривена представа, която имаме за парите и която ни кара да вземаме лоши решения", обяснява Кац, цитирана от CNBC.

Четири непопулярни финансови съвета, от които се забогатяваНикога не купувах нещо, което мога да взема назаем - основно жилище, кола и т.н., казва Кардон, който има в сметката си няколко милиона

Една от често срещаните форми, които адвокатът вижда сред своите клиенти, е убеждението, че не са достатъчно богати, за да направят важни планове за своите активи. Но това е погрешно и потенциално вредно мислене, казва тя.

"Начинът, по който това се отразява на планирането на имуществото или инвестирането, е, че го правим грешно. Мислим, че не сме достатъчно богати, за да планираме покупка на имоти. Но това е невярно.", категорична е Кац.

По данни на Световния икономически форум около 62% от населението на света живее с по-малко от 10 долара на ден, а 85% - с по-малко от 30 долара.

За американците това не е така. "Ние сме богати в сравнителен план, без разбира се, да правим сравнението си с Джеф Безос или Илон Мъск", казва Кац.

С колко забогатяха най-влиятелните милиардери за последните 40 годиниТази година най-богатите хора в САЩ са с 500 млрд. долара по-богати, отколкото миналата

С други думи, макар да не сте милиардер или дори да нямате живота на инфлуенсърите в социалните мрежи, вероятно имате активи под формата на спестявания в брой, инвестиционни сметки или ценно имущество и затова е важно какво ще изберете да правите с тях.

Ето тук се появява въпросът за планиране на имуществото. В Америка той включва изготвяне на завещание, директива за здравни грижи и пълномощни за финансови и здравни грижи. В завещанието се посочва как искате да бъдат разпределени активите ви в случай на смърт. Другите документи посочват желанията ви за това как ще се процедира с грижите за здравето и финансите ви, ако станете недееспособен.

"Щом навършите 18 години, ставате пълнолетно лице в очите на закона, по-специално за целите на вземането на собствени здравни грижи и финансови и правни решения", обяснява Кац.

Защо парите имат силата да вдигат самочувствието ниВръзката между доходите и самооценката е еднаква, независимо от образованието, възрастта или пола

Като млад човек може да не ви се струва, че имате имущество или че някога ще имате нужда от тези документи. Но ако не посочите какво искате, държавата може да започне да взема решения вместо вас.

Финансовите експерти откриват подобен начин на мислене сред младите хора, които смятат, че инвестирането е нещо, запазено само за богатите.

Това е "токсичен" начин на мислене за парите, обяснява пред CNBC Рамит Сети, милионер и звезда от шоуто на Netflix "Как да забогатеем". Всъщност, това е напълно грешно, казва той. "Начинът, по който се забогатява, е чрез инвестиране."

Сети знае, че може да е трудно да заделите пари за цел, която е отдалечена с десетилетия, когато настоящият ви бюджет е натоварен. Ето защо, препоръчва автоматични преводи от заплатата в спестовна сметка, така че парите да не са видими за вас и да работят за вашето бъдеще.

Фининфлуенсъри ни казват как да управляваме парите си. Да им вярваме ли?Като част от инфлуенсърите, чийто пазарен дял се оценява на 104 млрд. долара за 2022 г., някои от онлайн финансовите съветници печелят шестцифрени суми от дейността си

"Можете да промените цялата си социално-икономическа траектория за себе си и семейството си, като започнете това просто нещо, а именно автоматичното спестяване", казва той. "Това означава, че можете да започнете да живеете богато, без да се притеснявате за парите през следващите 20 години."

Ключът към сметката на Сети е сложната лихва, която позволява на последователния инвеститор да превърне дори много скромни вноски в големи суми пари за дълъг период от време. "Дори ако можете да инвестирате само 20 долара на месец - така ще започнете", казва Сети.

Да кажем, че това е всичко, което някога сте инвестирали - 20 долара месечно между 20 и 67-годишна възраст. През целия си живот като инвеститор ще сте заделили над 11 000 долара, допълва CNBC.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg