Какво посъветва Amundi инвеститорите за 2021 г.?

5008
Какво посъветва Amundi инвеститорите за 2021 г.?

© Amundi

В момента пазарите гледат на ситуацията през розови очила – масово разпространение на ваксина срещу коронавируса, изобилстваща ликвидност и мерки в сферата на фискалната и монетарната политика, които ще останат приспособими завинаги.

Последователността обаче няма да е толкова линейна. Преходът от стъпки назад, причинени от вирусния цикъл, към повторно ускоряване, ще донесе известна волатилност и възможности за репозициониране на портфейлите.

При активите с фиксирана доходност основното ще е голямата дискриминация на кредитните пазари. Избирателно, развиващите се пазари са мястото, където трябва да се търсят доходи и растеж. Ние очакваме голяма ротация към акциите на цикличните компании и акциите със стойност, а инвеститорите трябва да внимават за балони при акциите на технологичните компании.

Борбата срещу увеличаващото се социално неравенство и връщането на фокуса към климатичните въпроси, подсилени от победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, ще направят социално отговорните инвестиции (ESG) още по-подходящи за инвеститорите.

Това заяви Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на Amundi, по време на представянето на очакванията и инвестиционните перспективи за 2021 г. на най-голямото европейско дружество за управление на активи.

Голямото предизвикателство пред инвеститорите е да пренаредят последователностите. Крехкостта на пазарите е маскирана от ликвидност, а това е първата реалност, според Бланке.


Втората е, че в САЩ би трябвало да очакваме повече, а не по-малко от политическия микс на бюджетния фронт, защото това вероятно ще е много необходимо по отношение на растежа.

Ние подценяваме левите сили, които стоят зад избора на Джо Байдън и които ще оказват натиск в сфери, като зелената инфраструктура и вероятно по-агресивна бюджетна политика занапред, смята Бланке. По негово мнение има място за действия чрез президентски укази или дори през Сената.

Новината за ефективността на ваксината на Pfizer беше добра, но трябва да се внимава със евентуалните забавяния и последствията. Тя е далечна перспектива и не е алфата и омегата на всичко.

В уравнението има и други части, като неравенството, което ще скочи в идните тримесечия, трайните промени в структурата на световния икономически растеж, пренареждането на веригите за създаване на стойност в световен мащаб и постоянната загуба на БВП заради кризата.

Основните теми, които ще влияят на пазарите през 2021 г., според Amundi: 

1. Бавно, неравномерно възстановяване от вируса

Пътят към нормализацията ще е труден, заяви от своя страна Моника Дефенд, която отговаря за научните изследвания в Amundi в глобален план.

Продължителността на епидемията, в крайна сметка, ще определи формата на възстановяването, според нея. От Аmundi смятат, че напоследък се злоупотребява с използването на букви от азбуката, с които се оприличава то и това може до известна степен да е подвеждащо.

В крайна сметка, от Amundi очакват непостоянен растеж и потвърждаване на техния основен сценарий за бавно, неравномерно и многоскоростно възстановяване, което ще варира в зависимост от държавата и отделните сектори.

В този контекст има и три други макроикономически процеси, които предвиждат от дружеството.

2. По-балансирана деглобализация 

Това вече беше тенденция, която течеше в политическата сфера и в световната търговия, но пандемията от коронавирус, всъщност, я ускори. От кризата научихме, че двигателите на растежа може да са в по-безопасно състояние, когато се балансира зависимостта от вътрешния и външния растеж.

От Amundi очакват по-голям дял от икономическия цикъл да дойде от вътрешното търсене. Според тях световната търговия ще остане слаба и неравномерна, в резултат на което бизнес циклите ще бъдат по-несвързани.

Това пък предполага засилване на фрагментациите и различията между отделните държави и сектори. Ако говорим за възможности, според Amundi, една от основните инвестициите ще е именно в развиващите се пазари.

3. Различията във възстановяването ще доведат до възможности на развиващите се пазари, по-конкретно в Китай

Страни, като Китай, ще излязат рано от кризата и ще стават все по-важни двигатели за световния икономически растеж. Повечето икономики се очаква да тръгнат нагоре през следващата година, но ръстът на глобалния БВП ще се забави до около 3.5% в средносрочен план.

Икономиките, които успеят да се адаптират към новите правила, като социалното дистанциране, ще увеличат дела си от световния БВП. 15 икономики се очаква да допринесат със 74% към световния БПВ през следващата година, а Китай се очаква да бъде световен лидер по този показател

4. Друг съществен въпрос ще бъде конвергенцията в политическия микс

През 2021 г. от Amundi очакват политическата, фискална и монетарна трилогия да продължи. Те очакват пристъпване към изпълнение на обсъжданото на фискалния фронт, както и донастройване на паричната политика.

Според тях ще станем свидетели на продължаващо разширение на счетоводните баланси, което вероятно ще подкрепи суровините, докато в същото време лихвите ще останат по-ниски в по-продължителен период.

Според Бланке очакванията в средносрочен план, че лихвите и инфлацията ще останат близо до нулата, са погрешни.

В краскотсочен план световната икономика губи инерция, като по отношение на финансовите пазари имаме две горещи точки. От една страна, това е технологичният балон, който ще се спука.

Въпросът не е дали, а кога ще се спука, заяви Бланке. На кредитните пазари имаме битка между ликвидността и фундаментите, като ликвидността прикрива влошаването на кредитните показатели на една трета от пазара.

Според него в краткосрочен план има възможност за омекотяване на тази последователност. След това вероятно ще влезем в последователност, при която комбинацията от агресивни политически миксове и пристигането на ваксините ще доведе до среда, в която лихвените криви и цените на активите ще се променят.

Основен сценарий

Основният сценарий на Amundi е за продължаване на многогодишното възстановяване с „нетрадиционни“ парични политики. От компанията обаче подхождат предпазливо към очакванията за масово разпространение на ефективна и безопасна ваксина преди втората половина на 2021 г.Песимистичен и оптимистичен сценарий

При негативния сценарий на Amundi основният риск е икономическият спад да продължи толкова дълго време, че в крайна сметка да се стигне до финансова криза.

От друга страна, положителният сценарий, при който нещата могат да се развият по-добре от основния сценарий на Amundi, e бързото развитие и масово разпространение на ваксина, което да се материализира през първото тримесечие на 2021 г.

Това ще доведе до избягването на нови избухвания на заразата. В този сценарий скоростта и съставът на предприетите мерки ще ни помогнат да преминем към по-зелена и по-дигитална икономика, където от Amunidi се надяват да станем свидетели на ръст в производителността.

COVID-19 изостри неравенството по отношение на доходите и богатството. В същото време има засилване на социалното напрежение и политическо разделение, ако погледнем ситуацията във Великобритания и САЩ. Това са нещата, които от Amundi ще следят отблизо на политическия фронт, заяви Дефенд.

За какво трябва да внимават инвеститорите?

По отношение на акциите няма да е вярно, ако кажем, че всичко е скъпо. Технологичният сектор е гореща точка на пазара и балонът ще се спука на някакъв етап. В същото време има голямо разсейване, а ключовото е голямата ротация и увеличаването на експозициите към акции на циклични компании и акции със стойност, заяви Бланке.

Битката между ликвидност и фундаменти пък вероятно ще доведе до нещо на кредитните пазари, което той нарича „голямата дискриминация“. Това, което е разумно, ще става още по-скъпо, а това, което не е по отношение на ливъриджа, счетоводните баланси и лихвени нива, ще поевтинява.

На този етап от цикъла инвеститорите трябва да успяват да балансират между качество, доходност и ликвидност. Добре е да се откажеш от част от доходността с цел по-голямо качество. Вторият аспект е ликвидността и според Бланке е добре ликвидните буфери да бъдат на разумно високи нива.

Една от причините е, че ще станем свидетели на влошаване на ликвидността на пазара на по-късен етап. Другата е, че е добре да се разполага с кеш, който да бъде използван отново на пазара в дългосрочни активи.

Инвеститорите също така трябва да се подготвят за смяна на средата и повишение на лихвените нива и инфлационните очаквания, което няма да е до небесата, но ще има покачване.

Последната сфера на фокус е при реалните активи, която е от стратегическо значение в средносрочен план за всеки инвестиционен портфейл. В краткосрочен план няма нужда да се бърза, тъй като в момента сме в процес по преоценяване в различните сегменти. Този процес е в своите начални етапи и със сигурност още не е завършил.

Какво съветват от Amundi за 2021 г.?Според Amundi през 2021 г. инвеститорите трябва да увеличават прогресивно експозициите си към акциите на циклични компании, както и към акциите, които предлагат качество и стойност, азиатските акции и социално отговорните инвестиции (ESG).

Акциите ще имат по-добро съотношение риск/печалба от облигациите във фазата на леко възстановяване и ускоряване на печалбите през 2021 г.

Тъй като количеството на дълга с отрицателна доходност е близо до исторически върхове, а лихвите се очаква да останат ниски в краткосрочен план, инвеститорите трябва да търсят възможности навсякъде, в това число в облигациите на развиващите се пазари, заемите, реалните активи (инфраструктура, имоти), както и акции с висока доходност.

Възможностите на кредитните пазари остават, но голямата тема за 2021 г. е нещо, което от Amundi наричат „голямата дискриминация“. Това, което е скъпо, ще става още по-скъпо. В някои области на пазара положението вероятно ще се влоши допълнително, тъй като изобилстващата ликвидност, инжектирана от централните банки, прикрива отслабващите фундаменти. Подборът ще е от ключово значение през следващата година.

Инвеститорите също така трябва да обмислят заделянето на част от портфейла си за държавни облигации, независимо от техните оценки, основно поради ликвидни съображения, в случай че има фази на недостиг на ликвидност.

Друг съвет е включването на „истински“ доверсификатори. В свят на висока корелация между рисковите активи, добавянето на некорелирани източници на доходност може да помогне за баланса на разпределението.

Златото, стратегиите за абсолютна доходност по отношение на волатилността и хеджирането могат да помогнат за подобряването на цялостната диверсификация на портфейла.

САЩ

Днес населението на САЩ е силно разделено. Новоизбраният президент Джо Байдън ще трябва да се справя с този въпрос, като трябва да действа по-приобщаващо в политическо отношение. Нещо, което почти не се споменаваше по време на предизборната компания, е външната политика.

САЩ трябва отново да се позиционира геополитически не само по отношение на Китай, но също така и по отношения на Близкия изток и Китай. Вътрешната политика, и по-конкретно съставът на Конгреса, също не трябва да се забравя, защото това, в крайна сметка, ще определи докъде ще стигне президентът по отношение на фискалните разходи и реформи, каза Дефенд.

Европа

Европа обикновено върви с един ход напред, когато става въпрос за кризи. В случая с COVID-19 положението беше същото. ЕЦБ действа много бързо и за 4 месеца президентът Кристин Лагард и нейният екип направиха това, за което на Марио Драги му бяха необходими четири години, заяви Дефенд.

По отношение на рисковете в Европа тя каза, че Amundi ще внимават основно за две неща - политическите пречки във връзка с действието на Фонда за възстановяване на ЕС и втората вълна на COVID-19.

Китай

Китай е добре позиционирана, според Дефенд. За Amundi е интересно как ще се развият отношенията със САЩ на технологичния фронт. Това е структурен въпрос, който трябва да бъде решен.

Петият пленум на 19 конгрес на ККП дори приключи преди изборите в САЩ, което е индикация за това колко отдадени са управляващите там по отношение на изпълнението на тяхната инвестиционна и икономическа стратегия.

Ще бъде наистина интересно как те ще разширят развитието на финансовите си пазари и отварянето им за чужди инвеститори, както колко силен е ангажиментът им по отношение на мерките срещу климатичните промени, заяви Дефенд.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg