Какво купуват днес инвеститори, управляващи 3.4 трилиона долара?

5619
Какво купуват днес инвеститори, управляващи 3.4 трилиона долара?

© Pixabay

Хотели, магазини, автомобилни производители и газопреноски мрежи са сред основните активи, купувани от едни от най-големите асет мениджъри в света в днешните времена на коронавирусна епидемия.

В интервюта с едни от най-големите пенсионни и суверенни фондове, както и компании за управление на активи от Азия и Европа, управляващи съвкупните 3.4 трилиона долара, става ясно, че голяма част от тях избягват инвестициите на надценените капиталови пазари, пише Bloomberg.

Големите инвеститори обаче са наясно, че ръстовете на пазарите, както и високите оценки на част от частните компании, се дължат на ниските лихвени нива, огромните стимули от централните банки и държавната фискална подкрепа, като част от тях могат да бъдат прекратени в следващите месеци.

Тъй като стойността на активите все още се счита за завишена, като тук могат да бъдат включени компаниите от сферата на технологиите и здравеопазването, част от инвеститорите очакват потенциален втори спад в оценките след приключване на стимулите.

Това по всяка вероятност ще се случи преди масовото ваксиниране, пред което сме изправени в следващите месеци, което ще позволи на икономиките да се възстановят по-бързо.


Ето какво споделиха анкетираните компании:

GIC Pte

Сингапурският суверенен фонд се оглежда за покупки в по-малко харесвани от масовите инвеститори сфери, като инфраструктурни проекти и магазини.

Фондът днес управлява 450 млрд. долара, което го прави шестия най-голям в света. Той е осъществил две големи сделки през 2020 г., като първата беше за придобиването на 49% от ADNOC Gas Pipelines за 10.1 млрд. долара. Това е компанията, притежаваща газопреносната мрежа на Абу Даби.

В другата сделка фондът, заедно с австралийската група Charter Hall, купи над 200 магазина, разположени на бензиностанции за сумата от 500 млн. долара.

Amundi

Затварянето на границите между отделните държави може да е само временно, а търговията между тях започва бавно да се възстановява. Това обяви пред Bloomberg Дидие Боровски, ръководител на глобалните стратегии в най-голямото дружество за управление на активи в Европа - Amundi, което управлява активи за 1.9 трилиона долара.

Той прогнозира, че компаниите от фармацевтичната индустрия биха изнесли част от своите производства в чужбина, за да не се окажат зависими само от една страна.

Standard Life Aberdeen

Компанията, управляваща 11 млрд. долара, инвестира в шведската компания Thule Group AB, съсредоточена в производството на багажници и стойки за колелета, както и палатки, в които лесно можем да преспим на покрива на колата ни.

„Вместо да се насочват към плажовете в чужбина, хората продължиха да обикалят своята собствена държава, което повиши търсенето както към велосипеди, така и на всякакви приспособления за добро прекарване на времето сред природата. Акциите на шведската компания почти са се удвоили от март насам.

Ако ваксината срещу COVID-19 бъде открита и масово използвана в следващите месеци, това може да доведе до бързо възстановяване на акциите на Airbus, прогнозират още от Standard Life Aberdeen.

Fidelity International

Компанията управлява 437 млрд. долара и според нейния главен инвестиционен директор в момента автомобилните производители са добра добра инвестиция. Ето защо ние купуваме облигациите им, тъй като сме на мнение, че все повече хора ще се насочат към покупката на коли, за да не използват претъпканите градски транспорти.

„Харесваме компании, като Ford и Nissan”, казва Андрю Маккафри.

AustralianSuper

Най-големият австралийски пенсионен фонд, управляващ активи за 133 млрд. долара, казва, че днес все още държи над 50% от своя порфейл в австралийски и световни публични компании, но са намалили вложенията си в недвижими имоти.

Фондът също така се оглежда за сделки с компании в сферата на възобновяемите енергийни източници, по подобие на тази от миналата година за 300 млн. долара за придобиването на Quinbrook Infrastructure.

10-те най-печеливши компании в светаКласацията най-печелившите компании в света дава представа за това кои държави имат най-голяма икономическа мощ и секторите с най-голямо икономическо влияние

Австралийският суверенен фонд

Главният изпълнителен директор на фонд Рафаел Арнд каза преди месец, че фондът, който управлява 118 млрд. долара, не е предприел големи сделки, тъй като до момента не е открил потенциално добра сделка.

„Икономиките в момента по света се намират в най-лошата рецесия от много, много десетилетия, но ако се вгледаме в цената на активите, те не са се променили много в последните месеци. Въпросът, който инвеститорите си задават, е: „Има ли логика в това“?

Това би имало логично обяснение, единствено ако лихвите останат близки до нулата, както и стимулите продължат за много дълго време. Ето защо смятаме, че е по-добре да останем пасивни в момента, казва Арнд.

Aware Super

Австралийският фонд продаде част от активите си в последните месеци, тъй като ръководството му е на мнение, че те могат да се обезценят в следващите месеци, като такива са офисните сгради и търговските центрове.

Фондът в момента се опитва да закупи OptiComm - компанията, която предоставя оптични комуникационни системи.

Temasek Holdings Pte

Сингапурският фонд, управляващ 225 млрд. долара, се е насочил към Китай, тъй като страната беше първата, ударена от COVID-19, но сега води класацията по бързо възстановяване.

Фондът е позитивно настроен както към технологичните компании, така и към биотехнологиите и финтех индустрията.

„През 2020 г. единствено Китай от големите икономики ще отчете ръст на своя БВП“, кзва главният инвестиционен стратег на фонда Рохи Сипахималан. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg