Какво са учили в университета едни от най-богатите хора в света?

2243
Какво са учили в университета едни от най-богатите хора в света?

© Pexels.com

Повечето милиардери са завършили университет.

В САЩ пък технологичната индустрия е създател на “сериозни богатства” и една от индустриите, създаващи най-много милиардери, според проучване на Wealth-X за 2019 г.

Така че, ако искате да сте милиардер някой ден, важно ли е какво сте учили в университета?

Може би. Половината от 10-те най-богати хора в света са изучавали инженерни или компютърни науки.

Някои милиардери обаче са учили и други неща. Ето какво са изучавали най-популярните милиардери в САЩ:


Джеф Безос

Състояние: 125.8 млрд. долара
Какво е изучавал: електроинженерство и компютърни науки

 

Преди да стане главен изпълнителен директор на Amazon (и най-богатия човек в света), Безос завършва Принстънския университет през 1986 г. с диплома по електроинженерство и компютърни науки, след като сменя първоначалната си специалност физика.

Ако нещата с Amazon не се бяха получили, Безос щеше да използва добре образованието си: “Щях да съм изключително щастлив софтуерен програмист някъде,” заяви той в Индия по-рано тази година.

Той обаче далеч нямаше да е толкова богат, защото средната годишна заплата на софтуерните програмисти е около 92 000 долара, според Glassdoor.

Бил Гейтс

Състояние: 112.1 млрд. долара
Какво е изучавал: право

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on

Гейтс учи две години в Харвардския университет, преди да прекъсне образованието си през 1975 г., за да основе Microsoft заедно със своя състудент Пол Алън. Докато е в Харвард, той изучава право, но се записва и в курсове по компютърни науки.

Тридесет години след като прекъсва образованието си, Харвардският университет му връчва почетна диплома.

Марк Кюбан

Състояние: 4.1 млрд. долара
Какво е учил: мениджмънт и администрация

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Cuban (@mcuban) on

След като посещава вечерни лекции в Питсбъргския университет, докато е още гимназист, Марк Кюбан успява да се дипломира година по-рано и започва първата си година в университета на 17 г.

Година по-късно се прехвърля в Университета на Индиана, защото по онова време учебната такса там била най-ниска измежду 10-те топ бизнес университета. Кюбан завършва с бакалвърска диплома по мениджмънт и администрация.

Въпреки че смята, че е добре човек да има диплома за висше образование, той не е почитател на MBA програмите.

Сара Блейкли

Състояние: 1.1 млрд. долара
Какво е учила: правни комуникации

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SPANX by @SaraBlakely (@spanx) on

Основателят на Spanx Сара Блейкли изучава правни комуникации в Университета на Флорида.

След като получава бакалавърската си диплома през 1993 г., Блейкли искала да последва стъпките на баща си и да стане ядвокат, но нещата се развиват малко по-различно. Блейкли се явява на изпита два пъти, но получава ниски резултати.

11 милиардери, които не завършиха висшето си образованиеЧовек няма нужда от диплома от университет от Бръшляновата лига, за да стане милиардер

Уорън Бъфет

Състояние: 89.8 млрд. долара
Какво изучава: бизнес администрация и икономика

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Cuban (@mcuban) on

Уорън Бъфет първоначално се записва в бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания на 16-годишна възраст и изучава бизнес, но след това се прехвърля в Университета на Небраска, където завършва обучението си за три години.

“Не исках да ходя в колеж,” казва Бъфет пред Bloomberg през 2016 г. “След първата година в Уортън исках да прекъсна и да се занимавам с бизнес. Баща ми каза: ‘Остани още една година.’ Така отидох и втората година и след нея си казах, че ‘все още искам да си тръгна.’”

Бъфет, в крайна сметка, се дипломира и винаги се е изказвал положително за времето, прекарано в Университета на Небраска: "Няма нито един предмет, който да ме разочарова,” казва той в статия за списание Nebraska Business през 2001 г.

След като не е приет в Харвардския университет, той се записва в Колумбийския университет, където взема магистърска степен по икономика.

Рей Далио

Състояние: 18.7 млрд. долара
Какво изучава: счетоводство

Преди да основе Bridgewater Associates - най-големия хеджфонд в света, Далио учи счетоводство в Университета на Лонг Айлънд. След това той получава магистърска степен по бизнес администрация от бизнес училището на Харвардския университет през 1973 г.

Неговият съвет към студентите обаче не е само да учат: “Купонясвайте като откачени и не превръщайте оценките във ваш основен приоритет,” казва Далио в Reddit през 2019 г. “Поставяйте приятелствата и изживяванията на първо място.”

Марк Закърбърг

Състояние: 77.6 млрд. долара
Какво е учил: компютърни науки и психология

Закърбърг е изучавал компютърни науки и психология в Харвардския университет, преди да прекъсне образованието си, за да се занимава с Facebook.

Закърбърг проявявал интерес към компютрите от ранна детска възраст. Когато бил на около 12 години, Закърбърг създава Zucknet - чат програма за зъболекарския кабинет на баща му.

В училище пък създава MP3 плейър на име Synapse заедно със свой съученик. Големи компании, сред които и Microsoft, искали да купят онлайн плейъра, но двамата отказват, защото искали да учат в университет.

Опра Уинфри

Състояние: 2.7 млрд. долара
Какво е учила: речева комуникация и сценично изкуство

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah) on

Уинфри печели пълна стипендия за Университета на Тенеси, където изучава речева комуникация и сценично изкуство, преди да се дипломира през 1986 г.

Съветът на Уинфри към студентите е “истината е, че успехът е процес,” а основното нещо в живота е вземането на решения. Тя също така съветва студентите да си намерят работа, която “им плаща наема.”

“Наистина ви трябва работа. И мога да кажа, че тя не трябва да е мисията ви в живота или най-голямата ви страст, а работа, която ви плаща наема и ви позволява да се изнесете от дома на родителите ви, защото на тях им е омръзнало да се грижат за вас и се надяват това образование да се отплати,” казва тя.

“И това ще стане по начини, по които не можете дори да си представите.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg