Какво представлява японското изкуство за пестене на пари?

5734
Какво представлява японското изкуство за пестене на пари?

© Pexels.com

През 2017 г. реших да напусна работата си в издателство в Лондон и да се преместя в Япония. Работата ми харесваше, а социалният ми живот бе страхотен, но копнеех за нещо различно, пише в CNBC Сара Харви, автор на книгата „Кайдзен: Японската тайна на трайната промяна“.

След като поживях шест месеца в Токио бяха запленена от това как в ежедневния живот в Япония се обръща повече внимание на малките детайли, осъзнатостта и постепенните промени.

Това бе едно ново усещане за мен и ме насърчи да забавя темпото и да направя някои подобрения в начина си на живот — по-конкретно във връзка с фриволния и импулсивен начин, по който харчех пари. Така, когато научих за японския метод за спестяване, на име какебо, бяха заитригувана и реших да опитам.


Какебо: японският метод за спестяване на пари

Какебо в превод означава "финансова книга на домакинството." Методът е създаден през 1904 г. от жена на име Хани Мотоко (първата жена журналист в Япония) и представлява простичък подход към управлението на вашите финанси.

Някои хора нямат затруднения с прекомерните разходи и могат да живеят само с нещата от съществена необходимост. Харви обаче споделя, че никога не е била от тези хора. Вместо това, тя е имала навика да пазарува, когато е отегчена, стресирана или нещастна заради нещо. Тя също така прибягвала до шопинг, когато е в добро или празнично настроение, като имала склонност да се разпростира извън възможностите си.

Мнозина биха се съгласили, че промяната на лошите финансови навици не е нещо лесно — отчасти защото навиците ни, свързани с разходите, са бетонирани в ежедневието ни, а самото харчене на средства има и емоционален аспект, от който е трудно да се откъснем.

За щастие, през последните 116 години какебо действа ефективно в това да помага на хората да вземат по-умни финансови решения.

Без технологии — само бележник и химикалка

Подобно на всички системи за бюджетиране, идеята зад какебо е да ви помогне да разбере взаимоотношенията си с парите като водите отчет за всички приходи и разходи.

Това, което отличава какебо обаче е, че не се използва никакъв софтуер като приложения или таблици в Excel. Подобно на списъците с отделни точки, този метод набляга на важността на физическото записване на нещата — като начин да осмислите и проследите навиците си свързани с харченето на пари.

Различни проучвания нееднократно са доказвали ползите от това да се пише на ръка. Този подход може да внесе положителни промени, насърчавайки ви да бъдете по-осъзнати, като в същото време разбирате кое предизвика лошите ви навици.

Според метода какебо, трябва да си зададе следните въпроси преди да купувате каквито и да било неща, които не са от съществена необходимост — или нещата, които купувате импулсивно, но може би нямате непременно нужда от тях:

- Мога ли да живея без това?
- Въз основа на финансовото ми положение, мога ли да си го позволя?
- Ще го използвам ли реално?
- Имам ли място за него?
- Как попаднах на този продукт? (В списание ли го видях или пък попаднах на него след каро от скука влязох в магазин за подаръци?)
- В какво цялостно емоционално състояние съм днес? (Спокойно? Стресирано? Празнично? Чувствам се зле?)
- Какво усещане поражда покупката? (Щастие? Въодушевление? Безразличие? И колко време ще трае това усещане?)

Харви казва, че какебо й е помогнал да контролира финансите си, но това, което всъщност се оказва най-полезно от използването му е, че метoдът я е принудил да се замисля за своите покупки и за това какво я е мотивирало да купува.

С други думи, най-накрая успях да надвия страха си да бъда абсолютно честна пред себе си относно моите "нужди" и "желания", казва тя. В резултат на това Харви твърди, че започнала да взема по-бързи, по-умни и по-логични решения относно това дали да харчи пари за определен артикул.

Как да харчите по-осъзнато

За да отчетете значителни резултати по отношение на спестяванията си, е важно да не спирате да си задавате правилните въпроси преди да правите покупки, които не са от съществено значение.

Ето няколко простички стратегии по метода какебо, които гарантират, че ще харчите по-осъзнато:

1. Изчакайте 24 часа. Това ще ви подскаже дали наистина искате даден артикул или имате нужда от него. Ако все още мислите за въпросния артикул на следващия ден и можете да си го позволите, тогава осъществете покупката. Ще усетите по-голямо задоволство относно своята покупка.

2. Не позволявайте на "бомбастичните разпродажби" да ви изкушават. Харви казва, че преди постоянно се възползва при големи разпродажби. Това обаче често означавало, че харчи пари за неща, които знаела, че няма да използва. Така че за всеки артикул, който сте сложили в кошницата си по време на разпродажба се запитайте дали бихте го купили, ако се продаваше на редовна цена.

3. Проверявайте баланса по банковата си сметка редовно. Това ще ви помогне да контролирате по-добре финансите си, защото извежда на преден план това с колко пари рапзолагате за харчене. Харви казва, че сега първото нещо, което прави всяка сутрин е да провери банковата си сметка. Тя казва, че това е плашещ навик отначало, но впоследствие прави чудеса по отношение на притесненията.

4. Харчете пари в брой. Физическото плащане с пари вместо да подавате машинално картата си, ви кара да осъзнаете в по-голяма степен какво харчите. Опитайте да заделяте определено количество пари в брой за седмицата и харчете само това, с което разполагате.

5. Слагайте в портфейла си неща, които да ви напомнят. Харви твърди, че нейна приятелка поставяла стикер на кредитната си карта с надпис, "Наистина ли имаш нужда от това?!". Всичко, което ви кара да направите стъпка назад преди да осъществите покупка, ще ви помогне да вземате по-умни решения.

6. Променете обстоятелствата, които ви подтикват да харчите. Ако сте забелязали, че често харчите пари, след като сте отворили рекламен имейл или пък сте видели снимки на инфлуенсър в Instagram, който носи определена марка, например, тогава се отпишете или спрете да го следвате. Ако пък купувате дрехи или грим, когато имате време за убиване, опитайте да използвате това време за друга дейност, като например разходка в парка.

Харви признава, че все още си позволява неща, които не са от съществена необходимост. Според нея това е ок и дори се насърчава! Не забравяйте, при какебо става въпрос за това да използвате осъзнатостта, за да елиминирате покупките, които могат да ви направят само временно щастливи.

Осъзнатото харчене и спестяването са много свързани и малките промени, които Харви прави в крайна сметка оказват ефект върху банковата й сметка, твърди тя.

Спестяванията й нарастват по-бързо, отколкото някога си е представяла, но по-важното е, че тя взема по-мъдри решения относно това как да инвестира тези пари в неща, които са наистина значими.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg