Какво е токсична позитивност?

6754
Какво е токсична позитивност?

Всеки от нас вероятно е чувал насърчителни съвети, които всъщност ни карат да се чувстваме по-зле.

„Не го мисли, всичко ще бъде наред“ или „Не бъди тъжен, други хора имат по–големи проблеми.“

Такива фрази не помагат, а ни насърчават да избягваме проблема и да потискаме истинските си чувства.

Какви опасности може да скрие преувеличеното оптимистично отношение към живота и защо е толкова важно да си позволите да се чувствате тъжни?

Какво представлява токсичната позитивност?


Когато говорят за токсична позитивност, психолозите се позовават на житейски подход, според който човек трябва винаги да поддържа позитивно отношение и да избягва всякакви негативни емоции. Хората, които се придържат към този тип мислене, често стигат до крайности.

Опитвайки се да намерят светлата страна на всичко, те потискат негативните чувства, вместо да ги преживеят, което в крайна сметка влошава състоянието им още повече. Когато се опитват да подкрепят другите, такива хора често се държат токсично. Те искрено не разбират защо техният съвет да не се натъжаваш и да продължаваш е толкова досаден за другите.

Те не подозират, че ако човек изкаже истинските си чувства, това би бил много по-добър начин за справяне със ситуацията.

Избягване на проблеми

Ситуация, в която човек не само крие истинските си чувства зад стандартни фрази, като „Всичко е за по-добро“, „Щастието е въпрос на личен избор“ или „Усмихнете се и светът ще ви се усмихне“, но и се срамуват, че не са достатъчно оптимистично свързани с живота, могат да бъдат пример за токсична положителност.

„Уволнен ли си? Това не е голяма работа! В края на краищата сме живи и здрави“, „ Какво толкова страшно има при развода? Една жена днес, друга утре" са част от опитите да се потисне проблемът. Вместо да търсят изход от трудна ситуация, такива хора се мамят. Те смятат, че ако не обърнат внимание на проблема, той изобщо не съществува.

Но когато пренебрегва и заглушава негативните емоции, човек само ги увеличава. Може да изглежда, че способността да се бориш с „лошите“ чувства в себе си, като ярост, тъга или мрак, са черти на силна личност. Въпреки това, постоянната лъжа, че всичко е наред, когато всъщност е обратното, в крайна сметка се отразява на психологическото здраве.

Феновете на токсичната позитивност не могат да приемат нито отрицателните си емоции, нито негативните емоции на другите хора. Когато се сблъскват с безпокойството, празнотата или депресията на други хора, те се опитват да омаловажат негативното преживяване на събеседника, като по този начин се изолират от неудобните вътрешни чувства.

Границата между подкрепата и обезценяването на чуждите притеснения е много тънка. Понякога на хората им е непоносимо да бъдат до човек, който се чувства зле. За да скрият неловкостта си, те започват да изискват поведението и реакцията, на които другият човек просто не е способен, казвайки неща като: „Събери се!“ или „Хайде, усмихни се малко. Кажи ми нещо хубаво!”. По правило подобни съвети само допълват чувството за вина и срам.

С появата на социалните медии токсичната позитивност започна да се появява по-често в живота ни. Обикновено хората споделят само ярките събития. Оптимизмът се счита за норма, докато песимизмът се критикува. Често обаче хубавата картина крие дълбоко вътрешно недоволство.

Когато демонстрира постоянна бодрост, човек попада в капан - докато крие истинските си чувства, той натрупва негативни емоции, които чакат шанс да избухнат. Създава вътрешен дисонанс. „Защо се чувствам толкова зле? Всичко е наред в живота ми." Забраната за истински чувства често води до депресия и самокритика.

Психолозите препоръчват да се изостави примитивното разделение на емоциите на черно и бяло. Всъщност, чувствата не са добри или лоши  - те са просто сигнали, които насочват вниманието към важни за нас неща и служат като източник на информация за хората около нас. Приемането на живота честно - чрез трудни и неприятни емоции, ни помага само да ги преодолеем бързо.

За разлика от токсичната положителност, здравословният оптимизъм никога не изисква да потискате „лошите“ емоции, а вместо това да се отнасяте към тях с внимание и съпричастност. За да подкрепите човек, не трябва да го съдите и да му дадете известно време да „се почувства зле“. Едва след това можете да се опитате да намерите изход от ситуацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg